Devremülk Sözleşmesinin Feshi Davası Nasıl Açılır? Devremülk sözleşmesinin feshi davası açmadan önce devremülk veya devre tatil uygulamalarıyla tapu alan ya da tatil yapmayı planlayan kimselerin birtakım hakları bulunmaktadır.
Devremülk Sözleşmesinin Feshi Davası Nasıl Açılır?
Genellikle kapıda veya telefonla yapılan devremülk tapu satışı işlemlerinde tapu iptali düşünen kimseler ödemelerini geri almak bir yana sözleşmelerini iptal edememekte ve gerekli usul işlemlerini takip edemediklerinden dolayı hak kaybına uğramaktadırlar.
Devremülk sözleşmesinin feshi davası nasıl açılır diye sorulan bir soruya cevap verebilmek için öncelikle devremülk sözleşmesinin geçerlilik şartlarına ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve sorumluluklarına bakmak gerekir.
Devremülk sahibi olan kimselere taşınmaz tapusu verilmekte ve tapu siciline bu işlem kaydedilmektedir. Devremülk sözleşmesinin tapuda tescili alıcıya satma, miras bırakma gibi haklar vermekte belli süreli kullanım hakkı devremülk alıcısına geçmektedir.
Devremülk ve Tatil Sözleşmelerinde Karşılaşılan Problemler
Devremülk satışlarından sonra karşılaşılan problemler ve hukuki yolları kullanmadan gösterilen devremülk ve devre tatil sözleşmelerini iptal çabaları devremülk tapusu iptali başta olmak üzere birçok işlemin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebebiyet vermektedir.
Yapımı devam eden ve sözleşme ile devremülk sahibi olan alacaklı satıcının belirtilen hususları yerine getirmemesi nedeniyle cayma hakkını kullanabilmektedir.
Aynı şekilde devremülk satış işleminin noterce veya tapu siciline kaydedilmek suretiyle gerçekleştirilmemesi halinde sözleşmeyi iptal hakkı alıcıya aittir. Alıcı daha önce ödediği meblağı geri almakla birlikte senede bağlı borçlarından da sözleşme iptali ile kurtulabilir.
Ön bilgilendirme sözleşmesi verilmeden satış yapılması veya devre tatil satışlarında tutulan yerin beğenilmemesi halinde noterce ihtarname çekilerek cayma hakkı kullanılabilmekte ve devremülk ödemeleri talep edilebilmektedir.
Hak kaybına uğramamak için bu konuda uzman avukatlık ofislerinden yardım alarak noter ihtarnamesi hazırlayabilir ve devremülk sözleşme iptalini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Devremülk Sözleşmesi Cayma Hakkı Kullanılarak Nasıl İptal Edilir?
Devremülk sözleşmelerinin geçerli olması için sözleşme ile birlikte gayrimenkulün devremülk özelliği taşıdığına dair tapu siciline kaydedilmesi gerekmektedir. Tapu siciline kaydedilmeyen devremülk sözleşmeleri geçersiz sayılacaktır.
Devremülk sözleşmesi imzalanmadan 1 gün önce ön bilgilendirme sözleşmesinin alıcıya verilmesi gerekir.
Ön bilgilendirme sözleşmesinin süresinde verilmemesi veya hiç verilmemesi halinde 14 günlük sözleşme iptal hakkından itibaren 1 yıl içinde devremülk sözleşmesi iptali devre tatil noter ihtarname ile satıcıya ulaşarak talep edilebilmektedir.
Ön ödemeli veya uzun süreli devremülk satış sözleşmelerinde de 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden cayma hakkı mevcuttur.
Devremülk Nasıl İptal Edilir?
14 günlük sürenin kaçırılması halinde uzun süreli sözleşmelerde ilk iki yılın taksitini ödedikten sonra 3 yıldan itibaren gelen her aya ilişkin ödeme bildiriminin ardından 14 gün içinde noter kanalıyla ihtarname göndererek sözleşme iptali imkanı bulunmaktadır.
Aynı şekilde ön ödemeli satışlarda devremülkü teslim almadan ve gerekçe göstermeden cayma hakkını kullanmak mümkündür. Bu şekilde yapılan iptal işlemlerinde satıcının alıcıya karşı satış miktarının %2’lik kısmı için tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Makalede Devremülk Sözleşmesinin Feshi Davası Nasıl Açılır? Konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tüketici Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?