İş Kazası Savcılık Şikayet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır? İş yerinde, iş kazası geçiren işçi için, kaza sonrasında hak iddia edebilmesi ve iş kazası sonucunda elde edebileceği kazanımları kaybetmemesi adına, belirlenmiş olan bazı kanunlar bulunmaktadır.
İş Kazası Savcılık Şikayet Dilekçesi
Yaşan iş kazası sonrasında gerekli evraklar ile birlikte iş kazası şikayet dilekçesi hazırlayıp, savcılığa başvuruda bulunabilir.
İş Kazası Nedir ?
Sigortalı olan işçinin, iş yerinde bulunduğu esnada oluşan ve işveren tarafından yürütülmekte olan farklı bir iş dolayısıyla, işçinin farklı bir yere gönderilmesi durumunda oluşan kazalar iş kazaları adı altından incelenir.
Ayrıca, emziren annenin, iş yerinde çocuğunu emzirdiği esnada geçireceği kazalarda iş kazası olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra, işçinin işveren tarafından farklı bir iş için, bir taşıtla gönderilmesi, sırasında meydana gelen kazlarda iş kazası olarak sayılır.
Kazanın iş kazası sayılabilmesi için, yabancı ya da dışardan gelen bir etki ile, mağdur olan kişinin vücut bütünlüğünde ve organik yapısında bir zarar oluşmalıdır. Bu durumlar; İş yerinde patlama, zehirlenmesi elektrik çarpması, herhangi bir maddenin çarpması, yüksekten düşme gibi durumlar olabilir.
Kasıtlı olmasa bile, iş faaliyeti esnasında oluşabilecek olumsuz durumlar, zaman ve çevre ikileminde iş kazasına sebebiyet veren ilkelere olarak kabul edilir. Kazanın iş kazası olduğuna kanaat getirilmesinin ardından, iş kazası şikayet dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurulabilir.
İş Kazası Sonrasında Ne Yapılmalı
Gerçekleşen iş kazası sonrasında ilk olarak işçinin tedavisi yapılır. Tedavi süresi boyunca işçiye, geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Şayet herhangi bir maluliyet durumu varsa tespit edilir. Tespit edilen maluliyet durumunun %’ un üzerine çıkması halinde ise, işçiye maluliyet aylığı bağlanmasına karar verilir.
İş Kazası Sonucunda Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı
Yaşanılan iş kazası sonucu ile, açılacak tazminat davası, ölüme bağlı olan sebepler ile açılabileceği gibi, oluşan ciddi yaralanmalar sebebi ile de açılabilir.
İşçinin, meydana gelen kaza sonucunda hayatını kaybetmesi halinde, işverene karşı, kanuni mirasçılar ve işçinin yakınları tarafından tazminat davası açma hakları bulunur.
Yaralanmalı kazalar sonucunda ise, işçinin kendisi ya da yakınları, oluşan hastane masrafları, iş gücü kaybı bibi maddi zararların karşılanmasını talep edebileceği gibi, meydana gelen manevi zararları da dava dilekçesinde belirterek, manevi tazminat davası açılabilir.
İş Kazası Sebebi ile Tazminat Davası Nasıl Açılır ?
İş kazası nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için, işverenin kazaya kasten sebebiyet vermesi ya da kasıt olmamakla bitlikte, haksız eylemden dolayı yaşanan iş kazasının, işçi üzerinde iş gibi kaybı veya ölümüne sebep verebilecek şekilde gerçekleşmesi durumunda;
- İş kazası hastane masraflarının karşılanması
- İş kazasından dolayı, görülen maddi zararların karşılanması
- Şayet iş kazası ölüm ile sonuçlanmışsa, işçinin yakınlarının, ölüm sebebi ile uğradıkları maddi ve manevi zararların tazmini
- İş kazası nedeni ile, oluşan manevi zararların ve acıların az da olsa giderilmesi gibi sebeplerden dolayı tazminat davası açılabiliyor.
Tazminat neden olan olay ve kanıtlar, oluşan zararları kanıtlayacak olan belgeler ile birlikte, hazırlanacak olan iş kazası dava dava dilekçesi, iş mahkemesine ya da savcılığa sunularak, maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?