Zam beğenmeyen işçi tazminatını alarak işten ayrılabilir mi? Yargıtay’dan Emsal Karar Tazminat Verilmez… Çalışma hayatında birçok olumlu ya da olumsuz senaryo insanın karşısına çıkabiliyor. Özel bir eğitim kurumunda çalışan bir işçi, mazereti olmasına rağmen “devamsızlık yaptığı” gerekçesi ile işten çıkarıldı. İşinden olan mağdur işçi, işe iade davası açtı. Dava devam ederken işyeri işçiyi mesaiye yeniden davet etti ancak bu kez de işçi ücretin eksik yatırıldığını öne sürerek işinden istifa etti. Süreç mahkemeye taşındı ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu davada emsal bir karar verdi. İşte detaylar…
Zam beğenmeyen işçi tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?
Tazminat talep eden ancak talebi geri çevrilen işçi, İş Mahkemesi’ne dava açtı ve işyerinde baskı altında olduğunu, maillerine cevap verilmediğini, iş arkadaşlarına zam yapılmış olmasına rağmen kendisine zam yapılmadığını iddia etti. İşyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını öne süren işçi, iş sözleşmesine de haklı olarak son verdiğini savundu ve kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve işçilik alacaklarını davalı taraftan tahsil edilmesini talep etti.
“Davacıya Zam Verilmemesi Eşitlik İlkesine Aykırı”
Davalı tarafın avukatı ise davacı işçinin devamsızlık yaptığını, ibraz ettiği sağlık raporlarının geriye dönük olduğunu, onunla aynı işi yapan diğer personellerin ücretini ibraz eden ücret pusulalarında da görüleceği üzere ücret anlamında kendisine bir ayrımcılık yapılmadığını ve davacının herhangi ödenmemiş bir alacağının bulunmadığını savundu ve davanın reddini istedi. Bu noktada mahkeme, diğer işçilere verilen zammın, davacı işçiye verilmemiş olmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti ve davanın kısmen kabulüne karar verdi.
Yüksek Mahkeme’den Emsal Karar
Davalı taraf, işyeri kararı istinaf etti. Bölge Adliye Mahkemesi, İş Mahkemesi de kararın kaldırılmasına hükmetti. Daha sonra bu karar temyiz edildi ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Yüksek Mahkeme işçinin zam talebinin kabul görmemesine karşılık ayrımcılık tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti. Yüksek Mahkeme ayrıca işçinin ücretine zam yapılmamış olması veya maillerine cevap alamaması gibi gerekçelerin ayrımcılık yasağının ihlali olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkeme tarafından verilen bu emsal karar ile birlikte, zam talebi geri çevrilen işçiler tazminat talebinde bulunamayacak.
İş hukuku alanında yazılmış diğer makale ve Emsal Yargıtay kararlarına ayrıca bakabilirsiniz. Daha Fazla Bilgi İçin: İş Hukuku Avukat ve Danışma
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?