Anne ve Oğulun Açtığı Davada Yargıtay Kararı. Bir anne oğluyla beraber eşine vesayet davası açtı.
Söz konusu davada davalı durumdaki aile babası, başka bir kadınla birlikte yaşadığı ve aileye ait olan mal varlığını tutumsuz bir şekilde harcadığı gerekçesiyle hakim karşısına çıkarıldı.
Yerel Mahkeme söz konusu vesayet davasını reddederken Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar çıktı.
Davaya konu olan olay Kocaeli’nde yaşandı. Ailenin sahip olduğu mal varlığını kötü yöneterek başka kadınlarla birlikte savurgan bir şekilde harcayan şahıs hakkında vesayet (kısıtlama) davası açıldı.
Davacı taraf olan anne ve oğul dava dilekçelerinde, davalı şahsın ailesiyle ilgilenmediği ve aileye ait olan taşınmaz mülkün satıldığını gerekçe gösterdi.
Kocaeli 1. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görülen davada hakim tarafları dinledi ve dava dosyasını inceledi.
Bunun ardından dava konusunun aile mahkemesinin görev alanına girdiğini gerekçe göstererek talep edilen vesayet hükmüne yönelik bir durumun olmadığında karar kıldı. Davacı taraf olan anne ve oğul bu kararı temyize taşıdı.
Yargıtay, Yerel Mahkemenin Kararını Bozdu
Vesayet talebini reddeden Kocaeli 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı temyiz edilerek Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’ne taşındı. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay, temyiz talebini haklı buldu ve Yerel Mahkemenin kararını oy birliği ile bozdu.
Eşi ve oğlu ‘savurgan’ olduğu iddiasıyla hakkında dava açtı Yargıtay Emsal Karar Verdi.
Yüksek Mahkeme’nin bu kararı almasında Türk Medeni Kanunu’nun 406. Maddesi büyük rol oynadı. Söz konusu maddeye göre kanunla belirlenmiş hüküm olan “Savurganlığı, alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sebeplerle kendisini ve ailesinin malını kötü yönetmesi gerekçe gösterilerek söz konusu kişilere zarar veren şahısların başkalarının güvenliğini tehdit etmesi göz önünde bulundurularak erginliği kısıtlanır” maddesiyle davacıların temyiz talebini yerinde buldu.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, davacılar olan anne ve oğul tarafından davalı şahsın kötü yaşam tarzına sahip olduğuna dair iddiasına rağmen 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin gerekli araştırmayı ve değerlendirmeyi yapmadığına dikkat çekti.
Bu sebeple Yerel Mahkemeden çıkan sonuç olan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı hükmünün yanlış olduğu belirtildi.
Yargıtay tarafından çıkarılan emsal kararla, söz konusu dava 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tekrar görülecek ve gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra karar verilecek.
Güncel Hukuk Haberleri ile emsal yargıtay kararı yer almıştır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?