Vatandaşların, kendi haklarında bir dava açılmış olup olmadığına bakılmaksızın, hukuki süreçleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Zira olası bir dava açılması durumunda, daha sonradan çok daha büyük sorunlarla karşılaşılmaması için herkesin bu konuda fikir sahibi olması ve süreçleri yakından izlemesi gerekiyor.
Birçok vatandaş, farkında bile olmadan geçmişte yaşanmış bir olay nedeniyle davalık olabiliyor. Bu davalar, ilerleyen zamanlarda günü görülmesi gereken bir dava halini alabiliyor. Peki bir kişinin adına dava açılmışsa bu nasıl öğrenilebilir? İşte detaylar…
Her vatandaşın, dava süreçlerini ve hukuki gelişmeleri en azından asgari düzeyde takip etmesi ve bu konularda fikir sahibi olması gerekiyor. Zira kişi adına açılmış olan bir dava, kişinin bihaber olması halinde ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara dönüşebiliyor.
Vatandaşlar, kendi adlarına bir davanın açılıp açılmadığından haberdar değilse, bir de bu konuda kişinin bir şüphesi varsa bu durumu öğrenmenin yolları bulunuyor. Vatandaşlar bu yöntemleri ve adımları takip ederek, adlarına bir dava açılıp açılmadığını sorgulayıp öğrenebiliyor. Peki bu yöntem ve adımlar neler?
Dava Açıldığını Öğrenmenin Yolu Nedir?
Bilindiği üzere bürokratik işlemlerin çok büyük bir kısmı ve hatta neredeyse tamamı E-Devlet kapısı üzerinden yürütülebiliyor.
Vatandaşlar, nüfus bilgileri ile sigorta detaylarını, borçlarını, sicil kaydını ve devlet nezdindeki hemen hemen her işlemini E-Devlet kanalı üzerinden görüntüleyip, buradan bu konularla ilgili işlemler yapabiliyor. Dava sorgulama işlemleri de artık E-Devlet üzerinden sadece birkaç adımla sağlanabiliyor.
Vatandaş, Hakkında Dava Açılıp Açılmadığını Nasıl Öğrenebilir?
Hakkında bir dava açılıp açılmadığını öğrenmek isteyen bir kişi, nüfus bilgileri ve şifresi ile E-Devlet’e giriş yaparak, arama kısmına “Dava Dosya Sorgulama” yazıp karşısına çıkacak olan ilgili bağlantıya tıklayarak adına dava açılıp açılmadığını görebiliyor.
Şayet kişi adına bir dava açılmışsa, vatandaş bu dava bilgilerine de tıklayarak detayları görüntüleyebiliyor.
Ayrıca UYAO SMS Bilgi Sistemi’ne kayıt yaptıranlar, bu sistem üzerinden de kendi adlarına dava dosyaları ile ilgili detayları ve bilgileri öğrenebiliyor. Diğer yandan ilgili mercilere fiziksel olarak giderek de sorgulama yapılabiliyor.
Adıma açılan davaları nereden kontrol edebilirim?
Eğer adınıza açılmış bir dava olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet sistemi üzerinden UYAP (Uluslararası Yargı Ağ Portalı) bölümüne giriş yaparak adınıza açılmış olan dava dosyalarını sorgulayabilirsiniz.
Dava Dosyası Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.
Ana sayfada bulunan arama kutusuna “Adalet Bakanlığı” kelimesini yazıp arayınız.
Çıkan sonuçlardan “Dava Dosyası Sorgulama” sekmesine tıklayarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Gerekli bilgileri doldurarak, adınıza veya ilgilendiğiniz davaları sorgulayabilirsiniz.
Dava Dosyası Ne Zaman Sistemde Görünür?
Açılan dava genellikle bir hafta içinde e-Devlet sistemine yansır, fakat bu süreç bazen 2-3 gün içinde de tamamlanabilir. Adınıza açılan dava sisteme düştükten yaklaşık 1 ay sonra, duruşma davetiyesi PTT aracılığıyla adresinize gönderilecektir.
Mahkeme Ne Zaman Olur?
Adınıza açılan bir dava durumunda, sorgulama ekranından mahkeme tarihini de görebilirsiniz. Mahkeme tarihi genellikle davanın açıldığı tarihten itibaren 30-40 gün sonrasına planlanır.
Dava Kaydı Bulunamazsa?
Eğer sorgulama sonucunda adınıza açılmış veya müdahil olduğunuz bir dava kaydı bulunamıyorsa, bu durum e-Devlet sistemi üzerinden size bildirilecektir.
Bu süreçlerde herhangi bir aksaklık veya sorun yaşamanız durumunda, en yakın Adliye birimine başvurarak detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?