Araç Değer Kaybı | Her geçen gün büyük bir hız ile artan araç sayısı dolayısı ile sürekli olarak kara yollarında trafik kazaları meydana geliyor. Günümüz Türkiye’ sinde her yıl sadece kaza anında düzenlenen trafik kazası raporlarında on binlerce vatandaşın hayatını kaybettikleri görülüyor ki bu rakamlar trafik kazası sonrasında hastanede veya daha sonrasında hayatını kaybeden kişilerinde eklenmesi ile birlikte çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Çok sık şekilde yaşanan trafik kazaları ile ilgili olarak bir diğer önemli nokta ise hasar alan araç ile birlikte meydana gelen hak kayıplarıdır.
Trafik kazası yapan aracın tamir ettirilmesi ile birlikte değeri ciddi oranda düşüş yaşar. Bu değer kaybı pek çok sigortalı tarafından prosedür yerine getirilerek alınmıyor. Ancak günümüz Türkiye’ sinde hem Kasko hem de karşı tarafın sigortasından bu söz konusu aracı değer kaybının alınabilmesi mümkündür.
Gerçekleşen trafik kazalarında hasar gören aracın maliyetleri sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Trafik kazasında suçlu olan aracın trafik sigortası tarafından hasar ödemeleri gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra Kasko’ su olan araçlarda meydana gelen hasarlarda yine sigorta şirketleri aracılığı ile karşılanıyor. Fakat bu hasar gören aracın onarımının gerçekleştirilmesinin ardından araçlarının değerlerinin ciddi seviyede düşüş yaşamasına yol açıyor. Hasar almış ve onarılmış ve TRAMER kayıtlarına girmiş olan araçlar satış esnasında mevcut değerinden çok daha düşük değere satışı yapılıyor.
Bu gibi haller araç sahipleri açısından maddi zararların yaşanmasına neden olurken, pek çok vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmamasından kaynaklı olarak pek kullanmadığı bu konuya ilişkin bir hakkı bulunuyor. Bu hak ise aracın değer kaybının tanzim edilmesidir. Pek çok araç sahibi aracın onarımı ardından aracın yenilendiği düşüncesine kapılıyor olsa da aslında aracın değişen parçaları ya da gerçekleştirilen boya nedeni ile değeri düşüş yaşıyor. | Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararları
Bu noktada trafik kazasında herhangi bir kusuru bulunmamasına karşın aracı hasar görmüş ve değeri düşüş yaşamış olan araç sahibi sigorta şirketlerine bu kaybın tanzim edilmesi amacı ile başvuru gerçekleştirebiliyor. Fakat sigorta şirketleri bu ödemenin yapılması konusunda pek sıcak bakmıyor. Bu hallerde 2 yıllık bir süre içerisinde dava açma hakkı bulunan araç sahibi bu noktada Araç Değer Kaybı parası karşı tarafından sigortasından karşılanabiliyor. Bu konuya ilişkin olarak Yargıtay tarafından alınan kararlarda mevcuttur. Yargıtay tarafından Araç Değer Kaybı zarar kalemleri arasında görmekte olduğundan hukuksal açıdan da Araç Değer Kaybı halinde araç sahiplerinin bu konuda da önemli hakları bulunuyor. | Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı İçin Başvuru Nereye Nasıl Yapılır?
Aracın hasarının belirlenmesi esnasında verilen ekspertiz raporları içerisinde değer kaybının da yer alması gereklidir. Bu değer kaybının maddi değerinin belirlenmesinin ardından ilk olarak sigorta şirketine yazılı şekilde başvuru gerçekleştirilmesi gerekiyor. Eğer ödeme sigorta şirketi tarafından yapılmaz ise araç sahibi tarafından mahkemeye başvuru gerçekleştirilebiliyor.
