Banka Kefilliği Nasıl İptal Edilir? Banka kefilliği ne zaman düşer?

Banka Kefilliği Nasıl İptal Edilir? Banka kefilliği ne zaman düşer?
Banka kefilliği, önemli finansal yükümlülükler getirir ve 10 yıl sonra kendiliğinden sona erer. Kefillikten vazgeçmek mümkün olup, borç henüz doğmadan, sözleşmedeki hatalar veya eşin rızası olmaksızın yapılan kefillik iptal edilebilir.

Banka kefilliği, finansal bir taahhütte bulunarak başka bir kişinin borcunu ödeyememe durumunda ödeme yapmayı kabul etmek demektir. Bu süreçte, kefillikten çıkış yolları ve kefilliğin sona erme durumları, kefiller için önemli bir konu haline gelir. İşte bu konuda sıkça sorulan sorular ve yanıtları:

1. Banka Kefilliği Ne Zaman Düşer?

Banka kefilliği, 10 yıl sonra kendiliğinden sona erer. Bu süre, kefaletin verildiği tarihten itibaren hesaplanır ve herhangi bir uzatma veya yeni bir kefalet sözleşmesi yapılmadıkça, kefil bu sürenin sonunda sorumluluktan kurtulur.

2. Kefillikten Vazgeçilebilir mi?

Evet, kefillikten vazgeçmek mümkündür. Eğer kefil, sözleşme imzaladıktan sonra mali durumunu kaybederse, kefaletin iyi niyetle verilmediği anlaşılırsa veya borç henüz doğmadıysa, kefil alacaklıya bir bildiri yazarak kefillikten çekilebilir.

3. Kefil Olan Kişi Borcunu Ödemezse Ne Olur?

Eğer kefil, asıl borçlunun borcunu ödemezse, kefil asıl borçla birlikte yasal ve akdi faizlerden de sorumlu olur. Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı şekilde yapılması ve kefil tarafından imzalanması gerekmektedir.

4. Kefil Borca İtiraz Edebilir mi?

Evet, adi kefil borca itiraz edebilir. Borcun varlığı, miktarı veya vadesinin gelip gelmediği gibi konularda itirazda bulunabilir. Eğer borcun varlığına itiraz edilirse, alacaklının borcu ispatlaması gerekecektir.

5. Kefillik Sonlandırılabilir Mi?

Kefillik, gelecekte doğacak bir borç için verilmişse ve henüz borç doğmadan önce, kefillikten vazgeçmek mümkündür. Ayrıca, kredi sözleşmesinde belirli bir süre ve tarih belirtilmediyse veya eşin rızası alınmadan kefil olunduysa, kefillik iptal edilebilir.

6. Kefillik Sözleşmesi Ne Zaman Sona Erer?

Kefillik sözleşmesi, borçlu borcunu ödediğinde veya 10 yıllık zamanaşımı süresi dolduğunda kendiliğinden sona erer. Ayrıca, kefillik sözleşmesinde geçersizlik veya hata bulunuyorsa, bu durumlar da kefilliğin sonlandırılması için gerekçe oluşturabilir.

7. Kefillik İptali İçin Ne Yapılmalı?

Kefillik iptali için, borç henüz doğmadan kefillikten vazgeçilebilir, diğer kefillerin durumuna bağlı olarak kefillikten çıkılabilir, sözleşmede hata veya eksiklik varsa bu durum ileri sürülebilir veya eşin rızası olmadan yapılan kefillik iptal edilebilir. Ayrıca, asıl borçlunun kasıtlı olarak borcu ödememesi gibi durumlar da kefillik iptali için mahkemeye başvurulabilir.

Banka kefilliği, hem kefil hem de borçlu için önemli yükümlülükler getirir. Kefillikten çıkış ve iptal süreçleri, hukuki prosedürlere tabidir ve bu süreçlerde hukuki danışmanlık almak, sürecin doğru yönetilmesine yardımcı olabilir.

Banka Kefilliği Nasıl İptal Edilir?

Türkiye'de birçok vatandaş, yaşantısını sürdürebilmek, ev araba gibi yeni bir mülk edinebilmek ya da herhangi bir ihtiyacını karşılayabilmek için kredi kullanıyor. Son açıklanan istatistikler de kredi kullananları sayısının her geçen yıl giderek arttığını gözler önüne seriyor. Fakat, kredi kullanan herkesin bankacılık sicili uygun olmayabiliyor.

Ya da bankaların stratejileri gereği, kredi başvurularında kredi talebinde bulunan kişiden borcuna karşılık kefil isteyebiliyor. Özellikle Türkiye ve dünya ekonomisinin zorlu günler yaşadığı kriz dönemlerinde bankalar önünü net olarak göremediği için kredi musluklarını kısabiliyor.

Kefil sistemi bu gibi durumlarda bankalar için sıklıkla kullanılan bir yöntem olup, bir borcun iki kişiye yüklenmesi nedeniyle geri ödemelerde bir miktar daha güvenli bir yöntemdir.

Peki Bir Krediye Kefil Olduğunuzda Kefaleti Nasıl Sonlandırabilirsiniz? Banka Kefilliği Nasıl İptal Edilir?

Öncelikle kredisine veya herhangi bir borcuna kefil olacağınız kişiyi iyi tanıdığınıza emin olmanız gerekir. Kefillik sürecinde çok iyi düşünerek hareket etmeli, borcunu ödeyebileceğine emin olmadığınız kimselere, ne kadar yakınınız olursa olsun kefil olmamalısınız. Kefillik sözleşmeleri ile ilgili ilk bilmeniz gereken, süreli sözleşmeler olup kefil olduğunuz kişi borcunu ödediğinde ya da 10 yıllık zaman aşımı dolduğunda otomatik olarak sonlandığıdır. Bu durumlar dışında, kefil olduğunuz kişi borcunu ödemez ve bilerek izini kaybettirmeye çalışıyorsa özellikle yurt dışına yerleşmişse, kefil olan taraf kefaletin iptali nedeniyle dava açabilir.

Bir Yakınınızın Kullandığı Krediye Kefil Oldunuz ve Çeşitli Nedenlerle Bu Kefaleti Sonlandırmak İstiyorsunuz Ne Yapabilirsiniz?

İlk olarak kredi henüz, kredi kullananın hesabına geçmediyse bankayla görüşerek kefilliğinizin iptal edebilirsiniz. Ancak eğer para kişiye ödendiyse, fakat siz ilgili kefalet için bir dilekçe imzalamadıysanız, kendi el yazınızla yazılmamışsa veya imzaladığınız dilekçede süre belirtilmiyorsa bu dilekçe usulüne uygun olmadığı için kefilliğiniz geçersiz sayılabilir.

Bir diğer yöntem ise, kefillik sözleşmelerinde evli bireyler için eş rızası şartı aranır. Kefil olduktan sonra eşinizin rızası olmadığı gerekçesiyle dava açarak kefillik sözleşmesinin iptalini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bankanın kefillik sözleşmesinde avukatınız ile başka bir açık, usulsüzlük tespit edebilirseniz kefillik durumunuzu iptal etme şansı yakalayabilirsiniz. Ancak bu sürecin ispat gerektirdiğini ve çok büyük bir finansal kurumun açıklarını aradığınızı ve işinizin çok zor olduğunu unutmamanız gerek!

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara