Tapu iptal davası ne zaman açılır? Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Tapu iptal davası ne zaman açılır? Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu iptal davası ne zaman açılır? Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu iptali ve tescil davaları, mülk hakkının ihlali veya hukuka aykırı tescillerin giderilmesi amacıyla açılır. Bu tür davalar, taşınmaz mülkiyetini koruma ve hak mülkiyetini sağlama açısından büyük önem taşır. Ancak bu davaların açılma süresi her davanın niteliğine göre değişebilir. Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler, tapu iptali ve tescil davalarının başarılı bir şekilde olumlu sonuçlanması açısından kritik öneme sahiptir.

Tapu iptali ve tescil davalarına ilişkin zamanaşımı sürelerini ve onun bir dava türü için işleyişini, sürenin ayrıntılı şekilde ele aldık. İşte o detalar…

Muris Muvazaası (Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Muris muvazaasına dayalı tapu iptali davaları, ayni haklara bağlı olduğu zamanaşımı veya hak düşürücü süre mevcut değildir. Ancak bu dava, yalnızca miras bırakanın vefatından sonra açılabilir. Mirasçılar, muvazaalı işlemlerde farklı olduklarında dava açma haklarını koruma” alabilir.

Kardeşler Arasında Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Kardeşler arasında açılan tapu iptali davalarında da zamanaşımı süresi yoktur. Bu davalar, bir kardeşinin diğerlerinin miras hakkını bozma durumunda açılır. Ancak, miras denkleştirmesi yapılmışsa veya miras paylaşımı adil bir şekilde gerçekleşmişse dava açma hakkı ortadan kalkar.

Hatalı Veraset İlamına Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Veraset ilamının hatalı bozulması nedeniyle açılan tapu iptali davaları için zamanaşımı süresi mevcut değildir. Mirasçılar, haklarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren dava açma hakkına sahiptir.

İrade Bozukluğu (Hile, Yanılma) Nedeniyle Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

İrade bozukluğuna (hile, yanılma veya korkutma) dayalı tapu iptali davaları, irade bozukluğunun ortadan kalkması sonucu 1 yıl içinde açılmalıdır. Bu sürenin korunması halinde dava hakkı kazanılarak dava açılır.

Hatalı Kadastro Tespitine Dayılı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Hatalı kadastro tespitine dayalı tapu iptali ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Kadastro işlemleri kesinleştiğinde bu süre başlar ve 10 yıl içinde dava açılmazsa mülkiyet hakkı kaydedilir.

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesine Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayalı olarak sözleşmeye dayalı tapu iptali davalarında zamanaşımı süresi yoktur. Mirasçılar, miras bırakanın vefatından sonra her zaman dava açabilirler.

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesine Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Arsa payı bedeli inşaat sözleşmesine dayalı tapu iptali davalarında, 10 yıllık genel zamanaşımı süresi uygulanır. Sözleşmenin bozulması veya mülkiyet devrinin yapılmadığı azalma bu süreden itibaren başlar.

Adi Yazılı Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesine Dayılı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Adi kayıtlı taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali davalarında, zamanaşımı veya hak düşürücü süre bulunmaz. Ancak, Yargıtay’ın koşullarının bazı koşullarının sağlanması gereklidir:

Alıcının tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi,

Taşınmazın fiilen alıcı tarafından kullanılması,

Taşınmazda iyiniyetli üçüncü kişinin hak sahibi olmaması.

Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması Nedeniyle Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Vekâletin devamının devamı nedeniyle açılacak tapu iptali ve tescil davalarında zamanaşımı süresi mevcut değildir. Taşınmaz malın haksız şekilde devredildiği durumda ona dava açılabilir.

Tapu Tahsis Belgesine Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Tapu dağıtım belgesine dayalı tapu iptali davalarında zamanaşımı süresi bulunmaz. Tahsis belgesi ile kazanılmış hak korumasının altında ve hak sahibinin her zaman dava açma hakkı vardır.

Aile Konutuna Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Aile konutuna dayalı tapu iptali davalarında, iyiniyetli üçüncü kişiler 10 yıl boyunca sürekli olarak malik sıfatıyla tapuda kayıtlı kayıtlı, aile konutu şerhine dayalı dava açılamaz. Bu durumda, 10 yıl sonra mülkiyet hakkı iyiniyetli kişiye geçer.

Eşler Arasında Boşanma Sonrası Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Eşler arasında boşanma sonrasında tapu iptali davası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Ancak dava, boşanma protokolüne dayalı bir borçların yerine getirilmemesi, 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır.

Orman Kadastrosuna Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Orman kadastrosuna dayalı tapu iptali davalarında, tapulu taşınmazlara karşı 10 yıllık hak düşürme süresi içinde itiraz edilmelidir. Bu süre içinde dava açılmaması halinde tapu kaydı kesinleşir ve dava hakkı ortadan kalkar.

Önalım (Şufa) Hakkına Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

Önalım hakkına dayalı tapu iptali davalarında, satışın noter aracılığıyla hak sahibine bildirilmesinden itibaren 3 ay içinde dava açılmalıdır. Ancak her durumda, 2 yıl içinde dava açılmadığı takdirde önalım hakkı sona erer.

Sözleşmeden doğan önalım bedelinin kullanılması halinde, 10 yıl sonra şerhin verilir ve dava hakkı ortadan kalkar.

İnançlı İşleme Dayalı Tapu İptali Davasında zamanaşımı ne kadar?

İnançlı işlem nedeniyle tapu iptali davasında, inanç konusu taşınmazın değiştirilmesi veya üçüncü kişinin devri durumunda 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır. Bu süre içinde davanın açılmaması durumunda hak kaybı yaşanır.

0 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp