İddet Davası Nasıl Açılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İddet Davası Nasıl Açılır?

kadina-siddet-ceza-davasi

İddet Davası Nasıl Açılır? İddet dava süresi Türk Medeni Kanunu’na göre bekleme süresi olarak tanımlanmaktadır. Yeni bir evlilik yapmak için ilk olarak önceki evliliğin sonlanması gerekmektedir.

Türk Medeni Kanunu bu aşamada iddet süresi dolmadan, yeni bir evliliğe izin vermemektedir. Kadının boşandıktan sonra yeniden evlenebilmesi için boşanma tarihinden itibaren 300 gün geçmiş olması gerekir.

İddet Davası Nasıl Açılır?

Özellikle kadının boşandığı eski eşinden gebe olduğu durumlarda, babanın kim olduğuna dair karışıklık yaşanmaması ve aile içi olumsuz durumların meydana gelmemesi için  hamile kadının iddet müddeti yasa koyucu tarafından 300 gün olarak belirlenmiştir. Boşandıktan sonra yeniden evlenmek için beklenmesi gereken 300 günlük süre iddet süresi olarak ifade edilir.

iddet-muddeti-bekleme-suresi

İddet Davası Nasıl Açılır?

İddet Süresinin Kaldırılması Mümkün müdür?

İddet süresinin kaldırılması için hükümler, Türk Medeni Kanununun 132. Maddesine göre düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, iddet süresi yalnızca hakim kararıyla ve Aile Mahkemesi aracılığı ile kaldırılabilir. İddet süresinin kaldırılması için yetkili mahkemede kadın tarafın talepte bulunması gerekmektedir.

Kadın, davayı bizzat kendisi açabileceği gibi, özel bir vekalet vererek avukat aracılığıyla da açabilir. Boşandığı eşiyle yeniden evlenmek isteyen kadınların da, eşiyle beraber Aile Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir. Bu sayede iddet müddeti kaldırılabilmektedir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?

İddet müddetinin kaldırılması için aile avukatlarıyla çalışmak, sürecin daha hızlı ve kesin olarak sonuçlanmasını sağlamaktadır. İddet süresi Türk Medeni Kanununun 32. Maddesine 3 farklı şekilde sona ermektedir. Bunlar:

  • İddet süresinin sonlandırılması için evlilik yapacak olan kadın tarafın Aile Mahkemesi aracılığı ile iddet süresinin kaldırılmasını talep etmesi gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için kadının önceki evliliğinden gebe olmadığını doktor raporuyla sunması gerekmektedir.
  • İddet süresinin kaldırılması için ikinci yol ise boşanan eş ile yeniden evlenmek istendiği durumlarda Aile Mahkemesi’ne eş ile beraber başvurulması gerekmektedir.
  • İddet süresinin sonlandırılması için üçüncü yol ise 300 günün doldurulmasıdır.

Kadın eş eğer hamileyse, doğum yaptıktan sonra bu süre sona ermektedir. Doğum yapan eş, 300 günlük sürenin sona ermesini beklemeden tekrar evlenebilir. Belirlenen süre zarfından önce evlenmek isteyen eşin Aile Mahkemesi’ne başvurmadan evlilik gerçekleştirmesi mümkün değildir.

Yeni evlilikten önce süre tamamlanmışsa, kadının aile avukatı aracılığıyla Aile Mahkemesi’ne başvurması ve iddet süresinin kaldırılmasını talep etmesi gerekmektedir.

İddet Süresinin Kaldırılması için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İddet süresinin kaldırılması için gerekli olan evraklar ve belgelerin toplanması sonucunda, iddet müddeti kolayca kaldırılabilmektedir. Bu noktada bir avukat ile beraber çalışmak, sürecin daha hızlı tamamlanmasına destek olacaktır. İddet süresinin kaldırılması için talep edilen evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Kadın taraf eğer boşandığı kişiden farklı biriyle evlenmeyi talep ediyorsa yalnızca kendisi ancak boşandığı eşiyle yeniden evlenmeyi talep ediyorsa eski eşi ile beraber Aile Mahkemesi Tevzi bürosuna verilmek üzere bir dilekçe hazırlamalıdır.

Makalemizde İddet Davası Nasıl Açılır? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

3.793 Görüntülenme

SORULAR

  1. reyhan dedi ki:

    iyi günler.. ben iddet davası açmak istiyorum öğrenmek istediğim konu şuan bu davaların harcı nedir acaba ? şimdiden teşekkürler..

  2. Kadir N. dedi ki:

    Iyi geceler merhaba .. beb iddet davasını açtım bana 17.01.2020 tarihine duruşma gününü verdiler . Adli tıpa gönderecek beni adli tıp sonucu çıktıktan sonra hamile olmadığım ortaya çıkarsa duruşma gününü beklemek zorundamiyim???
    Şimdiden teşekkür ederim

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp