Kıdem tazminatı İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunun temel kavramlarındandır. Kanun koyucu işverene karşı işçiyi korumak için birtakım önlemler almıştır ve bu önlemlerden biri de kıdem tazminatıdır.
Kıdem tazminatı, iş yerinde belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısı ile işinden ayrılan işçiye iş yerince ödenen toplu paraya denir.
Kıdem Tazminatı Alma Şartları
Her ne kadar bu kadar kısa bir şekilde tanımlamış olsak da kıdem tazminatını alabilmesi için işçinin belirli koşullar vardır. Bu koşulları şu şekilde özetleyebiliriz:
- İşçinin aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olması gerekir.
- İş sözleşmesinin ise işveren tarafından hukuk kurallarına aykırı, ahlak ve adaba aykırı nedenlerden veyahut; işçi tarafından sağlık ya da hukuka uygun bir nedenden dolayı;
Erkek ise askerlik kadın ise evlenmesi nedeni ile; emeklilik hakkını elde etmiş ise ya da son olarak işçi eğer ölmüş ise işçi tarafından fesih edilmesi gerekir.
Yani 2. Şarta baktığımızda işçi ile işveren arasında gerçekleşen iş sözleşmesinin işveren tarafından hukuka aykırı bir edenden dolayı fesih edilmesi gerekir.
Ya da işçi tarafından iş sözleşmesi fesih edilecekse kanundaki hükümde yazan sebeplere dayalı bir fesih gerçekleşmesi gerekecektir.
Bu kurallara baktığımızda işçinin kendi isteği ile işten ayrılması sonucunda kıdem tazminatı alıp alamayacağı önemli bir husustur.
Kural olarak batığımızda işçi eğer kanundaki hükümlere dayanmadan kendi isteği ile işten ayrılırsa yani istifa ederse kıdem tazminatını alamaz. | 15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Alma Şartları
15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır?
Yukarıda izah ettiğimiz üzere işçi kendi isteği ile kanundaki hükümlere dayanmada sadece isteği üzerine işten ayrılırsa kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacaktır.
Ana kural budur fakat bu durumun 3 tane istisnası vardır. Bu istisnalardan biri de 15 yıl 3600 gün şartıdır. Aşağıda ifade edeceğimiz şartları gerçekleştiren işçi kendi isteği ile işten ayrılmış olsa dahi kıdem tazminatı alabilmeye hak kazanabilecektir. Bu koşullar şunlardır:
- Öncelikle işçinin hangi işte, iş yerinde çalıştığının bir önemi yoktur. Önemli olan sigorta tarihine ilk girişi işçinin 1999 yılının 9. Ayının 8. Gününden önce olması gerekir. Yani 8.09.1999 tarihinden önce işçinin ilk sigorta girişinin yapılması gerekir.
- Sigorta prim gününün ise en az 3600 olması gerekir.
- Ve son şart da yukarıda ilk şart olarak ifade ettiğimiz şarttır. Yani işçi en son çalıştığı ve ayrılacağı yerde, iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekir.
Sadece damga vergisinin kesildiği 15 yıl 3600 gün kıdem tazminatında bireyin kıdem tazminatı hesaplanırken brüt ücreti ele alınarak hesaplama yapılmaktadır. | 15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Alma Şartları
SORULAR
15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Alma Şartları Sizden randevu almak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?
15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Alma Şartları Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..
merhaba, yazılarınızı sayfanızdan takip ettim , bilgilendirme için teşekkür ederim.sizden ricam işyerine vereceğim dilekçe ve noterden çektireceğim ihtarname için örnek bir yazı gönderebilirmisiniz (sgk dan tazminat alabilir yazısını aldım , 3600 gün prim ödeme ve 15 yıl sigortalı olma şartına istinaden kıdem tazminatı istemek için) teşekkürler
Merhaba 2010 ile 2016 yıllar arasında kamu hastanesinde tasaron isçi olarak çalıştım ve bu zarf içinde her yıl yeni sözleşme imzaladı ve şirket değişti. Buna rağmen 3600 günden kıdem tazminatı almak mümkün müdür? Teşekkürler.
Muhammet bey merhabalar, işveren aslında SGK dan aldığınız bu yazıya istinaden ödeme yapmak zorundadır. Ancak zaman kazanmak adına sizi oyalıyor olabilir. Bence biranönce dava açmanızı öneriyorum Ayrıca kendi isteğiniz ile işten ayrıldığınız için ihbar tazminatı alamazsınız.
15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı almak için SGK başvuru yaparak yazımı aldım. Yazımı işverene verdiğim halde hakkım olan tazminatları tarafıma ödememekte direniyor. Ayrıca ihbar tazminatı alabilirmiyim. Tazminatlarımı Ödemez ise ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..
15 yıl 3600 gün kdem tazmitanı alıp sgkdan işverene verdim cıkışım yapıldı fakat ne zaman ödeme yapackalrına dair bilgi vermediler 14.07.2017 de cıkısım oldu ş yerinden
Mehmet bey merhabalar Kıdem tazminatını iş verenin makul sürede öder seklinde iş kanununda belirtilmiştir. Kendisine noterden alacak miktarı hesap numarası ve ne zaman ödeyeceğine dair süre vererek ihtarname yollayınız. O sürede de ödeme yapmaz ise iş mahkemesine dava açmanız gerekmektedir.