Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Nedir, Nasıl Alınır? Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Şartları Nelerdir?

Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Nedir, Nasıl Alınır? Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Şartları Nelerdir?
Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır? Devletin sosyal alanlarda vatandaşlara sağladığı destekler arasında evde bakım aylığı ve yaşlılık maaşı yer alıyor.

Devletin sosyal alanlarda vatandaşlara sağladığı destekler arasında evde bakım aylığı ve yaşlılık maaşı yer alıyor.

Hastası ya da ağır engelli raporu olan yani başkasının bakımı ve yardımına ihtiyaç duyan herkese sağlanabilen evde bakım aylığı, bu kişiyle ilgilenenlere verilen maaştır.

Evde bakım aylığı alabilmek için gereken şartlar arasında bakıma ihtiyaç duyan kişinin yüzde 50 ve üzerinde engeli bulunması, ağır engelli raporuna sahip olması gerekiyor.

Kişinin engel durumunu belirleyen kurumlar ise hastanelerdir. Evde bakım aylığı için kişinin ikamet ettiği şehirdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ya da varsa ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

Bakılacak kişi eğer 65 yaşın üzerinde, yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamıyor, yani gelir elde edemiyorsa kendisine de maaş bağlanabilir. Bu ücret halk arasında yaygın olarak 65 yaş maaşı olarak da biliniyor.

Evde Bakım Maaşı İçin Gereken Evraklar ve Süreç Nedir?

İlgili birimlerden (valilik ya da kaymakamlık veya defterdarlık, mal müdürlüklerinden başvuru evrakları temin edilmeli. İl ya da ilçe iade kurullarından muhtaçlık belgesiyle birlikte doldurulan bu evrakları SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslim edilmeli.

Bu belgeleri inceleyen kurumun kararıyla birlikte kişilere evde bakım ve yaşlılık maaşı hakkı veriliyor. Yaşlılık maaşı için kişinin mahkemeden 'vasi' kararı da çıkarılması gerekiyor.

Evde bakım ücreti için önemli konulardan birisi de kişinin hayatını kendi başına yani birisinin yardımı olmadan sürdüremiyor olması şartı aranıyor. Bu şart için kişinin beslenme, giyinme, soyunma, tuvalet ihtiyacını gideremeyecek durumda olması gerekiyor. Ayrıca sağlık Engelli Sağlık Kurulu raporlarında en az yüzde 50 oranında engelli olduğuna dair belgeyi alanlarda evde bakım maaşı talep edebiliyor.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olduğunun bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. Diğer makalelerimizi okumak için lütfen tıklayın. | Evde Bakım ve Yaşlılık Maaşı Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara