Yurtdışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Nasıl Olur? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yurtdışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Nasıl Olur?

Yurtdışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Nasıl Olur

Yurtdışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Nasıl Olur? Yurtdışında evlenip Türkiye’de boşanma davası açmak istiyorsanız yurtdışındaki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmaz gerekmektedir. Eğer orada boşanma kararı alındıysa yurtdışındaki mahkemeler tarafından alınan boşanma kararları Türkiye’de boşanmış olmanızı sağlamaz.

Yurtdışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Nasıl Olur?

Türkiye’deki mahkemelerce boşanmanızın geçerli sayılması için yapmanız gereken belirli kıstaslar bulunmaktadır.

Yurtdışında alınmış boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Kısaca tanıma ve tenfiz davasını, yurtdışı mahkemelerince alınmış kararların Türkiye mahkemeleri tarafından tanınması ve onaylanması olarak açıklamak mümkündür.

Bu karanın alınmasındaki etken Türkiye’deki hukuki süreci hızlandırmak ve tarafların da mağdur olmasını engellemektir. Önemli olan husus, yurtdışındaki boşanma kararının Türkiye’deki mahkemelere mutlaka bildirilmesi gerektiğidir. Aksi halde Türkiye’de hâlâ evli görünmeye devam edersiniz. 2017 tarihli 690 sayılı KHK ile yapılmış düzenleme ile yurtdışında alınmış boşanma kararının yurtdışı temsilciliklerine başvuru yapılması halinde nüfus kütüğüne işlenmesi mümkün hale gelmiştir.

Ancak bu sadece boşanma kararını kapsamaktadır. Boşanma davasında karara bağlanmış velayet, nafaka veya tazminat gibi hususlar için tenfiz davası gerekmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davası için Gerekenler

İki dava için de belirli belgeler istenmektedir. Öncelikle bu davaya bakan mahkeme, aile mahkemesidir ve tanıma tenfiz davaları İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde görülmektedir.

Gerekli evrak ile birlikte başvuru yapılması halinde dava süreci başlar. Önemli olan nokta tanıma ve tenfiz davalarının yanlış veya eksik belge beyanı ile yıllarca sürebilecek oluşudur.

Bu durumun önüne geçmek için avukat aracılığı ile davaları yürütmek daha yararlı olacaktır. Tanıma davası için istenen belgeler şu şekildedir;

  • Yabancı mahkeme tarafından verilmiş boşanma kararının aslı,
  • Yabancı mahkemeden verilmiş boşanma kararının kesin olduğunu gösteren belge,
  • Yabancı mahkeme belgelerinin yeminli çevirmen tarafından Türkçeye çevirisi,
  • Davalı tarafların pasaport ve nüfus cüzdanı örnekleri,
  • Avukata verilecek vekaletname

Eğer avukata vekaletname verildiyse tarafların Türkiye’deki mahkemelere katılması gerekmemektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Niçin Önemlidir?

Son düzenlemeyle birlikte kesinleşmiş boşanma kararı yurtdışı temsilciliklerinden nüfusa işleniyor olsa da bazen uzayan sıralar, eksik evrak ve kesin görülmeyen kararlar neticesinde olumlu sonuçlar alınmamaktadır.

Bu durumda Türkiye’de hâlâ evli kalmaya devam edersiniz. Özellikle tazminat, nafaka veya velayet gibi konularda Türk hukukuna tabii olduğunuz için buradaki mahkemelerin bir karara varması gerekmektedir. Bundan ötürü davayı yürütecek avukatınız ile birlikte gerekli belgeleri temin ettikten sonra davanızın sonuçlanması için uğraşmalısınız.

Son olarak Türkiye’deki boşanma kararı, yurtdışı mahkemeleri tarafından da tanınmakta olup aynı işlemleri o ülkelerde yapmanız gerekmez. En baştan itibaren boşanma süreci eğer imkanlar dahilindeyse Türkiye’de açılması ve sonuçlanması tarafların yararına gözükmektedir.

Yine ayrıca yurtdışında evlenip Türkiye’de evlilik bildiriminde bulunmadıysanız zaten Türk hukukuna göre evli sayılmamaktasınız. Eğer bildirim yapmışsanız tanıma ve tenfiz  davasına gerek vardır. Bu davaları açabilmek için de ilgili ülke mahkemelerinin karar aldığı tarihten itibaren 10 (on) yıl süreniz vardır, 10 yılı aşan kararlar zaman aşımına uğramaktadır.

789 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp