Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır? Berlin’de Hamburg’da ya da Münih’te meydana gelen boşanma davalarında tanıma ve tenfiz davası, eğer medeni durumun Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde değişmesi isteniyorsa açılacaktır.
Bu davalar, Aile Mahkemeleri’nde görülür ve yetkili mahkeme, davacının ikamet adresidir.
Eğer kişinin Türkiye’de bir ikamet adresi bulunmamaktaysa, davalar için yetkili Aile Mahkemeleri, Ankara, İzmir ya da İstanbul olarak belirlenmiştir. Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Türkiye’de açılmak zorundadır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Neden Açılır?
Tanıma, yabancı mahkemede alınmış olan bir kararın, Türkiye mahkemelerince de tanınması gerekliliği sebebiyle açılır. Yurtdışında boşanmış olan kişinin boşanma davası, o ülkenin hukuk kuralları ile görülür ve nihayetinde boşanma işlemi bir karara bağlanır.
Bu karar ve kararın icrası, Türkiye’de kendiliğinden kabul tanınmaz. Ayrı bir tanıma davası açılarak, medeni durum değiştirilir. Eğer söz konusu karar icra da gerektiriyorsa, bu defa bir tenfiz davası da açılacaktır.
Tanıma ve tenfiz davalarının açılması adına bir zorunluluk bulunmaz. İsteğe bağlı olarak açılır ancak, kişi, medeni durumunu her ne kadar vatandaşı olmasa dahi, doğmuş olduğu ülkede değiştirmezse, tekrar evlenemeyeceğini unutmamalıdır.
Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?
Tanıma ve tenfiz davaları ne kadar sürer? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Bu davalar çekişmesiz davalardır ve yalnızca kararın tanınması ve tenfizi doğrultusunda açılır. Tanıma ve tenfiz davaları görülürken;
- Kararın Türkiye hukukuna aykırı olmaması,
- Alınan kararın, yabancı mahkemede tam olması,
- Kişilerin ya da vekillerinin mahkemede bulunmaları,
- İstenen evrakların tam olarak temin edilmiş olması
Hususlarına dikkat edilir. Eğer söz konusu şartlar oluşmuşsa, adli tatillerde de davalar görülebildiğinden, kısa bir süre içerisinde davalar sonuçlanacaktır.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında İstenen Evraklar Nelerdir?
Bu davalarda, kişilerin temin etmeleri gereken birkaç evrak bulunur. Bu evraklar konsolosluklardan, noterden temin edilebilecek basit evraklardır. Söz konusu kararın kesinliğini göstermeye yönelik istenirler. Bu evraklar;
- Boşanma kararının aslı ve çevirisi,
- Kararın yetkili bir merci tarafından verildiğini gösteren apostil şerhi,
- Kişilerin pasaportları ya da kimlik belgeleri
Şeklindedir. Türkiye mahkemelerinin dili Türkçe olduğundan, kararın Türkçe’ye noter ya da yeminli tercüman tarafından çevirilmiş olması gerekir.
Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası, Tanıma ve tenfiz; çoğunlukla birlikte kullanılmakla beraber aslında farklı kavramlardır.
Tanıma; yurt dışında verilen mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması, o kararın kabul edilmesi anlamına gelir.
Tenfiz; yurt dışı mahkemelerinin almış olduğu kararların Türkiye’de yürütülebilmesi anlamını ifade eder.
Tanıma ve tenfiz hukuki anlamları birbirinden farklı olsa da açılacak tanıma ya da tenfiz davaları birbiriyle ilgilidir.
Yurt dışında boşanan bireylerin boşanmanın tanınması için dava açmaları halinde ayrıca boşanma tenfiz davası açmalarına gerek yoktur. Boşanma kararının Türkiye’de tanınması neticesinde tenfiz işlemi de beraber gerçekleşebilmektedir.
Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası
Almanya’da veya bulunduğunuz Şehirdeki Berlin Hamburg Münih vb. Türk Konsolosluğuna Müracaat edilerek Almanya Mahkemelerince veriilen Boşanma Kararının Tanınması ve Tenfizi için Türkiye’de Avukata Tanıma Ve tenfiz ve Boşanma için resimli vekalet verilmesi ile işlemler başlamaktadır.
Mahkeme Kararının Aslı ve apostili olması yeterli diğer tercüme ve noter onayı büromuz tarafından yapılmaktadır.
Eğer Eş Alman veya Başka bir ülkenin vatandaşı ise bulduğu bölgede ki noter aracılığı ile vekalet verebilir. Verilen Vekalet yine Apostil yapılmalıdır.
Telefon ile Bilgi alınacağı gibi Mutlaka e-mail adresimizle iletişim ve e-mail adreslerinizi bize bildirilmesi gerekmektedir. Çünkü tüm iletişim e-mail üzerinden yapılmaktadır.
Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası İçin İstenen Belgeler
Berlin Hamburg Münih de alınan boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için gerekli belgeler nelerdir.
Yurtdışı mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının asli
Boşanma kararın kesinleşmiş olması ve apostille (özel tasdikname)
Yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve resmi kurumlar (Noter, Konsolosluk) tarafından tasdik edilmiş onaylı sureti,
Pasaport ve nüfus cüzdan fotokopisi
Ayrıca Türkiye’de tanıma davası için avukata vereceğiniz noter tasdikli veya konsolosluktan resimli boşanma vekaletnamesi.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?
Boşanma tanıma tenfiz davası açmak isteyen kişilerin yurtdışında almış oldukları boşanma kararını ülkemizde de geçerli olmasını sağlamak için davayı açmaları gereken yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir.
Kişiler yurt dışında yaşıyor ise ve Türkiye’de bir yerleşim adresleri bulunmuyor ise Ankara, İstanbul ya da İzmir illerinden birisinde açabilirler.
Makalemizde Berlin Hamburg Münih Boşanma Tanıma Tenfiz Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?