Boşanma Tanıma Tenfiz

Boşanma Tanıma Tenfiz
Boşanma Tanıma Tenfiz | yabancı ülkelerde yabancı mahkemelerin Türk vatandaşlarımızın müracaatı ile ilgili olarak vermiş olduğu boşanma davalarındaki kararların, Türkiye'de geçerli olması ve ve nüfus kayıtlarına işlenmesi için, Verilmiş mahkeme kararlarının Türkiye'de Tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Neden Yapılır? Boşanma tanıma davası yurtdışından alınan boşanma kararlarının Türkiye sınırları içinde geçerliliğinin sağlanması adına yapılır. Çünkü yurt dışındaki mahkemelerin kararı ile boşanan çiftler, Türkiye Cumhuriyeti’nde boşanmış sayılmazlar. Bunun için boşanma tanıma tenfiz davası açılması ve davanın olumlu olarak neticelendirilmesi gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları adli tatil günlerinde de görülebilen ve yalnızca dosya üzerinden karara bağlanılamayan dava türlerindendir.

Tanıma Davası Nedir?

Yurt dışında bir mahkemeye boşanmak için dava açtığınızı ve mahkemenin de sizi boşadığını var sayalım. Yurt dışı mahkemesi tarafından alınmış olan karar, yalnızca o ülkenin sınırları içinde geçerli olur. Türkiye, siz tanıma davası açmadıktan sonra söz konusu kararı görmez. Tanıma davası işte bu nedenle açılır. Yabancı mahkemeler boşanma kararını verirken elbette kendi hukuk kurallarına göre hareket ederler, Türkiye Cumhuriyeti hukuk kuralları ve yasalarına göre değil.

Boşanmada Tenfiz Davaları Nelerdir?

Boşanma tanıma tenfiz davaları, yabancı mahkemeler tarafından alınmış olan boşanma kararlarının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde icra edilebilir olması amacı ile açılan davalara verilen isimdir. Boşanma davalarında maddi konulardan olan nafaka ve tezminat gibi durumlar söz konusu olduğu zaman tenfiz davaları önem kazanmaktadır. Her Tanıma ve Tenfiz Davasında Yurtdışında İkamet Eden Kişilerin Teminat Gösterme Zorunluluğu Bulunmaz Boşanma tanıma tenfiz yetkili mahkeme tarafından karara varılırken davalar duruşmalı olarak görülür. Dava açan kişi yurt içinde ikamet etmiyor olabilir. Böyle bir durumda kurallara göre kişinin belli bir teminat gösterme zorunluluğu olur. Bu zorunlulukta gösterilmesi gereken miktara davalının kendisinin karar vermesi söz konusu değildir. Mahkeme tarafından teminat bedeli kararlaştırılır ve davalıya sunulur. Her durumda yurt içinde ikamet etmeyen kişilerin teminat gösterme zorunluluğu bulunmaz. Örneğin; eğer uluslar arası anlaşmaların gereğinden muafiet durumu doğuyorsa, kişilerin teminat gösterme zorunluluğu ortadan kalkmış olur.

Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davaları için Gerekli Belgeler

Dava açılması için ilk olarak mahkeme tarafından verilmiş boşanma kararı ve boşanma kararının noter onaylı çevirisi istenir. Söz konusu karar belediye gibi kurumlardan verilmiş olması halinde geçerliliğini yitirir. Boşanma tanıma tenfiz davaları ile ilgili hazırladığımız diğer aydınlatıcı makalalerimizi okuyabilirsiniz. Bunun yanısıra yabancı ülkelerde yabancı mahkemelerin Türk vatandaşlarımızın müracaatı ile ilgili olarak vermiş olduğu boşanma davalarındaki kararların, Türkiye'de geçerli olması ve ve nüfus kayıtlarına işlenmesi için, Verilmiş mahkeme kararlarının Türkiye'de Tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. | Boşanma Tanıma Tenfiz

Boşanma Tanıma Tenfiz Davaları

Yabancı bir ülkede yapılacak olan boşanmaların ülkemizde de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davaları açılması gerekmektedir. Açılacak bu davalar ile yurt dışındaki boşanmaların ülkemizde geçerli olması ve yeniden evlenebilmek ve boşanma sonrasındaki hukuki işlemlerin ülkemizde de geçerli olması sağlanabilmektedir. Sorunsuz bir şekilde bu davaların açılabilmesi konusunda öncelikle geçerli bir mahkeme kararı gerekmektedir. Boşanmanın yapıldığı ülkedeki yetkili mahkemeden hukuki geçerliliği olan kararın ülkemizdeki mahkemelere sunulması gerekmektedir. Bunun sağlanması ile tanıma ve tenfiz davası açılabilmektedir. Bu davanın görülmesi ve sonuçlanması için belirli şartların oluşması ve belirli evrakların tamamlanması gerekmektedir. Bu konuda gerekli olan evraklar boşanmanın yapıldığı ülkelere göre değişebilmektedir. Yurtdışında yapılan boşanmalarda verilen kararların ülkemizde tanınması yasal konuda bir gereklilik olmaktadır. Ayrıca birçok farklı konuda yurt dışında alınacak olan mahkeme kararlarının ülkemizde de tanınabilmesi ve yasal olarak geçerli olabilmesi mümkün olabilmektedir. Bu sebeple boşanma ve farklı durumlarda yurt dışındaki mahkemelerde alınan kararların ülkemizde de bir hukuki dayanağı olabilmesi ve geçerli olabilmesi konusunda tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Bu davalar için hukuk sistemimizde belirli yasalar bulunmaktadır. Bu şartlara uygun durumlarda tanıma ve tenfiz davaları açılabilmektedir. Bu şekilde yurt dışında alınan kararlarda ülkemizde yasal olarak tanınmış olacaktır. Bu konuda aranan şartlardan birisi ülkemiz ile o ülke arasındaki anlaşmaların yapılmış olmasıdır. Yasal olarak kararın verildiği ülkedeki hukuki sistem ve verilen kararın mahkemelerimizde sorunsuz bir şekilde uygulanır olması oldukça önemlidir. Bu konuda özellikle boşanma ve diğer durumlardaki mahkeme kararlarında hukuki olarak dava açılabilecek bir yasallıkta olması gerekmektedir. Sorunsuz bir şekilde bu konuda yapılacak olan işlemlerde başarı sağlanması oldukça önemlidir. Sorunsuz bir şekilde bu konuda yapılacak olan işlemlerde başarı sağlanması mümkün olabilmektedir. Ülkemizde sorunsuz bir şekilde tanıma tenfiz davası açılması için evrakların toplanması ve davanın açılabilmesi ülke ile alakalı ve kararın alındığı mahkeme ile alakalı bir durum olmaktadır. Davalarda sorun yaşanmaması konusunda bu durum oldukça önemlidir. Gerekli yasal prosedür için avukatlardan bilgi alınabilmektedir. Makalemizde Boşanma Tanıma Tenfiz konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara