Çek Yasağının Kaldırılması

Çek Yasağının Kaldırılması
Çek Yasağının Kaldırılması Çek Yasağının Kaldırılması ile ilgili diğer konu başlıkları, çek yasağının kaldırılması talebi, çek yasağının kaldırılması dilekçesi, çekin iadesi ve ödeme yasağının kaldırılması talebi, çek yasağı süresi çek hesabı açma yasağının kaldırılması, ödeme yasağının kaldırılması ÇEK YASAĞININ KALDIRILMASI Çek...
Çek yasağının kaldırılması, Türkiye'de ticaret hayatının ayrılmaz parçalarından birisi olan çekler, kimi zaman hayat kurtarırken, kimi zaman da hem alacaklısı hem de borçlusu için kabusa dönüşebiliyor. Ticari işlemlerde borcun derecelendirilmesinde kullanılan çekler, ödeme ve tahsilatların düzenlenmesi için de çok önemli bir ödeme aracıdır. Ancak çekin dünyadaki kullanım amacıyla Türkiye'deki kullanım çekli arasında küçük farklılıklar vardır. Genel anlamda çeki yazan kişi, çeki verdiği kişiye bankaya giderek çek sahibinin hesabından para çekmesi için yetki anlamına gelir. Bu özellik yapılacak ödemelerin vadelendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Karşılıksız çek nedir?

Yazılan çeke ait hesapta para bulunmaması ve belirtilen tarihte bankaya giden alacaklının ödemesini tahsil edememesi ise karşılıksız çek kavramını gündeme getirir. Bankalar uygulamaları ile çek verdiği kişilerin hesaplarında bir miktar meblağı bloke ederek karşılıksız çek sorunun önüne geçmeye çalışsa da bu sorun hala devam etmektedir.

Çekin Cirolanması nedir?

Kişiler bir başkasından almış olduğu çeki, üçüncü bir kişiye verebilir. Bu işleme cirolama işlemi denir. Yani bir ödemenize karşılık kendi çekinizi yazabilir ya da elinizdeki bir vadesi gelmemiş başka çek alacaklıya verilebilir. Cirolama işleminde verilen çekin üzerindeki tarih değiştirilemez, sadece tahsilat yetkisi başka bir kişiye geçer.

Çek yasağı nedir?

Çeklerin karşılıksız çıkması, çekler aracılığıyla dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçların işlenmesi durumunda bireyler için çek yasağı söz konusu olacaktır. Verdiği çekler karşılıksız çıkan kişi hakkında, alacaklılardan gelen şikayetler çek kullanma yasağı kararı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınır.  Bir çekin karşılıksız çıkması durumunda, alacaklının şikayetiyle açılan davada çeki düzenleyen için adli para cezasına da hükmedilebilir.

Çek yasağının kaldırılması nasıl olur?

Kişi hakkında karşılıksız çek düzenleme suçundan açılan davada beraat kararı verildiğin da başka hukuki bir engel olmaması durumunda mahkemeler çek yasağının kaldırılması yönünde karar verir. Eğer birey karşılıksız çek nedeniyle ceza alırsa, cezası infaz edildiği tarihin üzerinden 3 yıl geçmesiyle çek yasağının kaldırılması için başvuru hakkı doğar.

Çek yasağının kaldırılması için nereye başvurulmalı?

Çek yasağının kaldırılması için çek yasağı kararını veren mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurulması yeterlidir. Dilekçeyi inceleyen mahkeme, uygun şartların oluşmasıyla çek yasağının kaldırılmasının aldırılmasına hükmeder. Çek Yasağının Kaldırılması, Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. Genel yetki sahibi mahkeme, davalı gerçek ya da tüzel bireyin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Yerleşim yeri, İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten men edilmesini isteyebilir. Mahkeme, ödemeyi meneden hükmünde muhataba, vadenin gelmesi üstüne poliçe bedelini tevdi etmeye müsaade eder ve tevdi konumunu gösterir. Poliçeyi eline geçiren kişi bilindiği takdirde, mahkeme, dilekçe sahibine iade davası açması için uygun bir süre verir. Dilekçe sahibi verilen süre içinde davayı açmazsa, mahkeme, muhatap hakkındaki ödeme yasağını kaldırır Elden çıkan poliçe mahkemeye sunulursa, mahkeme, iade davası açması için dilekçe sahibine uygun bir süre verir.

Çek yasağının kaldırılması dilekçesi örneği

Dilekçe sahibi bu süre içinde dava açmazsa, mahkeme, poliçeyi, sunmuş olana geri verir ve muhatap hakkındaki ödeme yasağını kaldırır. Çek, herhangi bir suretle hamilin elinden çıkmış bulunursa, ister hamile yazılı, ister ciro yoluyla devredilebilen bir çek söz konusu olup da hamil hak sahipliğini ispat etsin, çek eline geçmiş bulunan yeni hamil ancak çeki kötü niyetle iktisap etmiş olduğu veya iktisatta ağır bir kusuru bulunduğu takdirde o çeki geri vermekle yükümlüdür . Makalemizde Terekenin Tespiti Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 467 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara