İş ve İşçi Alacakları Davası | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İş ve İşçi Alacakları Davası

İş ve İşçi Alacakları Davası

İş ve İşçi Alacakları Davası Nedir? İşçi alacaklarına karşı açılacak tazminat davaları iş hukukundaki işçi ve işveren uyuşmazlıklarında oldukça sık rastlanan bir durumdur.

İş ve İşçi Alacakları Davası

İşçi ve işveren arasında meydana gelecek sorunları çözümleyen iş hukuku işçiye ücret hakkı, kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkı, fazla mesai ücreti, süt izni gibi pek çok hak tanımlamıştır.

Bu hakların kullanılması sırasında veya iş sözleşmesinden kaynaklanan iş akdinin haksız yere feshedilmesine bağlı olarak işe iade davası başta olmak üzere pek çok dava açılabilmektedir.

İş ve işçi alacakları davası işveren aleyhine iş mahkemesine açılmakla birlikte ülkemizde hukuk sisteminin iş yükünü hafifletmek ve dava açılmadan etkin sonuçlar elde etmek üzere arabuluculuk uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sebeple işveren aleyhine iş ve işçi alacakları davası açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.

İş ve İşçi Alacakları Öncesi Zorunlu Arabuluculuk

İş ve işçi alacağı davaları iş mahkemesinde görülen davalar arasında olmasının yanında bu davaların arabulucuya başvurulmadan açılması halinde davanın reddine karar verileceğinden arabulucuda işverenle uyuşmazlığın çözümü için bir araya gelinmesi zorunludur. Buradan sonuç alınamaması üzerine iş mahkemesine alacak konusuyla ilgili dava açılabilir.

Arabulucuya başvurma süresi iş akdinin haksız yere feshedilmesinin işçiye tebliğ edildiği günden itibaren 30 gündür. İşçi bu süre içinde arabulucuya başvurmazsa kazanabileceği alacak hakları zamanaşımına uğramaktadır.

İş ve İşçi Alacakları Davası Nasıl Açılır?

İş ve işçi alacakları davası arabulucudan sonuç alınamaması akabinde arabulucuda hazırlanan son tutanaktan 15 gün içinde iş mahkemesine alacak konusuyla ilgili iş mahkemesi alacak davası dilekçe örneği ile açılmaktadır. Dava dilekçesinde;

  • Davalı ve davacı kimlik bilgileri, adres ve telefon numaraları varsa avukata ait bilgiler,
  • Davanın açılmasına sebep olan dava konusu,
  • Davadan ve mahkemeden istenilen netice ve talepler

Bölümünün mutlaka yer alması gerekmektedir. Bununla birlikte davanın açılmasına sebep olan haksız durumda dava dilekçesinde hukuki delillerle birlikte açık ve net bir biçimde açıklanmalıdır. Davanın açılmasına sebep olan olaylar ve delillerin davacı tarafından ispatı zorunludur. Bu sebeple işçi alacağının tanık, resmi belge ve diğer tüm hukuki kanıtlarla ispatı iş mahkemesine sunulan dava dilekçesinde net olarak anlatılmalıdır.

İş ve İşçi Alacakları Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

İş mahkemesi davaları ne kadar sürer konusunda dava açmayı düşünenler ve iş mahkemesinde davası bulunanlar tarafından merak edilmektedir. iş mahkemesine açılacak iş ve işçi alacakları ile ilgili işveren uyuşmazlıkları 2019 yılında getirilen hedef süreler kapsamında 540 gün içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir.

İşçi davalarında 540 günlük süre tahmini olmakla birlikte dava açılan mahkemenin iş yükü, dosyanın içeriği gibi özel durumlarda dava süresini etkilemektedir. İş hukuku alanında deneyim sahibi kurumsal avukatlık bürolarından hukuki destek alarak hem daha hızlı davanın sonuçlanması sağlanabilir hem de daha etkin bir şekilde tüm dava aşaması avukat aracılığıyla takip edilebilmektedir.

Makalede İş ve İşçi Alacakları Davası konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

157 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp