İş Kazasında Nereye Başvurulur? İş kazasında başvurulabilecek kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. İş kazası durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na internet üzerinden veya yazılı bir şekilde posta yoluyla bildirim yapılabilir.
İş Kazası Kapsamına Neler Girmektedir?
İş kazası kapsamına giren durumlar, 5510 sayılı kanunla belirlenmiştir. Bu kanuna göre iş kazası kapsamı şu şekildedir:
- Sigortalı birey işyerinde bulunduğu esnada,
- Sigortalı bireyin işveren tarafından sağlanan bir taşıtla işe gidiş ya da gelişi sırasında,
- Sigortalı kişinin işveren tarafından verilen bir görev sebebiyle işyeri dışında asıl işi haricinde başka bir işle meşgulken,
- 5510 sayılı kanunun 4/a sayılı maddesi kapsamında iş mevzuatı gereğince ayrılan sürede çocuğunu emziren kadın sigortalının bu süre zarfında,
- İş verence yürütülmekte olan iş nedeniyle meydana gelen ve sigortalı bireyi hemen ya da sonrasında bedenen veya ruhen özre uğratan olaylar iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir.
İş kazası Bildirim Süresi Ne Kadardır?
İş kazası bildirim süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 3 gün olarak belirlenmiştir. Yani salı günü olan bir iş kazası için cuma gece yarısına kadar bildirim yapılabilir.
İş Kazasında Nereye Başvurulur?
İş kazası bildirim süresi hesaplanırken sadece iş günleri bu süreye dahil edilir. Resmi tatiller, cumartesi ve pazar günleri bu süre dahilinde sayılmaz.
Sosyal Güvenlik Kurumu genellikle iş kazalarında bildirim süresini kazanın olduğu günü de dahil ederek hesaplamaktadır ve buna göre bir cezai işlem uygulaması yapmaktadır.
İş Kazası Bildirmemenin Cezası Var Mıdır?
İş kazası bildirmemenin cezası, 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği kanununca belirlenmiştir.
Bu kanuna göre işveren iş kazası meydana geldikten sonraki 3 iş günü içerisinde iş kazası bildiriminde bulunmazsa ceza ödemekle yükümlüdür. 2019 yılı itibariyle iş kazası bildirmemenin cezası her geç bildirim başına asgari 3825 TL’dir.
Bu tutar işyerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişiklik göstermektedir. Tehlike sınıflarına ve çalışan sayılarına göre iş kazası bildirmeme cezaları şu şekildedir:
- İşyeri az tehlikeli olarak sınıflandırılıp 10’ dan az çalışana sahipse 3.825 TL, 10 ile 49 arasında çalışana sahipse yine 3.825 TL, 50 ve üzeri çalışana sahipse 5.737 TL.
- İşyeri tehlikeli olarak sınıflandırılıp 10’ dan az çalışana sahipse 4.781 TL, 10 ile 49 arasında çalışana sahipse 5.737 TL, 50 ve üzeri çalışana sahipse 7.650 TL.
- İşyeri çok tehlikeli olarak sınıflandırılıp 10’dan az çalışana sahipse 5.737 TL, 10 ile 49 arasında çalışana sahipse 7.650 TL, 50 ve üzeri çalışana sahipse 11.475 TL.
İş Kazası Nedeniyle Denetleme Yapılabilir Mi?
İş kazası sebebiyle denetleme yapılması, SGK tarafından sık yapılan bir uygulama değildir ancak çok ciddi bir iş kazası gerçekleşen işyerleri denetime tabi tutulmaktadır.
Bu işverenlerin iş kazasını bildirmek dışında bir sorumluluğu olmadığı anlamına gelmemektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. maddesine göre işverenler iş kazasının ardından kazanın kaydını tutup gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?