Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları Neler Olor? Boşanma davası açıldı, ya da size karşı verilmiş olan boşanma dilekçesine cevap verdiniz.

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları

Bu durumların ardından merak edilen en önemli sorulardan biri, ilk duruşmada neler olacağıdır. Boşanma davası ile alakalı yapılacak, ilk duruşmada, hâkimin neler soracağı, davanın ne kadar süreceği gibi soruların net bir cevabı bulunmaz.

Bu konular, davanın türüne, tarafların maddi ve manevi halleri gibi kriterlere göre belirlenir. Boşanma davasının ilk duruşması, sonradan yapılacak olan duruşmaların nasıl geçeceği hakkında bir zemin hazırlar.

Çekişmeli bosanma davasında ilk duruşma nasıl olur?

Çekişmeli boşanma süreci davanın açılması ve dava harç ve masraflarının yatırılmasıyla açılır. Boşanma Tensip zaptının hazırlanması, mali durum araştırması ve tarafların karşılık dilekçe işlemleri tamamlandıktan sonra Ön inceleme duruşma günü verilir. Çekişmeli boşanmasının ilk duruşma günü ortalama 6 ay içerisinde verilir.

Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşması Ön İnceleme duruşmasıdır. Tarafların bu duruşmaya katılması zorunludur. Çekişmeli boşanmanın ilk duruşmasında, boşanma davasının usulu incelenir, ilk itirazlar değerlendirilerek, eşler sulh yani barışmaya davet edilir.

Çekişmeli bosanma davasında ilk duruşma nasıl olur?

Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları

Çekişmeli boşanma davası normal boşanma davalarının aksine, çok daha uzun ve çok sıkıntılı bir süreçten oluşur. Taraflar arasında, nafaka, tazminat ya da çocuğun velayeti gibi konularda uzlaşmaya varılamaz ise, tarafların boşanması çekişmeli boşanma davası ile gerçekleştirilir.

Boşanma davasında, Aile Mahkemesi’ nin boşanmayı gerçekleştirebilmesi için, taraflar arasında var olan, hukuk anlaşmazlıklarının çözüme ulaştırılması gereklidir. Taraflar arasındaki sorunlar çözüldükten sonra, hâkim uygun görürse tarafların boşanmasını gerçekleştirir.

Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma

Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşması, oldukça karmaşık geçebilir. Duruşma süreçlerinin sorunsuz yürütülebilmesi için çekişmeli boşanma türü, 5 farklı yargılama sürecinden oluşturulur. Bu süreçlerin içinde şunlar bulunur;

  • Dilekçelerin verilmesi
  • Ön inceleme yapılması
  • Tahkikat aşaması
  • Sözlü yargılama aşaması

İlk duruşmada hâkim, tarafları detaylı olarak dinler. Boşanmaya neden olan sebebin detaylarının inceler ve boşanmanın gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan, delillerin araştırılmasını ve mahkemeye sunulmasını isteyebilir.

Bu delillerin ortaya çıkarılması dava sürecini oldukça uzatabilir. İlk duruşmada yaşananlar, sonraki duruşmaların nasıl geçeceği hakkında zemin hazırlar.

Yaşanılan olayalar neticesinde, taraflar anlaşmaya varırlar ise dava süreci kısa süre içerisinde sonlanabilir. Şayet taraflar hiçbir şekilde anlaşmazlar ise, bu süreç oldukça uzun zaman alabilir ve her iki taraf içinde maddi manevi sorunlar doğurabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları

Taraflar, kendi aralarında çözülmesi gereken sorunlar hakkında uzlaşmaya varmışlar ise, yani tazminat, mal paylaşımı ve nafaka gibi konular hakkında bir neticeye varmışlarsa, açılacak boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası olur.

Taraflar arasındaki önemli huşular bir protokol çerçevesinde düzenlenerek mahkemeye bu yönde bir başvuru yapılır. Bu boşanma davası türü, çekişmeli boşanma davaları ve farklı birçok davaya göre çok daha kısa sürede ve herhangi olumsuz durumalar yaşanmadan, tarafların istediği şekilde sonlanabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında İlk Duruşmada Neler Olur ?

Taraflar uygun görmüş oldukları herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bu dava duruşmasında en önemli etken, anlaşmalı boşanma protokolü olarak kabul edilir. Aile mahkemesi taraflar, tarafından hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak süreci, bu protokole göre devam ettirir.

İlk duruşma, tüm süreci belirler hatta boşanma ilk duruşmada bile gerçekleşebilir. Hakim, tarafların hazırladığı boşanma protokolünü inceler, uzlaşmaya varılmış olan, velayet, mal paylaşımı ve çocuğun velayet gibi konular üzerinde, adaletli bir anlaşma sağlandığı kanaatine varır ve uygun görürse, boşanmayı tek celsede sonlandırabilir.

Boşanma davasının ilk duruşması, istenilen sonuca göre sonlandırılarak, boşanma ilk duruşmada gerçekleştirilebilir. Şayet boşanma ilk celsede sonlanmasa bile, sadece birkaç celse daha uzar. Kısa süre içerisinde tarafların boşanması gerçekleşir.

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ve Sonuçları hakkında bilgi sunulmuştur. Diğer detaylar için ana sayfada boşanma davası avukat ve danışma konuları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

4.216 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp