Eşinin Sosyal Medya Hesabını Karıştıran Eş Hakkında Emsal Karar!
Evli çiftlerin yaşadığı uyuşmazlıkların arasına, son dönemde çiftlerin sahip olduğu sosyal medya hesapları da girmeye başladı. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, birbirinin sosyal medya hesaplarını karıştıran evli çiftleri yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı. Karara göre, eşinin sahip olduğu sosyal medya hesabındaki yazışmalarına eşinin izni olmadan bakan kişinin davranışının suç unsuru teşkil etmediği ortaya çıktı.
Yüksek Mahkeme’ye konu olan davada, eşi tarafından aldatıldığını düşünen bir kadın, bu iddiasını ispatlamak amacıyla evli oldukları dönemde eşinin sosyal medya hesabına, eşinden habersiz bir şekilde bakıp yazışmaları gördü. Kadın hakkında söz konusu yazışmaları üçüncü şahıslarla paylaştığı öne sürülerek “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan dava açıldı. Hakkında açılan bu davadan beraat eden kadının, boşanma aşamasında olduğu ve boşanmanın kaynağının eşinin olumsuz davranışlarını kanıtlamak amacıyla olduğu gerekçesiyle suç işlemediğine hükmedildi.
Eşinin Facebook Hesabını Gizlice Karıştırdı
Haberleşmenin gizliliğinin ihlali suçlamasıyla davalık olan kadının, resmi nikahlı eşi Ali D.’nin sadakatinden kuşkulanarak bu kuşkularını ispat etmek amacıyla eşinin Facebook hesabına gizlice girdiği belirtildi. Dava dosyasındaki iddialara göre eşinin yazışmalarını gizlice kontrol eden Emel D, burada Sevil isimli bir kadınla eşinin yazıştığını ve aldatıldığı öğrenip eşine nafaka ve boşanma davası açtı.
Boşanma davasına karşı dava açan Ali D. yakın çevresine böyle bir ilişkisinin olmadığını ve aldatma durumunun söz konusu olmadığını söyleyerek boşanmadan karısını sorumlu tuttu. Ancak Emel D, boşanma konusunda asıl mağdurun kendisi olduğunu ispat etmek amacıyla Ali D’nin Sevil isimli kadınla olan yazışmalarını eşinin amcasının kızına e-posta yoluyla gönderdi. Bunun üzerine harekete geçen Ali D’nin avukatı, Emel D’nin “Haberleşmenin gizliliği ihlali” suçunun işlendiği gerekçesiyle karşı dava açtı.
Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar
Aile mahkemesinde görülen davada, kadın mağdur olduğu gerekçesiyle haklı bulunarak kadın hakkında beraat kararı verildi. Bunun akabinde Ali D’nin avukatı yerel mahkemenin vermiş olduğu bu kararı temyiz ederek davayı Yargıtay’a taşıdı.
Temyiz talebinden sonra devreye giren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, başkalarının haberleşme içeriklerinin kişinin rızası dışında ifşa edilmesinin suç olduğunu vurguladı. Ancak somut olayda kadının suç kastının olmadığına dikkat çekilerek yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı oy birliği ile onayladı. Emsal niteliğindeki kararda, kadının eski eşinin çevresine karşı kendisini zam altında bırakan sözlerin doğru olmadığını kanıtlamak ve boşanmanın kaynağının kocasının sorumsuz davranışının olduğunu ispatlamak amacıyla hareket ettiğine vurgu yapıldı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?