Davanın İhbarı Nedir Dilekçesi HUMK, Davanın ihbarının ve davanın ihbarı dilekçesinin ne olduğu, Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun genel hükümleri bölümünün 61-70 maddeleri arasında yer alır.
Davanın İhbarı Nedir Dilekçesi HUMK
Davanın ihbarı, dava henüz tahkikat sürecinde iken, davanın sonuçlarının üçüncü bir şahsı ilgilendireceği gibi bir durum söz konusu ise, bu üçüncü kişinin de davaya dahil edilmesi istemi dahilinde oluşan bir süreçtir.
Dava kendisine ihbar edilen üçüncü kişi de, aynı şekilde davayı bir başkasına ihbar edebilecektir. Ihbarın tevali ettirilmesi mümkündür.
Davanın İhbarı Nedir?
Davanın ihbarı HMK madde 63’e göre, bir dava sürecinde, davayı kaybeden tarafın, yardım amacıyla üçüncü bir kişiyi davaya dahil edebilmesi hakkıdır. Bu şekilde kişi davaya katılır. Davanın ihbarı neticesinde davaya dahil olan kişi, davayı kazanması hukuki açıdan faydalı olan kişinin yanında yer alma hakkına sahiptir.
Davanın İhbarı Şartları Nelerdir?
Davanın ihbarının gerçekleştirilmesi her koşulda yapılamaz. Ihbarın yapılabilmesi için oluşması gereken şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar;
- Davanın açılmış ve hali hazırda yürütülmekte olması gerekir.
- Davanın ihbarı, dava sonuçlanana kadar yapılabilecektir.
- Dava temyize gitmişse, davanın ihbar edilmemesi söz konusudur.
- Dava ihbar yapan kişi tarafından kaybedildiğinde, davada yer alan üçüncü kişi, kaybeden kişinin sorumluluklarını yerine getirebilir konumda olmak zorundadır.
Davanın İhbarı Nasıl Yapılır?
Davanın ihbarı, tek taraflı bir olaydır. Bu işlem için belli mercilerden izin almaya gerek yoktur. Ihbar yapacak olan kişi, hakimin bu konuda iznini almak zorunda değildir. Davanın ihbarında şu durumlar söz konusudur;
- Ihbar mutlaka yazılı olarak yapılır. Yazıda, ihbarın nedenleri, gerekçeleri doğru bir biçimde belirtilir.
- Kişi ihbar işlemini hem davanın görüldüğü mahkeme ile, hem de mahkeme olmaksızın noter aracılığı ile gerçekleştirebilir.
- Davanın ihbarı gibi bir durum, davanın yargılama süresi ile alakalı herhangi bir değişiklik meydana getirmeyecektir.
Davanın İhbarı İstemi Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Davanın ihbarı beyanında bulunulacağında, yazılı bir belge ile başvuru yapılmalıdır. Davanın ihbarı nedir dilekçesi HUMK’ya göre, dilekçede davayı ihbar eden kişi, davalı ve davacı kişiler ve kişilerin vekilleri yer almalıdır.
Dilekçeye ihbar olunan konu, davanın ihbar edilmesi şeklinde belirtilmelidir. Açıklamada ise, söz konusu davanın neden görülmekte olduğu yazılmalıdır ve davanın neden ihbarının yapıldığı belirtilmelidir. Son olarak sonuç kısmında, davaya katılması talep edilen üçüncü şahıs belirtilerek, dilekçe imzalanmalıdır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?