Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır?

Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır

Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır? Fazla mesai davasının açılması iş mahkemesinin görev alanına giren işçi ve işveren arasında meydana gelen uyuşmazlık sebebiyle açılan alacak davasıdır.

İşçi ve işveren arasında imzalanan iş sözleşmesinde işçi en fazla 45 saat çalıştırılma hakkına sahiptir. Bu sürenin aşılması halinde işverenin çalıştığı fazla çalıştığı saatler için fazla mesai ücretinin işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır?

Fazla mesai davası nasıl açılır konusunda genellikle iş akdinin sona ermesiyle dava açma durumu ortaya çıksa da gerekli delillerle fazla çalışıldığının ispatı halinde fazla mesai ücretinin ödenmesine dair iş mahkemesine dava açılabilecektir.

İş mahkemesine dava açılmadan önce zorunlu arabulucuya başvurmak diğer işçi ve işveren uyuşmazlıklarında olduğu gibi fazla mesai ücret alacağı davalarında da zorunlu tutulmaktadır. Arabulucuda işçi ile işverenin anlaşamaması halinde iş mahkemesine fazla mesai davası açılabilecektir.

Fazla Mesai Davası Açma

Fazla mesai davası açılması bir yılda 270 saatten fazla çalışılması ve işveren tarafından fazla çalışıldığında ekstra ücret ödenmemesi durumunda söz konusu olmaktadır. Geriye dönük fazla mesai ücreti davası açılabileceği gibi iş akdi devam ederken de fazla mesai alacağı işverenden talep edilebilmektedir.

Fazla mesai davası açmadan önce diğer konularda olduğu gibi arabuluculuk uygulamasına başvurmak zorunludur. Arabulucuda anlaşma sağlanamadığına dair tutulan son tutanak tarihinden itibaren 15 gün içinde fazla mesai davası açılabilir.

İş mahkemesine süresi içinde fazla mesai davası dilekçesi sunulması ile iş davası açılmakta ve fazla çalışıldığının dava açan kimse tarafından ispatı istenmektedir. Dava dilekçesinde tüm detaylarıyla ve varsa belgeleriyle fazla çalışıldığına dair kayıtlar delillendirilmesi fazla çalışma saatleri mahkemede ispat edilmelidir.

Fazla Mesai Arabuluculuk Başvurusu

Fazla mesai gerek arabulucu da gerekse de mahkeme önünde her türlü delille ispat edilebilmektedir. Çalışırken fazla mesai davası açılabileceği gibi işten ayrıldıktan sonrada fazla mesai alacağının tahsili için dava açılabilmektedir.

Çalışırken veya iş akdinin sonlanmasından itibaren açılacak davalarda zamanaşımı süresi 5 yıldır. 5 yıldan sonra fazla mesai alacakları zamanaşımına uğramaktadır.

Fazla Mesai Davasında İspat

Fazla mesai ücretinin ispatı davacıya bırakılmıştır. Dava açan işçi tanıklar, maaş bordrosu, iş yeri kayıtları gibi her türlü belgeyle fazla mesai yaptığına dair durumları ispat etmeye çalışmaktadır.

Fazla mesai davasında ispat yükümlülüğü dava açan kişiye bırakıldığından gerek arabuluculuk uygulamasında gerekse de dava sürecinde etkili ve hızlı sonuç alabilmek için iş davalarına bakan avukatlık ofislerinden avukatlık ve danışmanlık hizmeti alınmasında fayda vardır.

Makalede Fazla Mesai Davası Nasıl Açılır? konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

2.472 Görüntülenme

SORULAR

  1. Hasan K. dedi ki:

    Merhaba. Hastalandigim ve kovid dolayısıyla hastaneye gidip rapor alamadığım için işten çıkarıldım. Günde 15 saat çalıştım. Cumartesi tatil pazar günü de 24 saat çalıştım. Bunun karşılığında asgari ücret ve pazar günleri için 200 er liradan artı 800 TL ücret aldım. Şimdi fazla çalışma süreleri in ücretini alabilir miyim.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp