Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Dava Dilekcesi Nasıl Hazırlanır? Dava dilekçesi hazırlanırken dava ile hukuki altyapıyı doğru kurmalıdırlar. Bu noktada dava dilekçesi için hukuki anlamda kusursuz bir dilekçe hazırlanmış olması dava sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine olanak sağlayacaktır. Dava dilekçesi hazırlanırken olayın konusu olayların hukuki dayanakları ve gerekçeler ayrıntılı olarak...
Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır? Dava dilekçesinin hazırlanması açılacak davaya, davanın konusuna veya dava açılacak mahkemenin türüne göre değişiklik gösterse de dava dilekçelerinin mahkemeye sunulmadan önce temelde dikkat edilmesi gereken benzer noktaları bulunmaktadır. Dava dilekçeleri davanın ilgili mahkemede açılmasını sağlayan resmi belgeler olmasının yanında aynı zamanda davadan istenilen sonucun alınması için ilgili taleplerin yer aldığı, delillerin sunulduğu ve olayın detaylıca ve net bir şekilde anlatıldığı evraklardır. Dava dilekçesinde bulunan eksiklikler davanın açılmasının reddedilmesine sebep olabileceği gibi dava sonucunda istenilen sonucun alınmasına da doğrudan etki eden resmi belgelerdir.

Dava Dilekçesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dava açacağınız mahkeme neresi olursa olsun dava dilekçesinin şekil şartlarını taşıması oldukça önemlidir. İnternetten dilekçe örneği indirerek matbu haldeki hazırlanmış dilekçeleri doldurabilir ya da belli kurallara dikkat ederek dava dilekçesini kendiniz hazırlayabilirsiniz. Dava dilekçesinin giriş kısmı davalı, davacı kimlik bilgileri, adres ve telefon bilgileri, varsa avukata ait bilgiler, davanın konusu, dava açılacak mahkemenin adı, davaya konu olan kanuni dayanaklar ile netice ve talep gibi genel bilgilerden oluşmaktadır. Bu bilgilerin tam ve eksiksiz olarak başvuru sırasında verilmesi davanın muhatabına ulaşılması ve davanın hızlı bir biçimde sonuçlandırılması için önemlidir. Dava dilekçesinin gelişme bölümünde ise davaya sebep olan olayın yalın ve anlaşılır bir dille anlatılması gerekmektedir. Davanın seyrini etkileyecek bu kısımda davanın açılmasına neden olan hukuki durum delilleriyle birlikte anlatılmalı varsa kanuni dayanaklar dilekçenin bu kısmına serpiştirilmelidir. Davanın sonucunu etkileyecek bu bölümün etkin bir şekilde hazırlanması dava dilekçesine atfedilen önemin bir parçasıdır. Dava dilekçesinin sonuç bölümünde ise talepler ve mahkemeden istenilenler açıklanmalı ve dilekçenin sonuna davanın türüne göre davaya doğrudan etkisi olan deliller, tanıklar gibi bilgiler eklenmelidir. Dava dilekçesi nasıl yazılır konusunda yeterli donanıma sahip değilseniz dava açacağınız alanla ilgili uzman avukatlardan ve avukatlık bürolarından hukuki yardım alabilirsiniz.

Dava Dilekçesi Nereye Verilir?

Dava dilekçesinin hazırlanması kadar dava dilekçesi nereye verilir konusunda da ciddi tereddütler yaşanmaktadır. Dava dilekçesi dava açılacak mahkemeye sunularak dava süreci başlatılmaktadır. Örneğin iş davası açabilmek için dilekçenin iş mahkemesine, velayet davası açabilmek içinse söz konusu dava dilekçesinin aile mahkemesine verilmesi gerekmektedir. Dava dilekçesinin nereye verileceği konusunda görevli mahkeme kadar yetkili mahkemenin neresi olacağı konusunda da tereddütler yaşanmaktadır. Örneğin miras davalarında taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkeme miras konularında yetkili mahkeme iken, velayet davalarında çocuğun ikametinin bulunduğu yer mahkemesi velayet davasına bakmakla yetkili kılınmaktadır. Dava dilekçenizi hangi mahkemeye vereceğinizi bilmiyorsanız bu konuda uzman avukatlardan yardım alabilir ve davanızı hızlıca açabilirsiniz.

Avukat Olmadan Dava Açılabilir Mi?

Mahkemelerde açılan davalar vekalet vereceğiniz avukatlar yardımıyla açılabileceği gibi avukat olmadan da herhangi bir mahkemeye dilekçe ile başvurarak da dava açabilirsiniz. Avukat olmadan dava nasıl açılır diyorsanız dava dilekçesi hazırlama da dikkat edilmesi gereken hususlara göz atabilir ve davanızın takibini kendiniz yapabilirsiniz. Fakat dava açmak konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan birçok kimse uzman avukat ve avukatlık bürolarından yardım alarak dava açmakta ve bu sayede daha etkin ve hızlı bir şekilde davasının sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır? 

