Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur?

Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur?
Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur, Türkiye'de ve uluslararası ticaret arenasında en önemli kıymetli evraklardan birisi de çektir. Özellikle Türkiye'de ticaret yapan herkesin bir ödeme aracı olarak çekle karşılaşması ya da kendisinin çek yazmasının gerekeceği durumlar söz konusu olabilir. Peki mağdur olmamak ya da karşı tarafı veya finansal kuruluşu mağdur etmemek için çek düzenlerken nelere dikkat edilmeli? Bu içeriğimiz de çek düzenlerken uymanız gereken kuralları sıralamaya çalışacağız.
Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur? Çekin düzenlenmesi, yazılması ve doldurulması için çekin üzerindeki alanların ne anlama geldiğinin bilinmesi gereklidir. Çek bir hesap sahibinin bankaya karşı düzenlediği ve çekte adı geçen kişiye ödeme yapılması talibatının verildiği bir evraktır. Bu çekler aynı zamanda nakit ödemeler yerine de geçer. Çek defterleri ise bankalar tarafından kişilere özel bir şekilde bastırılır. Bu çek defterlerinde hesap sahiplerinin vergi kimlik numarası, hesabının bulunduğu şube bilgisi ve hesap numarası gibi bilgiler yer alır.

Çekin Geçerli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İnsanlar sahte çekleri alarak dolandırılmalara maruz kalabiliyor. Böyle bir sorun ile karşılaşmamak adına bir çekin geçerli olup olmadığına dikkat edilmelidir. Geçerli bir çekin sahip olması gereken şeylerden bazıları şu şekildedir:
  • Çek yaprağının bir banka tarafından basılmış olması ve Merkez Bankası baskısına sahip olması,
  • Sayfanın üzerininde çek kelimesinin yazıyor olması,
  • Çekin üzerinde hesap sahibinin hesap numarası ve banka şubesinin adının yazıyor olması.

Çek Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir çek nasıl düzenlenir yazılır doldurulur sorularının yanıtı iyi bilinmelidir. Yanlış düzenlenecek çekin herhahngi bir çekerliliği olmayacaktır. Bir çek yazılırken ilk olarak düzenlenme tarihi ve yapılacak ödemenin tutarının yazılması gereklidir. Çekin üzerinde bulunan kimin düzenlediği kısmı herhangi bir kısaltma yapılmadan doldurulmalıdır. Çek nasıl yazılır sorusu için söylenebilecek bir başka önemli şey ise çekin kimin adına yazıldığıdır. Ayrıca çeki düzenleyen kişinin imzası da çekte olmalıdır. İmza yerine kaşe, mühür ya da parmak izi kullanılması çeki geçersiz kılacaktır.

Çek Üzerinden Düzeltme Yapılabilir Mi?

Bir çeki yalnızca yazan kişi düzenleyebilir. Başka birisi çekin üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz. Bir düzeltmeye ihtiyaç duyuluyorsa da çeki düzenleyen kişi değişiklik yaptıktan sonra bu değişikliği onaylayan imza da atması gerekir.

Çek Nasıl Tahsil Edilir?

Yazılan çekler nasıl tahsil edilir sorusunun iki yanıtı vardır. Bunlardan bir tanesi bankalara giderek çeki bozdurmaktır. Çekin ait olduğu bankanın şubelerinden birisine gidilerek bozdurma işlemi gerçekleştirilebilir. Bir diğer yol ise takas usulüdür. Takas yolunu kullanacak olan kişiler banka şubesine giderek çekin takasa verilmesi talebinde bulunmalıdır.

Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur?

Türkiye'de ve uluslararası ticaret arenasında en önemli kıymetli evraklardan birisi de çektir. Özellikle Türkiye'de ticaret yapan herkesin bir ödeme aracı olarak çekle karşılaşması ya da kendisinin çek yazmasının gerekeceği durumlar söz konusu olabilir. Peki mağdur olmamak ya da karşı tarafı veya finansal kuruluşu mağdur etmemek için çek düzenlerken nelere dikkat edilmeli? Bu içeriğimiz de çek düzenlerken uymanız gereken kuralları sıralamaya çalışacağız. Çek verdiğiniz kişiye aslında, belirli bir parayı şu tarihte şu kadar olarak benim bankamdan çekebilirsin anlamını taşımaktadır. Çeki alan kişi çekin üzerinde yazan tarihte bankaya giderek çekin üzerinde yazan meblağı bankadan talep etme hakkına sahiptir. [caption id="attachment_13717" align="aligncenter" width="500"]Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur?[/caption] Banka da çekte belirtilen hesaptaki bakiyenin uygunluğuna göre o meblağı ödemekle yükümlüdür. Eğer hesapta çekin üzerinde yazdığı kadar meblağ yoksa bile, bankalar çek defterini sahibine vermiş olmanın sorumluluğu nedeniyle belirli bir miktarı ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu meblağ çek başına 1200 TL'dir ve bu nedenle bankalar çoğu kez çek defteri verdiği kişinin hesabında çek defterindeki yaprak sayısı başına 1200 TL gibi bir tutarı bloke etmek isteyecektir. Bu bloke işlemi zorunlu olmayıp banka ile müşteri arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bankanıza başvurarak gerekli şartları ve evrakları sunarak bir çek defteri edinebilirsiniz. Çekler bankalar ya da yetkili diğer finansal kuruluşlar tarafından farklı tasarımlarda hazırlanabiliyor olsa da benzer hususlar tüm çekler için geçerlidir.

Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur? Çekin Üzerinde Hangi Bölümler Bulunur?

Bir çek defterini elinize aldığınızda ya da size bir çek verildiğinde göreceğiniz kağıdın üzerinde bankanın adını, çek için verilmiş olan seri numarasını görürsünüz. Bunlar çekin şekli itibari ile karşılaşacağınız unsurlardır. Ayrıca çekin üzerinde alacaklı olan kişinin adı soyadı ve unvanı, çeki veren şubenin adı ve çeşitli bilgileri, çekin ödeneceği hesap numarası, keşide yeri ve tarihi, yazıyla ve rakamla iki bölümden oluşacak şekilde çekin değerini ifade eden tutar  bölümü bulunur.  Ayrıca çeki veren kişinin imzasını atacağı bölümde çekler üzerinde bulunmalıdır. Bulunmuyorsa herhangi bir yerine imza atmanız yeterlidir.

Çekin Ciro Edilmesi Nedir?

Müşterinizden aldığınız bir çekin arkasına firma kaşesini basarak imza atarak başkasına vermek, ciro işlemi olarak ifade edilir. Başkasından gelen çeki ciro yaparak üçüncü bir kişiye vermeniz demek, çeki ilk yazan ödemezse ben öderim anlamına gelmektedir. (Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur?) Makalemizde Çek Nasıl Düzenlenir Yazılır Doldurulur? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İcra Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 609 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara