Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma

Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma

Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma Nedir? Memurların disiplinsizlik ve ahlaki durum sebepleriyle görevden ayırma davalarında memurların hak ve sorumluklarının karşılanmaması halinde disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle ayırma söz konusu olmaktadır.

Devleti temsil eden devlet memurlarının disiplinsiz ve ahlaki durumlar sebebiyle görevden uzaklaştırılması mümkündür.

Devlet memurlarının usulsüzlükleri hallerinde bu davalar açılabilmektedir. Devlet memurları için en ciddi cezaların başında görevden uzaklaştırılma gelmektedir. Şayet memur, disiplin suçu işlemiş ise memur kısa sürede görevden uzaklaştırılır. Bu noktada suçun tespiti ya da yargılama sırasında suçun kesinleşmesine kadar tedbir kararı alınmaktadır.

Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma

Disiplinsizlik suçu sebebiyle açılmış olan soruşturmanın devam etmesi durumunda herhangi bir aşamada görevden uzaklaştırma kararı da mahkemece alınabilir Şayet görevden uzaklaştırma kararı alınmış ise bu noktada soruşturmanın 10 gün içinde başlatılması gerekir.

Bu gibi durumlarda açılan soruşturma talepleri memura yönelik kasıtlı bir zarar durumu tespit edilirse, soruşturmayı başlayan yetkili hakkında da çeşitli işlemler başlatılarak soruşturmayı başlayan yetkili için cezai işlemler uygulanabilir.

Memurun Görevden Uzaklaştırma Kararı Kim Tarafından Verilir?

Memuru görevden uzaklaştırma kararı için yetkili olan kişi ve kurumlar aşağıdaki gibidir:

  • Genel Müdürlük Müfettişleri,
  • Yetkili amirler,
  • Vali,
  • Kaymakamlık,
  • Bakanlık olarak özetlenebilir.

Görevden uzaklaştırma cezası alan memur, soruşturma sonucu belli olana dek maaşının bir bölümünü almaya devam edebilir. Yargılanması reddedilen ve memurluktan çıkma cezası alan kişiler ise göreve iade edilebilir. Bu noktada uzman bir avukat ile çalışmak gerekmektedir.

Göreve İade için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Göreve iade için öncelikli olarak yargılaması reddedilmiş olan ve beraat kararına hükmedilmiş, memurluktan çıkarma cezası dışındaki cezaları alan şahısların kovuşturması genel af ile kaldırılabilir. Bu noktada memurun memurluğuna engel olmayacak bir ceza alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra cezası ertelenmiş olan memurlar için göreve iade kararı da verilebilir.

Göreve iade edilmiş olan memurlar, genel itibari ile uzaklaştırma cezası almaları durumunda maaşlarının alamadıkları bölümünün üçte birini de geri alabilmektedir. Bu gibi davalar için alanında uzman bir avukat ile çalışmak ve savunmayı doğru ve usulüne göre yapmak gerekmektedir.

Disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle görevden ayırma nedir? 

Tüm çalışanlar olduğu gibi devlet memurlarının çalışma koşulları, hakları, sorumlulukları ve yükümlülükleri kanunlarla belirlenmiştir. Ancak özel sektör çalışanlarından farklı olarak devleti temsil ettikleri için bir takım sorumlulukları bakımından bazı farklı uygulamalar mevcuttur.

Örneğin,  özel bir firmada çalışanın zimmetine para geçirmesi, patronu ya da o olaydan mağdur olan bazı insanları ilgilendiriyor olabilir. Ancak devlet memuru iseniz yapacağınız bu tür usulsüzlükler tüm vatandaşların vergisinden çalmak, onların haklarına girmek olarak yorumlanır.

Adı üzerinden, ‘devlet memuru’ olduğunuz için devleti temsil etmek en büyük yükümlülükleriniz arasındadır. Disiplin cezaları, meslekten çıkarma, usulsüzlük gibi durumlar çok daha yakından ve titizlikle takip edilmelidir ve öyle yapılmaktadır.

Görevden uzaklaştırma bir tür tedbir kararıdır

Devlet memurlarının karşılaşabileceği cezai şartlardan birisi de görevden uzaklaştırmadır. Eğer ilgili memur disiplin suçu işliyorsa, o memurun görevden kalmaya devam etmesi çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Görevden uzaklaştırma suçun tespiti veya yargılama aşamasında suç kesinleşene kadar alınan bir tedbir kararı olarak da yorumlanabilir.

Disiplinsizlik suçuna yönelik soruşturma devam ederken herhangi bir aşamada görevden uzaklaştırma kararı alınabilir. Eğer soruşturma öncesinde görevden uzaklaştırma kararı alındıysa, ilgili soruşturma 10 gün içerisinde başlatılmak durumundadır. Böyle bir soruşturma talebi, memura yönelik kasıtlı bir zarar görme amacı tespit edilirse, soruşturmayı başlatan amir için de cezai işlem başlatılabilir.

Memuru Görevden Uzaklaştırma Yetkisi Kimdedir?

Görevden uzaklaştırma kararını vermeye yetkili kişi ve kurumlar, genel müdürlük müfettişleri, yetkili amir, valiler, kaymakamlar ya da bakanlıklar dır.

Disiplin soruşturmalarında en fazla 3 ay görevden uzaklaştırma verilebilirken, eğer bir ceza soruşturması değilse 2 ay içerisinde yetkili amir soruşturma sürecinde her 2 ayda göreve iade kararı alabilir.

Görevden uzaklaştırma cezası alan memur maaş alır mı?

Görevden uzaklaştırılan memur, yeniden göreve iade edilene ya da cezası belirlenene kadar maaşının 3/2 olan kısmı almaya ve özlük haklarını korumaya devam eder.

Göreve İade Kararı Hangi Durumlarda Alınır? | Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum Nedeniyle Ayırma

Yargılaması reddedilen, beraat kararına hükmedilen, memurluktan çıkarma cezası dışında ceza alanlar, kovuşturması genel af ile kaldırılanlar, memurluğa engel olmayacak nitelikte bir ceza alıp da cezası ertelenen memurlar için görevine iade kararı verilebilir. Göreve iade edilen memurlar, uzaklaştırma cezası aldığı süre zarfında maaşlarının alamadıkları 3/1 olan kısmını geri alırlar. İdari dava avukat ve danışmanlık konuları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

403 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp