Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası | Bir çocukla ilişki kurmaktaki esas amaç, çocuğa annelik, babalık ve evlatlık duygularını yerleştirmekten geçer. Çevrede bulunan insanlardan dolayı, bireyler kendilerinin beğenilmediğini ya da kınandığını düşünebilir, ancak hiçbir bireyi bu haklarından mahrum etmek mantıklı bir hareket değildir.
Çocukların her zaman anne ve baba sevgisine ihtiyacı vardır, bu ihtiyaç kapsamında anne ve babasıyla olan muhabbeti artar. Bu nedenle bu ilişkileri çocuktan mahrum etmemek ve bu alanda düzenleme yapmak kabul edilen bir tutumdur. Anne ve babasının, çocukla arasında bulunan kan bağından dolayı, ilişki kurmak en temel haklardan birisidir.
Bunun sonucu olarak ayrılmış olan anne ve babaların da çocuklarıyla ilişkisi en doğal durumlardan biri olarak meydana geliyor.
Medeni Kanunda 323 sayılı düzenleme gereğince, bu durum pekiştiriliyor ve doğrulanıyor. Aynı zamanda, var olan bir tutuma göre, anne ve babanın kendi çocukları ile ilişki kurmaları doğal olduğu gibi kan bağına dayanması da zorunlu değildir. | Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
Çocuğun Babayla Kişisel İlişki Kurulması
Bu tamamen anne ve babanın kişiliğine verilen bir haktır ve anne ve babalar bu hakkı bırakamayacakları gibi, haklarını herhangi bir başkasına da devredemezler. Anne ve babaların çocukları ile kişisel ilişki kurmalarından önce ele alınması gereken durum çocuğun güvenilir bir yerde olmasıdır.
Bu durum ele alındığında, anne ve babalar kesinlikle çocuklarının güvenliğini tehlikeye atmayacakları şekilde duygularını tatmin edebilirler. Uygulamaya döküldüğü takdirde, Yargıtay tarafından çocuğun güvenliğini ele alan kurallar ihlal edilmeyecek şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. Anne ve babalar duygularını tatmin edebilirler ancak güvenlik söz konusu olmalıdır.
Temel ilkelere yer verilen çerçeve göz önüne alındığında, kişisel ilişkiler düzenlenirken, anne ve babanın ve çocukların karakterlerine ve özelliklerine, ilişkilerde başkalarının yer almamasına, ilişkilerin süresine, anne ve babaların istek ve arzularına ya da anlaşmalarına, bu ilişkilerin düzenlenmesinden faydalanacak olan diğer kişilere ve ilişkinin kurulacağı yere dair düzenlemeler elde ediliyor. | Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
Çocuklar Kişisel İlişki Kurulmasında Mahkeme Kararının Yerine Getirilmesi
Çocukla kurulan ilişki genel olarak çocuk ve velayetinin olmadığı ebeveyn ile arasında kurulan ilişkidir, bu ilişki temelinde çocuk ve anne ya da babanın ya da herhangi bir diğer şahsın çocukla görüşmesi, belli zaman ve mekanları kullanarak birlikte olması, sevgi bağı kurması ve bağı sürekli olarak devam ettirmesine bağlıdır.
Çocukla ilişki kurabilmek için kan bağı olmasına gerek yoktur ve kan bağı durumu çocuk ile yapılan ilişkiyi engellemez. Çocukla ilişki kurmak demek yalnızca anne ve babalık yapmak değil, aynı zamanda çocuğa anne ve babalığı hissettirmek ve şefkati göstermektir.
Velayete sahip olan ebeveyn dışındaki ebeveyn çocukla ne zaman ve nasıl ilişki kuracaksa bu tamamen mahkemenin vereceği karara bağlıdır. Velayete sahip olmayan anne ya da babaların, çocuklarıyla kişisel ilişki kurmak için istek ve arzuda bulunma hakkı vardır.
Çocuğun velayetine sahip olan anne ya da baba, diğer tarafın çocukla ilişki kurmasını istemiyorsa, ve diğer taraf bu duruma karşılık icra takibinde bulunmak istiyorsa, düzenlemeler İcra ve İflas Kanunu gereğince düzenleniyor. Herkesin gördüğü üzere, bir çocukla ilişki kurabilmek için, hukuk son derece titiz olarak çalışıyor.
