Boşanma Davalarının Türkiye'de Tanınması Tenfizi | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davalarının Türkiye’de Tanınması Tenfizi

Boşanma Davalarının Türkiye'de Tanınması Tenfizi

Boşanma Davalarının Türkiye’de Tanınması Tenfizi Nasıl Yapılır? Tanıma tenfiz davası açmak, yurtdışın da yapılan evliliklerin boşanma ile sonuçlanması durumunda bu boşanmanın Türkiye’de geçerli olmasını isteyenler için mümkündür.

Yurtdışında gerçekleşen bir boşanmanın Türkiye’de geçerli olabilmesi tanıma ve tenfiz davası açılması ve davanın gerekli şartlara uygun olması gerekmektedir.

Dava açılmadığı ve sonuçlanmadığı takdirde kişi nüfus kayıtlarında hala evli olarak gözükecektir. Bu durum yalnızca boşanma davalarında değil yurtdışı mahkemelerinde alınmış olan kararların Türkiye’de geçerli olabilmesi için bütün davalarda geçerlidir.

Tanıma Tenfiz Davası Açılması Zorunlu Mudur?

Tanıma tenfiz davalarında, davanın doğru belgelerle ve doğru usulde açılması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde dava yıllarca sürebilmekte ve istenilen sonuç elde edilemeden kapanabilmektedir. Tanıma tenfiz yönetmeliği 2019 yılı kapsamında bu davanın açılması zorunlu değildir. Fakat yurtdışında alınan mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olması için bu davanın açılması zorunludur. Yurtdışında karara bağlanmış olan boşanma davalarının Türkiye’de tanınması tenfizi için dava açılmazsa;

  • Türkiye’de hala evli olarak kabul edilirsiniz.
  • Böyle bir durumda yeniden evlenemezsiniz.
  • Mallarınız var ise satışında ya da devrinde sıkıntılar yaşarsınız.
  • Çocuğunuz var ise velayet ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.

Tanıma Tenfiz Davası Açılabilmesi İçin Gerekli Belgeler

Tanıma tenfiz davası açılabilmesi için başvurulacak yetkili mahkeme dava konusunda göre değişiklik göstermektedir. Aile Hukuku alanına giren yabancı mahkeme kararları için yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Başvuru sırasında öncelikle tanıma tenfiz davası dilekçesi hazırlanmalıdır. Temin edilmesi gereken diğer evraklar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yurtdışında boşanıldığına dair mahkeme kararı: Bu kararın yetkili bir yurtdışı mahkemesinden alınmış olması gerekmektedir. Belgenin ıslak imzalı ve mühürlü olması zorunludur. Bu belge dava ile ilgili nihai kararın verilmiş olduğunu ispatlamalıdır.
  • Boşanma kararının kesinleştiğine dair belge: Yurtdışında gerçekleşmiş olan boşanma davasının kesinleşip kesinleşmediğine dair bilgiyi, yine karar belgesine ek olarak verilen bir yazı ile tespit edilmesi mümkün olmaktadır. Yurtdışında yetkili mahkemelerce kesinleşmemiş olan bir kararın Türkiye’de tanıma tenfiz davasının görülmesi mümkün değildir.
  • Apostile: Apostile konsolosluktan alınması gereken ve mahkeme kararının onaylandığını gösteren bir belgedir.
  • Boşanma kararının tercümesi: Türk Mahkemelerinde yargılama dili Türkçedir. Bu nedenle verilecek belgelerin yeminli tercüman tarafından tercümesinin yapılmış olması gerekmektedir.

Boşanma Davalarının Türkiye’de Tanınması Tenfizi

Yabancı Boşanma Kararlarının Türkiye’de Tanınması Tenfizi, Boşanma aile mahkemesi ve Asliye Hukuk Mahkemelerinin yetki alanı olan bir konudur.

Türkiye’de ikamet adresinin bulunduğu yere en yakın Asliye Hukuk mahkemesine gidilerek boşanma için başvuru yapılabilir. Bu yalnızca Türkiye’de yaşayan ve tek vatandaşlığı bulunan kişiler için geçerlidir.

Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de de vatandaşlık hakkı olan kişilerin boşanma davası tanınması ve tenfizi için her iki ülkeden de mahkeme kararına ihtiyaçları vardır.

Yurtdışında yapılan davanın mahkeme kararı alındıktan sonra bu kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi adına Türkiye’de bu işlerle yetkili olan Ankara ili Asliye Hukuk Mahkemesi ve İzmir, İstanbul Asliye Hukuk mahkemelerince alınan karar onaylanmalıdır. Yurtdışında yapılan boşanmaların Türkiye’de tanınması için şu adımlar izlenmelidir:

  • Yurtdışındaki mahkemeden alınan boşanma kararı ile Türk Konsolosluğuna başvuru yapılmalıdır. Bu işlem esnasında mahkeme kararının özel tasdikli olarak apostili hazırlanmalı ya da hazır bir şekilde noterden onaylı olarak kişinin yanında bulunmalıdır. Boşanma kararının aslıda dosyaya ekleneceğinden apostil ile birlikte mahkemeye sunulacaktır.
  • Konsoloslukta hazırlanacak olan bir vekaletname ile kişi Türkiye’de avukatlık ehliyeti bulunan bir avukata vekalet vererek işlemlerin başlatılmasını sağlayabilir. Hazırlanan vekalet mahkeme kararı gereği kesinlikle resimli ve konsolosluk ya da noterden onaylı olmalıdır.
  • Vekaletname verilen vekile gerekli olan evraklar pasaportun ve kimliğin de fotokopisidir. Bu evraklar hep birlikte hazırlanarak avukata gönderilir.

Boşanma Davalarının Türkiye’de Tanınması Tenfizi Avukat ve Danışmanlık

  • Avukat gerekli evraklara sahip olduktan sonra vekiliniz sıfatıyla mahkemelerden bir tanesine başvuruda bulunarak yurtdışı boşanma kararının tenfizi için dava günü ister. Mahkeme bu günü vermek için ilk olarak davalı tarafa bir tebligat hazırlar.
  • Her ne kadar boşanma yurtdışında gerçekleşmiş bile olsa Türk mahkemelerce onaylanmadan halen evlilik durumu devam eder göründüğünden tebligat davalıya ulaşmadığı sürece dava günü alınamaz. Bu nedenle taraflar anlaşarak bir vekil aracılığıyla Asliye Hukuk mahkemesine başvurursa boşanma tanıma ve tenfiz kararı daha çabuk çıkarılır.
  • Taraflar kendi arasında anlaşır ve birlikte mahkemeye başvurursa dava tek celsede sonuçlanarak taraflar arasındaki diğer ülkede son verilmiş olan evlilik birliği Türk mahkemelerince de tanınmış olacaktır.
61 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp