Boşanma Davası Tek Celsede Nasıl Biter? Anlaşmalı olarak tek celsede boşanabilmek için evlilik birlikteliklerini sonlandırmak isteyen eşlerin boşanma davasından önce boşanmayla birlikte ortaya çıkacak hukuki sonuçlar hakkında anlaşma sağlamaları gerekmektedir.
Boşanma Davası Tek Celsede Nasıl Biter?
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanmalarda boşanma davası eşlerin boşanmada ki kusurların ortaya çıkarılması temelinde ilerlediğinden anlaşmalı boşanmalara göre daha yavaş ilerlemektedir. Anlaşmalı boşanma davasında ise çoğu zaman tek celse de boşanma davası sonuçlanmaktadır.
Tek celsede boşanma için evlilik süresi başta olmak üzere birtakım şartların birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Aile mahkemelerine açılan anlaşmalı boşanma davasıyla çoğu zaman tek celsede boşanma kararı alınmakta ve evlilik birlikteliği sonlandırılır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Celsede Nasıl Biter?
Anlaşmalı boşanma davasının etkili ve hızlı bir biçimde sonuçlanması için anlaşmalı boşanma protokolü başta olmak üzere dava dilekçesinin iyi hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda eşler arasında;
- En az 1 yıllık evlilik birlikteliğinin bulunması,
- Evlilik birlikteliğini sona erdirme kararıyla birlikte boşanmanın doğuracağı tüm haklar üzerinde anlaşma sağlanması,
- Boşanma iradesinin mahkemede baskı altında kalınmadan ifade edilmesi
Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlara haiz evli kimseler eşleriyle anlaşarak boşanma hakkına sahiptir.
Boşanma davasında anlaşmanın belirlenmesi anlaşmalı boşanma protokolü ile olmaktadır. Tüm hukuki sonuçların yazıya döküldüğü boşanma protokolünde velayet, mal paylaşımı, nafaka başta olmak üzere boşanmayla ortaya çıkacak tüm detaylar atlanmadan yazılmalıdır.
Boşanma protokolüyle birlikte aile mahkemesine eşlerden birisinin anlaşmalı boşanma davası açması davanın başlaması için yeterlidir. Mahkeme eşleri mahkemeye davet ederek protokolü kabul edip etmediklerini soracak ve gerekli şartlarda eksiklik olmaması ve tarafların boşanmak istemeleri halinde çoğu zaman tek celsede boşanmaya karar verecektir.
Tek Celsede Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer 2019 konusunu da boşanma davalarında oldukça merak edilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye ulaştırılmasıyla açılmaktadır. Mahkeme gerekli dava açma şartlarının oluşması halinde mahkeme günü belirleyecek ve eşlere davetiye göndererek mahkeme tarihini bildirecektir.
Mahkemenin iş yükü ve dosya yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 4-6 ay içinde boşanma tarihi belirlenmekte ve eşlerin iştirakiyle tek celsede boşanma kararı alınabilmektedir.
Boşanma davasında anlaşma protokolünün hazırlanması ve dava dilekçesinin mahkemeye sunulmasında aile hukuku alanında deneyimli avukatlık bürolarıyla çalışılmasında fayda vardır.
Bu sayede hem boşanmadan kaynaklanan tüm hukuki sonuçlar anlaşma protokolüne yazılırken hem de davanın tek celsede sonuçlanması için gerekli şekil şartları boşanma avukatı tarafından ortaya konulacaktır.
Makalemizde Boşanma Davası Tek Celsede Nasıl Biter yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?