Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Ne Zaman Kesilir? Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Ne Zaman Kesilir?

Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası

Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Nasıl Alınır ve Ödenir?  Her birey için anne ve baba olmak çok özel bir duygudur. Annelik ve babalık kanunlar önünde de bir takım hakların ve sorumlulukların kişilere yüklenmesi anlamına gelmektedir.

Sadece Türkiye’de değil; dünyanın neresine giderseniz, ufak tefek farklılıklarla anne ve babaların çocuklarına karşı benzer sorumlulukları olduğu, çocukların da anne ve babalarına bazı haklar sağladığını görebilirsiniz.

Anne, baba ve çocuk arasındaki ilişkiye dair temel düzenlemelerden en önemlisi Türk Medeni Kanununun 328. maddesinde tanımlanmıştır. İlgili maddede anne ve babanın çocuklarına karşı bakım borçlarının doğumundan itibaren reşit olana kadar (yani 18 yaşını dolduruncaya kadar) devam ettiği açıklanmıştır.

Çocuk dünyaya geldikten sonra anne ile baba arasındaki evlilik ilişkisinin sora ermesi de bu sorumluluğun yerine getirilmesine engel değildir. Öyle ki; boşanma davalarında en fazla gündeme gelen nafaka hususunda da çocukların barınma, bakım, güvenlik, eğitim vb. hakları kanunlar ve hakimlerce dikkate alınır.

Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Verilir Mi?

Yine Türk Medeni Kanununun 328. maddesinin ikinci fıkrasında eğitimi devam eden çocukların yardım nafakası desteğinin sürmesi şeklinde yorumlanabilecek düzenlemeler yer almaktadır.

İlgili maddede çocuğun ergin olmasına karşın eğitiminin devam etmesi anne ve babanın bakım yükümlülüğünün de eğitim sona erene kadar süreceği şeklindedir. Hem kanunlarda hem de nafaka hususundaki Yargıtay kararlarında eğitime devam eden çocuğun yardım nafakasının ödenmeye devam etmesi yönünde kararlara rastlamak mümkün.

Eğitimi Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Davası

Hangi Durumlarda Eğitime Devam Eden Çocukların Yardım Nafakası Talep Edilebilir?

Aslında bu konu kanunlarda çok net ifadelerle tanımlanmıştır. Çocukların ergenliğe adım atmış olmalarına rağmen hayatlarının geri kalanında mağduriyet yaşamamaları için bir meslek edinmesinin gerekliliğinden hareketle yapılan kanuni düzenlemeler, anne veya babayı da maddi ve manevi açıdan zora düşürmemeyi amaçlar.

Yardım nafakasıyla ilgili dava örnekleri incelendiğinde anne ya da babanın gelir düzeylerinin dikkate alındığını, nafaka talep eden çocuğun gerçekten eğitimi devam ettirirken maddi ve sosyal açıdan zor durumda olduğunun ispatlanmasını talep eder.

Yani sadece emekli maaşı alan bir babaya karşı eğitime devam eden çocuğa yardım nafakası talebi için açılan bir davanın reddedilme ihtimali de söz konusudur.

Çocuğun erişkin olmasına karşın devam eden eğitim tanımı, devam zorunluluğu olmayan açık öğretim fakültesi, üniversite sınavlarına hazırlık kursları ya da çocuğun eğitimin tamamlanmasına rağmen bir meslek sahibi olup olmadığı da yardım nafakası talebiyle açılan davalarda mahkemelerin göz önünde bulundurduğu hususlardır.

Eğitime Devam Eden Çocuğun Yardım Nafakası Danışmanlık

18 yaşını tamamlayan boşanmış eşlerin çocuklar da nafaka ödenmesi son bulmaktadır.

Ancak 18 yaşında olan bir çocuğun hayata atanması için erken bir yaş olup, gerek geçimi gerekse eğitimini tamamlanması için yardım alması gerekmektedir. Nafaka davaları hakkında avukat ve danışmanlık alınması dava sürecinin doğru yürütülmesinde etkili olacaktır.

280 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp