DNA Davası Nasıl Açılır? DNA davasının açılması babalık davalarında ve nesebin reddi (soy bağının reddi) davalarında oldukça sık karşılaşılan bir dava çeşididir.
Evlilik birlikteliğinde çocuğun kendisine ait olmadığını iddia eden baba ve soy bağının kendisine ait olmadığını düşünen çocuk nesebin reddi davası açarak bu durumu DNA testleri başta olmak üzere birtakım testlerle ispat etmeye çalışmaktadır.
DNA Davası Nasıl Açılır?
Evlilik dışında gerçekleşen doğumlarda ise çocuk ve anne çocuğun babası olduğu düşünülen kişiye DNA davası açarak babanın kim olduğunu ispat etmeye çalışmaktadır.
DNA davası nasıl açılır konusunda farklı dava türleri bulunduğundan bu davaları inceleyerek davaların nasıl açılacağı hakkında bilgi sahibi olunabilir.
DNA Testi İle Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davasını açma hakkı medeni kanunda anne ve çocuğa tanınmıştır. Biyolojik baba çocuğun babası olduğundan hareketle babalık davası açamamaktadır.
Babalık davaları genellikle evlilik dışı çocuk sahibi olunmada görülen dava çeşitlerindendir. Babalık karinesi çocuğun doğumundan 300 gün ila 180 gün arasında anne ile cinsel ilişkide bulunmuş kimseleri kapsamaktadır. Bu karinenin ispatlanarak ortaya çıkarılmasında DNA testleri büyük öneme sahiptir.
Babalık davası 2019 açılması çocuğun doğumundan itibaren 1 yıl içinde yapılmalıdır. Doğumla birlikte anne veya çocuğa atanmış kayyım babalık davası açabilir.
1 yıla geçmekle bu dava açılmazsa zamanaşımı gerçekleşmiş olur. Ancak çocuğun 18 yaşına girdikten itibaren 1 yıl içinde baba olduğu düşünülen kimseye karşı dava açma hakkı bulunmaktadır.
Babalık davası konusunda yetkili mahkeme davalı veya davacının yerleşim yerindeki aile mahkemesidir.
Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri babalık davalarına bakmakla görevlidir. Baba olduğu düşünülen kimse bu davanın davalısıdır. Dava dilekçesinde baba olduğu iddiasında bulunan kişinin kimlik bilgileri, adresi ve telefonu detaylarıyla açıklanmalıdır.
Babalık davasında en önemli ispat yöntemi DNA testidir. DNA testinin yalnız kan testi ile yapılmaması kan ile birlikte, kıl, doku, tükürük örnekleriyle birlikte dava açan anne ya da çocuk mahkemede babalığı ispatlamaya çalışacaktır.
DNA Testi İle Nesebin Reddi (Soy Bağının Reddi) Davası Nasıl Açılır?
Nesebin reddi ya da soy bağının reddi şeklinde açılabilen DNA davalarında dava açma hakkı olan kişiler baba ve çocuktur. Nesebin reddi davasında davayı baba açmış ise davalı ise anne ve çocuk, davayı çocuk açmış ise davalı anne ve babadır.
Evlilik birlikteliği içinde ve boşanmadan 300 gün içinde doğan çocuğun kanuni olarak babası anne ile evli olan kimsedir. Eş olan kimse çocuğun kendisinden olmadığını ispat etmek için aile mahkemesine dava açabilir.
Soy bağının reddi davasında çocuğun veya babanın dava açması halinde mahkemeden DNA testi talebi söz konusu olacaktır.
Çocuk ve baba arasında yapılacak DNA karşılaştırmalarıyla mahkemede babalık çürütülmeye çalışılacaktır. Nesebin reddi davasının olumlu sonuçlanmasıyla baba ve çocuk arasındaki soy bağı ve hukuki ilişki son bulmaktadır.
Makalede Asliye Ceza Mahkemeleri Ne Kadar Sürer? Konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Babalık davası nasıl açılır ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
Iki çocuğuma aynı anda DNA testi davası açabilir miyim çocuklar farklı annelerden