Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları

Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları
Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları Mağdurun; sanıkların araç içerisine kendisini darp ettikleri yönünde beyanda bulunmasına rağmen dosya içerisinde alınan bir darp-cebir raporu bulunmadığı ve olaydan sonra mağduru serbest bıraktıkları dikkate alındığında, Sanıklar hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışmasız...
Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları Nelerdir? Kişiyi hürriyetten yoksun kılma yargıtay kararları 2019 için kişinin özgürlüğünden yoksun kılınması ve bir kimsenin bir yere gitmesi ya da bir yerde kalması hakkından mahrum edilmesini ifade eder. Fail tarafından mağdurların serbest şekilde hareket etmesinin engellenmesi durumu Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları kapsamında incelenir. Kişinin özgürlüğünden ve hürriyetinden mahrum bırakılma suçları, kişilerin kendi istek ve hür iradeleri ile hareket etme özgürlüğünü güvence altına alır. Kişinin hürriyetten yoksun bırakılması suçları ise:
  • Bir yere gitmekten mahrum bırakma: Türk vatandaşları serbest şekilde hareket etme özgürlüğüne sahiptir. Kişinin kendi özgür irade ve isteklerine göre uygun bir yere gitmesi bir başkası tarafından engellenemez. Bu gibi durumlarda ‘’bir yere gitmek hürriyetinden yoksun bırakma’’ suçu işlenmiş olur.
  • Bir yerde kalma hürriyetinden yoksun bırakma: kişinin arzu ettiği yere gitme hakkı bulunur. Bunun yanı sıra kişi, istediği yerde istediği kadar kalabilir. Bu haklarının ihlal edilmes durumunda suç işlenmiş olunur.

Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılmanın Cezası Ne Kadardır?

Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ispat için uzman bir avukat ile çalışarak, doğru ve yeterli delile sahip bir dosya hazırlanması gerekir. Kişileri hürriyetinden yoksun bırakma cezaları ise şu şekilde belirlenmiştir:
  • Hukuka aykırı olarak bir kişiyi istediği yerde kalma hürriyetinden mahrum bırakma halinde 1 – 5 sene arasında hapis cezası,
  • Kişiyi tehdit ve hile ile hürriyetinden mahrum bırakma ise 2 – 7 yıl hapis cezası verilebilir.
Eğer söz konusu olan suçlar eşe ya da üst ve altsoya karşı işlenmiş ya da silahla işlenmiş ise cezalar arttırılır.

Kişiyi Hürriyetten Yoksun Kılma Teşebbüs

Kişiyi hürriyetten yoksun kılma temyiz dilekçesi bu gibi durumlarda uzman avukatlar tarafından hazırlanmalıdır. Teşebbüs de bu noktada suç ihlaline girer. Etkin pişmanlık bu noktada etkili olabilmektedir. Failin suçu işlemesinin ardından suçun yol açtığı olumsuzlukları gidererek pişmanlık göstermesi hafifletici sebepler arasındadır. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunun işlenmesinden sonra mağdura zarar gelmemesi durumunda ceza oranı üçte iki oranında azaltılmaktadır.

Hürriyetinden Yoksun Kılma, Banka Kartlarının Kullanılması, Şantaj

....ilçesinde bir köyde komşusu ile tartışan köylü intikam almak için komşunun tarlasındaki ağaçları kökünden sökerek zarar verdi. Bunun üzerine mahkemeye başvuran köylü, komşusunu şikayette bulundu. Şikayet üzerine ağaçlara zarar veren komşu 1 yıl ile 4 yıl arası hapis istemi ile yargılandı. İki komşu arasında çıkan tartışma hapiste sonlandı. Tokat'ta bir köyde yaşayan iki komşu arasında tatsızlık yaşandı. Duruma hırslanan köylü, komşusunun tarlasına giderek ağaçları köklerinde söktü. Bunun üzerine tarla sahibi sökülen ağaçların fotoğrafını çekerek adliyeye başvurdu. Erbaa 1. Asliye ceza mahkemesinde görülen duruşmada ağaçların kendisi tarafından sökülmediğini iddia eden köylü serbest kaldı. Beraatı kabullenmek istemeyen ve zarar gördüğünü iddia eden köylü tekrar temyiz mahkemesine başvurarak durumun daha detaylı incelenmesini talep etti.

Mahkeme Temyiz Kararında Beraat Hükmünü Bozdu

Temyize giden mahkeme de, ağaçlara verilen zarar CD ile kaydedilip detaylı incelemeye sunuldu. Suçu işleyen komşunun suçu sabit kılınması sebebi ile hapis cezası istemi ile yargılama başladı. Yaptığı eylemin nitelikli olarak ve isteyerek mala zarar verme olarak değerlendirilmesi ile mahkeme hapis cezasına çarptırılmasını uygun gördü. Türk Ceza Kanununda yer alan ve nitelikli olarak mala zarar verme suçu olarak geçen durum içerisine, dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu da aynı yasa kapsamında görüldü.

Benzer Olay Konya'da da Gerçekleşti Hürriyetten Yoksun Bırakma Yargıtay Kararları

.....'da bir köyde komşunun çitleri koyunlarına zarar veriyor diye çitleri yıkan adam mahkemelik oldu. Mahkemedeki açıklamasında çitleri kendisinin değil, koyunların yıktığını iddia etti. Görgü şahitleri ve mahkemeye sunulan deliller ışığında yıkım işlemi gerçekleşirken koyunların adamın yanında olmadığı, bile isteye nitelikli olarak mala zarar verme eylemi içerisinde bulunduğu kararı çıktı. Bu sebep ile Konya Alaşehir'de yaşayan koyun sahibi çoban çitlerin ve bahçe bağlarının yıkılmasında sorumlu tutuldu. Suçu sabit kılınan kişi hakkında 1 yıl ile 4 yıl arasında hapis istemi ile yargılama kararı çıktı. Fakat koyun sahibinin çitleri sökmek dışında bir eylemde bulunmadığı, mala zarar vermediği göz önüne alındığında hapis kararı bularak beraat etmesine karar verildi. Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 262 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara