Değer Kaybı Davası | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Değer Kaybı Davası

Değer Kaybı Davası

Değer Kaybı Davası ve Sigorta Şirketine Başvuru Nasıl Yapılır? Araç değer kaybı hasar görmüş araçların durumunu ifade etmektedir. Değer kaybı davası kapsamında maddi hasarlı olan trafik kazalarında karşı sürücünün hatası neticesinde araçta meydana gelen değer düşmeleri sebebiyle araç değer kaybı yaşanmaktadır.

Bu durumda araç sahibinin tazminat alma hakkı doğmaktadır. Bu noktada araç değer kaybı davası ile trafik kazası sebebiyle piyasa değerlerinde meydana gelen değer kaybı, hatalı sürücünün sigorta şirketinden kusurlu oranlardan alınabilir.

Kaza sebepleri ile değer kaybına uğramış araçlarınız için tazminat almanız mümkün olsa da bu noktada alanında uzman avukatlarla çalışmanız hak kayıplarını önlemek için oldukça önemlidir.

Araç Değer Kaybı Davası Görevli Mahkeme

Araç değer kaybı davası için görevli mahkeme genel kurallara göre belirlenmektedir. Borçlar Kanunu’nun 122. Maddesinde belirtildiğine göre araca kaza sırasında zarar veren kişinin kendisinin kusursuz olduğunu ispatlaması gerekmektedir.

Bu noktada zaman aşımı sürelerinde kazanın meydana geldiği tarihlerden itibaren 10 sene içerisinde dava açılması gerekmektedir. Davanın açılmadığı durumlarda bu haklar zaman aşımına uğramakta ve tazminat talep etme hakkı kalmamaktadır.

Bunun yanı sıra kazanın türüne ya da oluş şeklinde göre ceza kanunları kapsamında daha uzun bir zamanaşımı süresi söz konusu olduğu durumlarda işlemlere devam edilebilir. Bunun dışında araç değer kaybı davalarında zarar görmüş olan kişilerin araçlarının daha önce herhangi bir kaza yaşamadıklarının tespit edilmesi durumlarında karşı tarafın tam kusurlu olduğunun tespit edilmesi durumlarında olumlu olarak sonuçlanmaktadır.

Araç Değer Kaybı Talebi Şartları

Araç değer kaybı talepleri için şartlar yasalara göre belirlenmiştir. Bu gibi durumlarda tazminat talep edilmesi için araçlarda meydana gelen hasarların tamir edilmesi için yapılan işlemlerle aracın yeniden çalışabilir olması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra orijinal parçalar kullanılsa bile aracın parçalarının değiştirilmesi sebebiyle araç değerlerinin düşmesi durumlarında karşı taraftan araç değer kaybı tazminatı davası açılabilmektedir. Bunun için gerekli olan belgeler ise:

  • Kazanın yapıldığı an tutulmuş olan kaza tutanakları,
  • Aracın hasar tespit tutanakları,
  • Araçların kaza sırasındaki görüntülerini gösteren fotoğraflar,
  • Aracın ekspertiz raporları,
  • Aracın ruhsat ve diğer belgeleri gerekmektedir.

Değer Kaybı Davası Hangi Durumda Açılır?

Değer kaybı olarak sık sık adlandırılmış olsa da dava türünün tam adı araç değer kaybı davası olmaktadır.

Bu davalar trafik kazalarının yaşanmasının ardından araçlarda meydana gelen hasarların karşılanması için açılan davalardır. Araçta oluşan hasara bağlı olarak değişiklik gösteren değer kaybı miktarı ile kişilerin aracı tekrar satmak istediklerin ikinci el araç fiyatlarında büyük oranda düşüş meydana gelebilmektedir.

Bu satış sırasında araç sahibinin uğrayacağı zarar aynı zamanda araç değer kaybı davalarında da tespit edilen rakamlar olmaktadır. Araç değer kayıplarının hesaplanması sırasında araçların hasar aldığı bölgelere bağlı olarak farklı uygulamalar yapılması söz konusu olmaktadır.

Örneğin; aracın belirli bir bölümünün boya işlemi görmesi halinde bunun için bir kayıp hesaplaması yapılmazken hasarlı parçaların değiştirilmesi ile iligli tüm işlemler bu kapsama dahil edilmektedir.

Değer Kaybı Hesabı Nasıl Yapılır?

Araçlarda meydana gelen değer kayıpları hesaplanırken bu kayıplara sebep olan tüm unsurlar değerlendirmeye alınarak bir rakam belirlenmektedir. Bu değerler araçların üretim yılı, daha önceki kaza geçmişleri, kilometre değerleri, trafiğe çıkış tarihleri, hangi marka hangi model araç oldukları ve hali hazırda ikinci el piyasasındaki araç değerleri olmaktadır. Değer Kaybı Davası

Araç Değer Kaybının Karşılanmasında Kim Sorumludur?

Trafik kazalarının nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak araç değer kayıplarının karşılanmasında sorumlu olan taraflar belirlenmektedir. Öncelikle kazada herhangi bir kusuru bulunmayan ya da kusur oranları açısından daha az kusurlu olan kişilerin hasarları kazadaki diğer taraf aracılığıyla karşılanmaktadır. Fakat bu noktada doğrudan kazaya karışan diğer kişiler değil trafik sigortaları başta olmak üzere sorumlular belirlenmektedir.

Araçta meydana gelen değer kaybının hesaplanması ekspertizler aracılığıyla yapılmaktadır. Buradan alınacak raporlar doğrultusunda değer kaybı davalarının açılması mümkün olabiliyor. Sigorta şirketlerinin pek çoğu bu tür davalarda çeşitli sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Bu durumda ekspertiz raporuna sahip olmak büyük bir avantaj olmakta ve bu belgelerle Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak gerekmektedir. Değer Kaybı Davası

Araç Değer Kaybı Davaları Zamanaşımı Süreleri

Araç değer kaybının karşılanması için açılacak davalarda kazanın gerçekleştiği ya da kazada kusuru bulunan kişinin kazayı yaptığının öğrenilmesini takip eden 2 yıllık sürede davanın açılması gerekmektedir. | Değer Kaybı Davası

Kasko Araç Değer Kaybını Öder Mi?

Trafik sigortaları araç değer kayıplarının söz konusu olduğu durumlarda trafik kazasının gerçekleşmesinde kusuru bulunmayan ya da daha az kusura sahip olan kişilerin masraflarını karşılamaktadır. Kazaya sebep olan kişiler tarafından bakıldığında kasko sigortaları onlara güvence sağlamaktadır. Araç değer kaybı davası nasıl açılır, nasıl hesaplanır, kimden alınır konuları için araç değer kaybı davası sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

253 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp