Aile Konutunun Satışın İptali

Aile Konutunun Satışın İptali
Aile Konutunun Satılması Satışın İptali Türk Medeni Kanununda aile konutu konusunda farklı maddelerde düzenleme bulunmakta ise de temel düzenleme m. 194'de yer almıştır. Düzenlemeye göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemeyecek, aile konutunu devredemeyecek veya aile konutu üzerindeki hakları...
Aile Konutunun Satışın İptali, aile hukuku ve medeni kanunda yer alan hususlara dikkat çekmektedir.

Aile Konutunun Satılması Satışın İptali

Türk Medeni Kanunu, aile birliğinin devamlılığını esas alarak birçok konuda önemli düzenlemeleri içerir. Bu düzenlemelerden birisi de aile konutu kavramıdır. Aile Konutu Nedir Aralarında kanuni olarak evlilik ilişkisi olan eşlerin çocuklarıyla birlikte hayatlarını sürdürdükleri yerlere aile konutu denir. Aile konutu kavramı, mülkiyeti eşlerden birisine ait konutlar olabildiği gibi kiralık olarak ikamet edilen konutlar için de geçerlidir. Bir başka deyişle; eviniz size ait ya da kiralık da olsa aile konutu şerhi koyma hakkına sahipsiniz. Aile konutunun eşin rızası Aile konutu şerhi bulunan bir aile konutunun satılması satışın iptali durumunu doğurur mu? Türk Medeni Kanunu'na göre üzerinde aile konutu şerhi olan bir dairenin satılması için eşin rızası zorunluluğu vardır. Yani, aile fertleriyle oturulan evin tapusu üzerine olmayan (malik olmayan) eş ya da kira sözleşmesinde taraf olmayan eş, ilgili konut üzerinde tapu müdürlüğüne giderek aile konutu şerhi koyulmuş ise konutun kendisinden habersiz satılması durumunda aile kontunun satılması satışın iptali davası açabilir. Satışın iptaliyle birlikte konutu satın alan kişi üzerine yeni bir tapu düzenlenmişse tapu iptali de hukuken mümkündür.

Aile konutunun satış iptali için ne yapmak gerekiyor?

Aile konutu şerhi bulunan bir konutun, malik olmayan eşin rızası alınmadan satılması durumunda, mağdur olan eşin tapu iptal ve tescil davası açması yeterlidir. Açılan dava sonucunda gerçekleştirilen satış işlemi iptal edilerek, konutu alan üçüncü şahıs üzerinde düzenlenmiş olan tapu kaydı iptal ediliyor. İptal sonrasında kontun tapu kaydı eski malik adına tescil ediliyor. Tapu iptal davasıyla iptal edilen söz konusu satış nedeniyle yapılan masrafların akıbeti, diğer tapu iptal ve tescil davalarındaki uygulamalarla benzer şekilde belirlenir. Eğer eşin rızası alınmadan satışı yapılan konut üzerinde aile konutu şerhi konulmamışsa ne olur? Bu sorunun cevabı evi satın alan kişinin satın aldığı konutun aile konutu olduğunu bilip bilmemesine göre değişir. Eğer üçüncü şahıs konutu satın alırken aile konutu olduğunu bildiği tespit edilirse, iyi niyetli bir işlem olarak yorumlanamayacağı için malik olmayan eşin rızası dışında yapılan işlemden dolayı satış ve tapunun iptal davası açılabilir. Aile hukuku avukat ve danışmanlık konularında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara