Adli Tatilde Hangi Davalara Bakılır? Adli tatilde görülen davalar adli tatilin tatil olduğu 20 Temmuz ve 31 Ağustos arasındaki süreçte görülen davalardır. Yeni adli yıl, her sene 1 Eylül’de başlamaktadır. Ancak çeşitli durumlarda adli tatil döneminde de dava görülmesi gerekir. Bunun için de bazı davalar adli tatilde de görülebilir. Adli tatilde hangi davalara bakılır:
- İhtiyati tedbir davaları,
- Nafaka davaları,
- Velayet davaları,
- Haciz davaları,
- Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi,
- Hizmet akdi ya da iş sözleşmesi ile ilgili tüm işçi davaları,
- İflas ve konkordato davaları,
- Çekişmesiz olan yargı işleri,
- İvedi olarak belirlenmiş olan davalar,
- İstinaf ve temyiz davaları olarak özetlenebilir.
Adli tatilde İsinaf Süresi İşler mi? Adli tatilde süreler 2024 senesi için de temmuzun 20’sinde başlamakta ve 31 ağustosta bitmektedir.
Adli yıl, eylülün birinde başlamaktadır. Adli tatiller, mahkemelerde çalışan personellerin izinli olması nedenleri ile nöbetçi ve görevli olan mahkemeleri kapsamaktadır. Adli tatiller çalışanların dinlenme iznini kullandığı dönemlerdir. Fakat bazı mesleklerde yıllık izin konusu, kamu düzeni için sorunlara yol açabilir.
Bundan dolayı da bazı özel düzenlemeler yapılarak durum kontrol altına alınmıştır. Hukuk Mahkemeleri kapsamında 103. Maddeye göre her yılın 20 temmuz ve 31 ağustos tarihleri arasında adli tatil dönemi bulunmaktadır.
Hakimler ve mahkemelerdeki personellerin toplu izin kullandığı bu dönemde nöbetçi mahkemeler aracılığı ile bazı davalar görülmektedir.
İş Mahkemelerinde Adli Tatilde Süreler İşler mi?
Adli tatil 2024 sürelerinde iş mahkemesi kapsamında birçok dava görülmektedir. İş sözleşmesi kaynaklı olan tüm sorunlar adli tatil dönemlerinde de görülmektedir. Bu noktada adli tatil dönemlerinde de görülen davalar ise:
- Kanunlar tarafından dava taraflarınca ya da hakimin kararıyla belirtilen ivedi olarak kararlaştırılmasına hüküm verilen davalar,
- Nafaka, soybağı, velayet ve vesayet davaları
- İşçilerin açtığı hizmet akdi ve iş sözleşmesine bağlı davalar,
- Çekişmesiz yargı işleri,
- Nüfus kayıtlarının düzenlenmesi süreçleri
- İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz süreçleri
- İflas ve konkordato davaları görülmektedir.
Adli Tatilde Hangi Davalara Bakılır
Ülkemizde adliyelerin tatil edilmesi durumuna Adli tatil denmektedir. Adli tatil Temmuz ayında başlar.1 Eylül itibariyle de adli tatil sona ererek, Yeni Adli yıl başlamış olur.
Adli tatil zamanında mahkemelerin personellerinin izinli olması sebebiyle nöbetçi ve görevli mahkemeler dışında tüm mahkemeler adli tatile girmektedir.
Adli tatil nedeniyle vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında davam adli tatilde görülür mü sorusu akıllara gelmektedir.
Adli Tatilde Hangi Davalara Bakılır?
Her meslek grubunda olduğu gibi, tüm çalışanların dinlenme ve yıllık izin hakları vardır. Ancak bazı mesleklerde yıllık izin hususu, kamu düzeni açısından farklı sonuçlar doğurabileceği için özel düzenlemeler yapılmıştır.
Öğretmenler ve adli yargı mensubu çalışanlar bunlara örnek olarak sayabiliriz. Hukuki düzen ve adil yargılama süreçlerinde aksamalar, olumsuz durumların ortadan kaldırılması için mahkemeler her yılın belirli dönemlerinde toplu olarak tatile girer.
Bu dönem Hukuk Mahkemeleri Kanununda 103. maddede açıklanmıştır ve her yılın 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri arası adli tatil dönemi olarak uygulanır.
Adli tatilin Anlamı ve Önemi Nedir?
Başta hakimler olmak üzere mahkemelerdeki yargı personelinin toplu bir şekilde izne çıkmasının bazı haklı gerekçeleri vardır. Bunu bir örnekle açıklamak çok daha anlaşılır kılacaktır.
9 aydır süren ve 2-3 duruşması yapılmış karmaşık süreçleri olan bir davada hakimin karar için kritik bir duruşma süresinde yıllık izinde olduğunu düşünelim.
Tayin, istifa, sağlık gerekçeleri gibi özel ve zorunlu hallerde böyle bir durumda dava dosyası geçici olarak ya da tamamıyla başka bir hakime devredilecektir.
Geçici olarak bir hakimin baktığı durumlarda her zaman davaya hakim olunamayabilir ya da vekaleten bakan hakim karar veremeyebilir, vermek istemeyebilir.
Bu da dava sürecinin uzamasına neden olur ki; böyle bir tabloya sebebiyet vermemesi adına adli tatil sistemi uygulanır. Adli tatilin her yıl aynı dönemlerde yapılması ise dava süreçlerinden adli tatile göre duruşma tarihleri verilmesi, süreçlerin bu tarihler dikkate alınarak ayarlanmasını kolaylaştırır.
Adli Tatil Dönemlerinde Tüm Dava Süreci Durur Mu?
Kamu düzenin sağlanabilmesi ve adaletin işleyişinin akamaması için pratikte bir durum elbette ki söz konusu değil. Hukuk Mahkemeleri Kanununun 103. maddesinde adli tatilde hangi tür davalara bakılacağı, hangi mahkemelerin ne şekilde görev yapacağı belirlenmiştir.
İlgili kanun düzenlemesinde öne çıkan ve adli tatilde devam eden bazı davalar ve süreçlerden bazıları şöyledir:
- Kanunlarca, dava taraflarınca ya da hakimin kararıyla belirtilen ivedi olarak kararlaştırılması gereken davalar,
- Nafaka, Soybağı, velayet ve vesayet davaları
- İşçilerin açtığı hizmet akdi ve iş sözleşmesine bağlı davalar,
- Çekişmesiz yargı işleri,
- Nüfus kayıtlarının düzenlenmesi süreçleri
- İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz süreçleri
- İflas ve konkordato davaları
2024 Yılın Adli Tatil Ne Zaman?
2019 yılı için 20 Temmuz 2019 ile 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında adli tatil süreci geçerli olacaktır. (Adli Tatilde Hangi Davalara Bakılır?)
Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?