Günümüzde bu durum bazı Kasko poliçelerinde teminatlar arasında görülüyor. Bu sebep ile poliçenin iyi bir şekilde incelemekte fayda bulunurken, araç sahibinin aracına zarar veren aracın sigortasının bulunmaması durumunda bu defa söz konusu aracın sahibi olan kişilere karşı değer kaybı davası açma hakkı bulunuyor.
Araç ticari bir araç sıfatına sahip ise değer kaybı ile beraber aracın tamiri süresince yaşanan kayıplarında talep edilebilmesi mümkün oluyor. | Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı İçin Dava Nasıl Açılır?
Her araç belirli bir değer karşılığında alıcı bulmakta ve piyasa değerleri kullanıma bağlı olarak düşmektedir. Tabii ki bu düşüş aracın sadece kullanımı için değildir. Trafikte bazı kazalar, arızalar ya da sorunlar yaşanması durumunda aracınızın zarar görmesi değer kaybına neden olur. Araçta değer kaybının ortaya çıkması için büyük bir kazaya karışmasına gerek yoktur.
Ruhsata bağlı olarak şase numarasına işlenen kaza durumu aracın bağlı olduğu sigorta şirketince en yüksek değerden görülür ve bu değer araca yansıtılır. Araç her ne kadar eski haline döndürülmüş de olsa artık maddi hasarlı bir kazaya karıştığından ikinci el araç olarak adlandırılacaktır. İkinci el aracın alınma ve satış durumlarında kazaya karışma durumu önemli bir etkendir.
Sıfır olarak adlandırılan araç kaza hasar durumu ne olursa olsun Araç Değer Kaybı kaybetmiş olur ve bu değer aracın sigortası ya da kaskosu tarafından ödenmesi durumunda bile satış işleminde kesinlikle aracın fiyatını aşağıya çekecektir. Araç sahibi maddi olarak her türlü zararını bu gibi unsurlardan karşılasa bile Araç Değer Kaybı tamamlamak için kazaya neden olan kişiye dava açabilir.
Araç Değer Kaybı Davasında Gerekli Evraklar
Kaza sonrası taraflar anlaşamaz ve mahkemeye başvurulursa istenen evraklar tamamlanmalı ve dava günü alınmalıdır. Araç Değer Kaybı davası evrakları:
- Kaza anında tutulan kaza tespit tutanağı
- Kazadan sonra ekspertiz den alınan rapor
- Kaza sonrası servis tarafından verilen rapor ve hasarın karşılandığı ücreti belirten fatura
- Aracın sigorta acentesinden alınan poliçesi
- Aracın kaza anındaki fotoğrafları ve hasarı tam anlamıyla gösteren fotoğraflar
- Kiralık araç ise kiralanma esnasında verilen evraklar
- Dava sırasında tanıklık edecek kişiler ve tanıklık konularını gösteren liste
Araç değer kaybı davası nasıl açılır, nasıl hesaplanır, kimden alınır konuları için araç değer kaybı davası sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Dava Dilekçe Örneği
Araç Değer Kaybı Davası dava dilekçesini aşağıda sadece konu başlıklarına yer vereceğiz. Çünkü olayların farklılığına göre dilekçe hazırlanmalıdır.
DAVACI :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
DAVALI ADRESİ :
KONU : Trafik Kazası Sonucu Araçta Meydana Gelen Araç Değer Kaybı İle Aracın Kullanılmamasından Doğan Zararın Tazmin Edilmesi İstemimiz den İbarettir.
DAVA DEĞERİ (Mal varlığı haklarına ilişkin davalarda)
AÇIKLAMALAR :
HUKUKİ NEDENLER : 6098 S. K. m. 122, 6100 S. K. m. 2, 6
HUKUKİ DELİLLER : Ruhsat Fotokopisi, Trafik Kaza Tespit Tutanağı, Aracın Hasarını Gösterir Fotoğraflar, Servis Hasar Onarım Raporu, Servis Bakım Raporları
SONUÇ VE İSTEM :
EKLER :
Davacı Vekili Av. İlkay UYAR KABA
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?