Hukuk sisteminde, dava açılabilmesi için ilk adım olarak dava dilekçesi hazırlanması gerekir. Dava açılması için ilgili mahkemeye başvuru niteliğindeki dilekçelerin yazılmasında belli başlı hususlara çok dikkat edilmelidir. Davanın akıbetini doğrudan etkileyen dava dilekçelerinde yapılan bazı hatalar dava başvurusunun reddedilmesine dahi neden olabilir. Dava dilekçelerinin nasıl hazırlanacağını, dilekçelerin hangi unsurları taşıması gerektiğini bu içeriğimiz de sizler için bir araya getirdik. İlk aşama olarak dava dilekçesinde dava açılmasını gerektiren gerekçeler açıkça ve olması gerektiği kadarıyla yazılmalıdır. Çok kısa tutulan ya da çok fazla uzun uzun detaylandırılan dava dilekçeleri olumsuz sonuçlar doğurabilir. Uzun yazılan fazlasıyla detaylandırılan dava dilekçelerinde şikayetçi olunan konular, talep edilen hakların net bir şekilde açıklanmasına engel olacaktır. Dava dilekçesini okuyarak işleme alan yargı personelleri ve hakimlerin konuyu idrak etmekte zorlanacağı gibi ilgisiz olaylar ve kişilerin varlığı zaten yeterince karmaşık olabilen hukuki süreçleri daha da anlaşılmaz hale getirecektir. Dilekçenin baştan savma bir şekilde gerektiğinden kısa hazırlanması ise dava için çok büyük önem teşkil edebilecek konuların atlanmasına neden olabilir. [caption id="attachment_13714" align="alignleft" width="500"]Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır[/caption] Hem dava konusu olan şikayet konusu süreç yeterince aydınlatılamaz hem de davayla ilgili kişiler ve kişilerin dava sürecine etkileri yeterince detaylandırılmamış olur. Kısa dava dilekçelerinde davanın ilerleyen süreçlerinde geri dönülmesi mümkün olmayan durumlarla karşılaşılması da söz konusu olabilir.

Peki Dava Dilekçelerinde Neler Olmalı?

Dava dilekçesinde temel unsur davacı ve davalının isimleri, kimlik numaraları ve iletişim bilgileri gibi hususların eksiksiz olmasıdır. Yine aynı şekilde dava taraflarının avukatlarının işim ve iletişim bilgisi bulunmalıdır. Dava bir mahkemeye hitaben yazılacağı için dava açılan mahkemenin adı de yer almalıdır.

Dava Dilekçesini Maddeler Halinde Yazmaya Çalışın

Dilekçenin açıklama bölümünde davaya konu olan olaylar, tarihleri kişiler, dava nedenleri, talepler, deliller ve yasal dayanaklara açıkça ve olması gerektiği kadarıyla yer verilmesi lehinize olacaktır. Öte yandan dava dilekçesinde yer verdiğiniz ifadelere ilişkin alıntı yaptığınız kaynakları da parantez içerisinde belirtebilirsiniz. Şekil olarak değerlendirildiğinde ise dava dilekçenizi maddeler halinde yazmanız, delilleriniz numaralandırarak belirtmeniz dilekçeyi sizin lehinize olacak şekilde daha kolay anlaşılır kılacaktır.

Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Dava dilekçesi hazırlanırken  dava ile hukuki altyapıyı doğru kurmalıdırlar. Bu noktada dava dilekçesi için hukuki anlamda kusursuz bir dilekçe hazırlanmış olması dava sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine olanak sağlayacaktır. Dava dilekçesi hazırlanırken olayın konusu olayların hukuki dayanakları ve gerekçeler ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Ayrıca dava dilekçesi içerisinde sonuç ve talep edilenler bölümü de ayrıntılı olarak yer almalıdır. Aksi durumda davanızda hak kaybı yaşama ihtimalleri oldukça yüksektir.

En Çok Yazılan Dava Dilekçe Konuları Nelerdir?

  • Boşanma Dava Dilekçesi
  • Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi
  • Katkı Payı Dava Dilekçesi
  • İşçi Alacakları Dava Dilekçesi
  • Tazminat Dava Dilekçesi
  • İş Kazası Tazminat Dava dilekçesi
  • Trafik kazası tazminat dava dilekçesi
  • Dosya masrafı iadesi dilekçesi
  • Velayet davası dava dilekçesi
  • Nafakanın kaldırılması dava dilekçesi
Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 494 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara