Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, devre tatil sözleşmesinin kapıdan satış niteliğinde olduğuna karar verdi.
Buna göre, sözleşme yapıldıktan sonra uzun süre geçse bile müşteri tatil yerini gördükten sonra 7 gün içinde sözleşmeden vazgeçebilecek.
Yargıtay arzusuna göre sözleşmeden cayma müddeti sözleşmenin yapıldığı tarihten ardından değil ‘tecrübe ve kontrol tarihinden' başka bir deyişle tatil yerinin alıcı doğrulusunda gördüğünüz günden ardındanbaşlayacak.
Devre tatil evini veyahut evin yerini beğenmeyen müşteri, dönem tatil sözleşmesinden cayarak ödediği paraları geri isteyebilecek.
Konuyla bağlantılı olan Kapıdan Satış Sözleşmesinin İptali konulu makaleyi okuyabilirsiniz. Yargıtay'ın bozma kararına konu olan dava, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nde görüldü. MahkemedeT. Oral adlı vatandaş, bir inşaat şirketiyle .. dolarını peşin, kalan ... doları için 26 senet vermek suretiyle devremülk sözleşmesi yaptı.
Ancak 2001 yılına kadar tatil imkanından yararlanamayan Oral, sözleşmeye konu olan tatil köyünün mevcut olmadığını öne sürerek sözleşmenin iptali ve ödediği paraların geri verilmesi için dava açtı.

Ankara 1. Tüketici Mahkemesi, davacının süresi içinde cayma hakkını kullanmadığı ve senetlerin bir kısmını ödeyerek sözleşmeyi benimsediğini belirterek davanın reddine karar verdi.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ise cayma hakkını kullanma süresinin, sözleşmenin yapıldığı tarihte değil, devre tatil yerinin müşteri tarafından görüldüğü tarihte başlayacağına dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararını bozdu.
KARARDA devre tatil sözleşmelerinin kapıdan satış niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.
Kapıdan satış, işyeri gibi satış mekanları dışında yapılan tecrübe ve muayene şartlı satışlar olarak tanımlandı.
Yasaya göre, bu tür sözleşmelerde alıcının 7 günlük tecrübe ve muayene süresi sonuna kadar malı kabul edebileceği gibi, hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte de serbest olduğuna dikkat çekildi.
Dava dosyasında, taraflar arasındaki ihtilafın cayma hakkına ilişkin 7 günlük sürenin ne zaman başlayacağı konusunda yaşandığı belirtilerek şu açıklama yapıldı: "Satışın tecrübe ve muayene koşullu olduğu açık ve belirgin olduğuna göre, cayma süresinin malın tüketiciye ulaştığı tarihten itibaren başladığının kabulü gerekir.
Tüketicinin Korunması Kanunu ve Borçlar Kanunu'na göre tecrübe ve muayene şartıyla yapılan satış sözleşmesinden dönme hiçbir objektif koşula bağlanmamış, tamamen tüketicinin iradesine bırakılmıştır.

Sözleşmenin taraflarca imzalanması ile cayılıp cayılmayacağının bildirilmesi arasındaki sürede sözleşme henüz hükümlerini doğurmaz.
Konu içerisinde geçeceğini düşündüğümüz için tazminat avukatı ve davaları hakkındaki makaleyi okuyabilirsiniz.
AYŞEGÜL ONAR -
Güç de yönetende olduğuna göre, düşünmesini bilen her adam bundan şu sonuca varır
CevaplaBUSE BORLU -
Yasaların uygulaması, onların yapılmasından daha zordur. (Jefferson)
CevaplaHAMZA ATAOĞLU -
Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi Bu dava için gerekli belgeler nelerdir..
CevaplaGÜROL KAHRAMAN -
Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..
CevaplaATEŞ KONAR -
Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi Dava ve avukat masrafları konusunda bilgi verebilir misiniz?
CevaplaEMİNE ERÇELİK -
Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.
CevaplaYağmur -
Devre Mülk Sözleşmesinin Feshi Bu dava için nasıl bir hazırlık aşaması vardır..Cevap verirseniz sevinirim..
Cevapla