Boşanma dilekçesi nasıl verilir? Boşanma Dilekçesi Örneği Nasıl Yazılır? Boşanma Dilekçesine Hangi Belgeler Eklenmelidir? Çiftler her ne kadar çok mutlu ve umutlu bir şekilde evliliğe adım atıyor olsa da ilerleyen zamanlarda çeşitli nedenlerden ötürü bu evlilikler boşanma aşamasına gidebiliyor.
Evli çiftlerin yaşadığı sorunlar, evdeki geçimsizlikler ve diğer birçok neden, boşanmaya neden olabiliyor. Kimilerinin korkarak baktığı boşanma işlemleri, kimileri için yepyeni bir umut kapısı haline gelebiliyor. Evliliklerini sonlandırmak isteyenler, nasıl evlilik dilekçesi yazabilir? Evlilik dilekçesi nasıl yazılır, hangi belgeler eklenir? İşte detaylar…
Boşanma dilekçesi nasıl verilir?
Boşanma talebini belirten boşanma dilekçeleri iki farklı şekilde yazılır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olmak üzere farklı yazılan dilekçelerde, boşanma talebi ile birlikte boşanmanın sonuçlarına ilişkin talepler de bulunmalıdır.
Anlaşmalı boşanma dilekçeleri, evliliğin temelden sarsılması nedeni ile tarafların birlikte aldıkları kararı hukuki bir dil ile belirtir. Ancak çekişmeli boşanma dilekçelerinde işlemler daha uzun bir sürece yayılabilir ve işler biraz daha karmaşık haldedir. Çekişmeli boşanma dilekçelerinde boşanmanın gerekçeleri net bir şekilde açıklanır ve bu gerekçelerin ispatı için talep edilen deliller gösterilmelidir.
Daha Detaylı Bilgi İçin: Boşanma Dava Dilekçesi
Boşanma Dilekçesini Kim Hazırlamalı!
Çekişmeli boşanma dilekçelerinde, davacı tarafın boşanmaya neden olarak gösterdiği vakaları ya da gerekçeleri sıra numarası ile dilekçede açıklaması gerekmektedir. Ayrıca boşanma gerekçesinin hangi kanun hükmüne dayandırıldığı da açık ve net şekilde hukuki dilde açıklanmalıdır.
Boşanma davasının seyrini belirleyecek en önemli etken dilekçe olduğu için, bu dilekçenin uzman bir boşanma avukatı tarafından hazırlanması gerekiyor. Dilekçe hazırlandıktan sonra davacı taraf, eşiyle birlikte son 6 aydır ikamet ettiği bölgedeki mahkemeye başvuru yapabilir.
Boşanma Dilekçesinde Neler Olmalı?
Boşanma dilekçesinin nasıl olması gerektiği, yasal düzenleme ile belirlenmiştir. Yanlış hazırlanmış dilekçeler bu nedenle reddedilir. Dilekçenin yasal düzenlemede belirtildiği gibi yazılması gerekir ve dilekçede şu bilgiler olmalıdır:
- Yetkili ve görevli mahkemenin ismi
- Davacının adı-soyadı, kimlik numarası, adresi
- Davalının adı-soyadı, kimlik numarası, adresi
- Davanın hukuki konusu ve dayanağı
- Boşanma gerekçelerinin sırasıyla açıklamaları, olay örgüleri, gerekçelerin deliller ile ilişkilendirilmesi, nafaka ve tazminat ile ilgili velayet açıklamaları
- Hukuki nedenler
- Deliller
- Netice talebi
- Tarih, isim ve imza.
- Ankara Avukat
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?