Çünkü çocukla kişisel ilişki kurmak ve bunu sürdürmek hakkında her gerekçenin yerine getirilmesi gerekiyor ve bazı zamanları devamlı olarak içeriyor. Bir çocukla ilişki kurabilmek için ilamların alınması ve dava sonucunu beklemek gerekiyor.
Bu durum göz önünde bulundurulduğu takdirde, çocuklar kişisel ilişki kurmak ya da boşanma ve benzeri durumlar sonucunda ya da üçüncü bir şahsın çocuklarla görüşmek istemesi sonucun da pek çok ilamda düzenleme mevcuttur. Tüm bu ilamların ortak noktası ise, ilamların zaman aşımına uğramaması ve takip söz konusu olunca kesinliğin elde edilmesi, ilişkinin sürdürüleceği çocukla ilişkinin reşit olana kadar sürmesi ve alınan ilamların icra için uygun olması şarttır.
Takip edilecek olan ilamlar ise talep sonucunda başlamaktadır. İcra müdürlüğü tarafından borçlu olan kişiye bir bildirim gönderilir. Bu emir ya da bildirimde, önemli olarak iki tarafında engel teşkil etmemesi ve çocuğun lehine hükümler verilmesi yer alır. | Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
Çocuğun Babayla Kişisel İlişki Kurulması Dilekçe Örneği
Çocuğun kişisel ilişki kurulması sorunu genelde babalar da olmak üzere her iki eş ortaya çıkmaktadır. Çocukla ilişki kurulması sadece anne ve baba ile sınırlı kalmamakla beraber, büyükanne, büyükbaba, amca ve teyze gibi yakın akrabalar ile de kurulması zorunlu hale gelebilmektedir.
Çocukla kişisel ilişki kurulması için dava açılması gerekliliği vardır. Bunun içinde çocuğun kişisel ilişki kurulması davası dava dilekçesi gerekçeleri ile hazırlanarak dava masraf ve harçları yatırılması gerekmektedir. Dava dilekçesinin hazırlanması ve dava süreci hakkında avukat desteği ve danışmanlığı alınmasını tavsiye ediyoruz. | Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
Çocuğun Kişisel İlişki Hakkı ve Ceza Davası
İcra ve İflas Kanunu 341. Maddede yer alan hükme göre ise cezai durumlar söz konusudur. İcra emir ya da bildirimlerinin taleplere uygun olması şarttır, aksi takdirde şikayet nedeni meydana gelebilir.
İcra emir ya da bildirimleri süresince yerine getirilmezse, icra durumu meydana gelir. Aynı zamanda, ilam hükmüne karşı gelen ve bu durumun gerçekleşmesini zorlaştıran kişiler de hapis cezası ile cezalandırılır.
İcra ve İflas Kanununda şu anda geçerli olan madde 341’de şunlar söyleniyor. “Çocuk ilişkisi ile alakalı tüm ilam yahut kararlar yerine getirilmediğinde ya da yerine getirilmesine engel olan kişiler söz konusu olduğunda, altı aylık bir hapis cezası uygulanır. Eğer ilam yahut karar yerine getirilirse, hapis cezasından mahkum serbest bırakılır.” | Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
SORULAR
Mesaj : örnekteki muvaaza nedeniyle iptal davasında satışmi yapılmıstır ölunceye kadar bakma akdimi
Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Davayı açtım süreç nasıl işler bu dava kaç celse sürer ve karara bağlanması ne kadar sürer? İki yıl gibi bir süredir çocuğumu göremiyorum
Merhabalar, velayet davaları ve kişisel ilişkinin düzenlenmesi ayrı konulardır. Çocuğunuzu 2 yıldır göstermiyorsa hem cezai yaptırımı hemde velayetin değiştirilmesi için bir sebep oluşturmaktadır. Bir avukat desteği almanızı öneriyorum. Ayrıca bu davalara ortalama 6 ile 12 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Merhaba avukat bey kişisel ilişki kurulması davası yazılı yargılama ile yapılması gerektiğini söylediler bize ve bu nedenle davanın ya çocuğun olduğu yerde ya da davalının olduğu yerde görülmesi gerekiyormuş. Bu davanın davacının ikamet ettiği yerde görülmesinin bir yolu yok mu?