Boşanma Davası: Ortak Velayet Mümkün Mü? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davası: Ortak Velayet Mümkün Mü?

Boşanma Davası: Ortak Velayet Mümkün Mü

Boşanma Davası:Ortak Velayet Mümkün Mü? Türkiye’de boşanma davaları he geçen yıl olağan üstü artış göstermektedir. Boşanma davalarının artmasıyla birlikte, çocukların velayetlerine ilişkin birçok yeni tartışmayı da gündeme getirmiştir.

Bu tartışmalar arasında; boşanan çiftler arasında ortak velayet imkanının bulunup bulunmadığıdır.

Boşanma Davası: Ortak Velayet Mümkün Mü?

Türk hukuk sisteminde henüz bu duruma ilişkin net bir düzenleme yoktur ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından bu durum için verilen emsal niteliğinde bazı kararlar mevcuttur. Birçok mahkeme de bu kararı örnek göstererek ortak velayete ilişkin karar verebilmektedir.

Boşanma davalarının uzamasında ve taraflar arasında tartışmaların yaşanmasındaki en büyük neden çocukların velayetidir. Anlaşmalı olarak boşanacak çiftler için ülkemizde ortak velayete ilişkin bir düzenlemenin olmaması bu sorunların çözümsüz kalmasına neden olmaktadır. İki yıl önce Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda bu sorunun çözümü için önemli bir adım atılmıştır.

Yargıtay tarafından ortak velayete ilişkin verilen kararda; kamu düzenine aykırılık teşkil ettiği için ortak velayetin mümkün olmadığı görüşüm hâkimken, sonradan değiştirilen kararla bu durumun Türk toplumunun temel yapısına zarar vermediği gerekçesiyle olumlu karar verilmiştir.   

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Ortak Velayet Mümkün!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından iki yıl önce alınan kararla birlikte, ülkemizde henüz resmi bir düzenleme olmamasına rağmen ortak velayetin mümkün olmasının önü açılmıştır. Yargıtay’dan önemli karar ile anlaşmalı boşanma davaları için birçok mahkeme ortak velayet kararı verebilmektedir.

Velayet hem anneye hem babaya verilir mi?

Türk Medeni Kanunu kapsamında velayet sadece evlilik müessesinin devamı için geçerlidir. Herhangi bir şekilde evliliğin bitmesi halinde kanunların ön gördüğü, velayetin anne ya da babada kalması gerekir. Yargıtay’ın son kararı ile bu durum değişerek, boşanma davalarında ortak velayet kararları alınabilmekte ve Velayet hem anneye hem babaya verilir.

Türkiye’nin birçok farklı mahkemesinde, Yargıtay’ın ortak velayete ilişkin aldığı karar emsal gösterilerek karar verilmiştir. Bu kararlar kapsamında boşanma davasının her iki tarafının da uzlaşmış olması gerekmektedir. Yargıtay’ın kararından sonra ortak velayete ilişkin yeni karar Tekirdağ Çorlu 1. Aile Mahkemesi’nden ortak velayet kararı çıktı. Bu karar sayesinde, evliliğin bitmesine rağmen çocukların velayeti anne ve babada ortak olarak kalmıştır.

Uluslararası sözleşmelerin, Anayasa’nın üzerinde olması da bu ortak velayetin yasal olarak mümkün olmasının önünü açmıştır. Son yıllarda boşanma davalarının artış göstermesi ve yeni velayet tartışmalarının doğmasından dolayı yakın zamanda Türk hukuk sisteminde de, ortak velayete ilişkin yasal düzenlemelerin getirileceği düşünülmektedir.

Anlaşmalı boşanma hakkında bilgi sahibi olmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

94 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp