İş Mahkemesi Kararlarının İstinaf ve Temyizi | İş Mahkemelerinde istinaf yoluna, kesin olarak hüküm verilmiş olan davaların dışında ki davalar için başvurulabilir. Toplam miktarı veya değeri 3.000 TL yi geçmeyen davalar için verilen kararlar kesin hüküm niteliğinde olduğu gibi, para ile değerlendirilmeyen davalarda bu kapsamın dışında kalır. Bu tür davalar için istinaf yoluna başvurulamaz.
İstinaf ve Bölge Adliye Mahkemeleri ait yargı sistemimizde yapılan düzenlemelerle yeni sistem oluşturulmuştur. Bölge Adliye Mahkemeleri 7 tane olarak faal duruma getirilmiş, her Bölge Adliye Mahkemesi’ nde Hukuk ve Ceza daireleri olarak iki bölümden oluşmaktadır.
Bölge Adliye Mahkemelerinin Ceza daireleri ilk derece ceza mahkemelerinden gelen istinaf başvuruları ile Hukuk daireleri ise ilk derece hukuk mahkemelerinden gelen kararlar ile istinaf başvuruları ile ilgileniyor.
İş Mahkemesi İstinaf Başvurusu Süresi | İş Mahkemesi Kararlarının İstinaf ve Temyizi
Parayla değerlendirilmeyen davalar ile, maddi değeri 40 Bin Türk lirasını aşan davaların istinaf süresi, kararın taraflara tebliğinden veya karar yüze karşı okunmuşsa, okunmasından sonra 8 gündür.
Bu süre içerisinde istinaf başvurusu yapılmazsa hak kaybedilmiş olur.
İş Mahkemesi İstinaf Başvurusu Nasıl Yapılır?
İstinaf başvurusu kararı veren mahkemeye veya başka yerde Asliye Hukuk mahkemesine verilecek bir dilekçeyle yapılır. Yapılan başvuru sırasında mahkeme tarafından Bölge İdare Mahkemesi başvuru defterine kayıt yapılır ve başvuru sahibinde ücretsiz bir alındı kağıdı verilir.
İş Mahkemesi İstinaf Başvurusu dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı, tebliğ giderleri ve yanı sıra tüm giderler başvuru sahibinden alınır. Bu giderlerle ilgili eksiklik veya yanlış yatırma gibi kusurlarda, 1 haftalık kesin kaydıyla ek süre verilir. Bu bir hafta içerisinde gerekli ödemelerin yapılmaması halinde, başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verilir. | İş Mahkemesi Kararlarının İstinaf ve Temyizi
İş Mahkemesi İstinaf Dilekçesinde Olması Gerekenler
İstinaf kanun yoluna başvuru süresi 8 gün olmakla beraber bu yola başvuru süresine ilişkin özel hüküm saklıdır. İş mahkemeleri istinaf başvuru dilekçesi, tekil olarak yapıldığında bir tane, toplu davalarda karşı taraftaki kişi sayısı kadar örnek eklenerek yapılır.
İş Mahkemesi İstinaf Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Dilekçenin içeriğinde başvuran kişi ve karşı taraftakinin davadaki sıfatları, isim soy isim kimlik bilgileri T.C. Vatandaşlık numaraları ve açık adresleri bulunmalıdır.
Benzer şekilde eğer varsa kanuni vekillerinin kimlik ve adres bilgileri bulunmalıdır.
İlgili kararın hangi mahkemeden ve hangi tarihte verilmiş olduğunun yanı sıra sayısı ve kararın başvurana tebliğ tarihi ve kararın özeti ile ilgili detaylı bilgi bulunmalıdır. İstinaf başvurusunun sebepleri, gerekçeleri ve talep sonucu bulunmalıdır. Son olarak başvuranın veya onu temsil etmeye yetkili vekilinin isim soy isim ve imzası bulunmalıdır.
Bu dilekçeyle yapılan başvuruyu yapan kişinin, başvuru kararını yeteri kadar belli edecek kayıtları taşıyor ise gerekli incelemeler sonunda diğer hususlar bulunmasa dahi kabul olunur.
Tüm bu işlemlerin usul yönünden doğru yapılması, kabul edilmesi ve red olunması ile ilgili süreci doğrudan etkiler. Bu sebeple bu alandaki tüm başvurularınızı yapmadan önce avukatlardan yardım talep etmeniz önemlidir. | İş Mahkemesi Kararlarının İstinaf ve Temyizi
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?