İşçinin İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşçinin İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat

İşçinin İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat

İşçinin İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat, Maalesef ki, haberlerde çok sık izlediğimiz iş kazaları, iş yerinde çalışan bir işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaşadığı ölümlü ya da yaralanmalı kazalardır.

İş kazası yaşan çalışanların en sık sordukları soru olan “iş kazası geçirdim tazminat alabilir miyim? sorusunun cevabı işverenin kusurlu olduğu durumlarda ‘kesinlikle evet’tir.

İş Kazası Nedir? İşçinin İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat

İş kazasının meydana gelmesiyle, iş verenin kusurlu olup olmadığına yönelik açılan davalar neticesinde, çalışanların iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarını açma hakları vardır.

İş kazası tazminat davaları, asıl işverenin bir alt işvereninin söz konusu olduğu iş yerlerinde yaşanan iş kazalarında hem asıl işveren hem de alt işveren için maddi ve manevi tazminat davaları açılması mümkündür.

İş Kazası davalarında yapılan en önemli hatalardan en önemlisi iş kazası bildirimidir iş kazasının hastanede ve polis ifadelerinde mutlaka kayıt altına alınması gerekmektedir. Çünkü  işverenin İş kazası bildirimi yapmaması ilerde hak kaybına sebep olmaktadır.

İş kazasında vücut uzuv kaybı, iş gücü kaybın oranı tazminat davalarında belirgin rol oynamaktadır. Bu gibi kazalarda asla işverenin vaatleri ile kayıtlara yanlış geçilmesi ilerde ki iş gücü kaybınıza zaten azalacak olan aylık geliriniz yanlış vaatle alınacak tazminat ile iyice hak kaybına uğrayabilirsiniz.

İş kazalarında tazminat konusunda işverenle uzlaşma yapılacağı gibi yapılmaması durumunda tazminat davası açılmasında geç kalınmamalıdır.

İş Kazası Temyiz Süresi

Hukuk Mahkemesi tarafından verilen nihai kararlara karşı istinaf yoluna başvuru yapılabilmektedir. bu konuda para ile değerlendirilmeyen dava ve işler hakkında alınan kararlar hariç miktar veya değeri bin lirayı geçmeyen davalar hakkında nihai kararlar kesin olmaktadır.

İstinaf yoluna başvurma süresi karar yüze karşı verilmişse nihai kararın taraflara tefhimi yokluklarında verilmiş olması durumunda tebliğ tarihinden itibaren sekiz gün olmaktadır.

Bölge adliye mahkemesinin para ile değerlendirilemeyen dava ve işler hakkındaki kararları ile miktar veya değeri beş bin lirayı geçen davalar hakkında nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden başlayarak sekiz gün içerisinde temyiz yoluna başvurulabilmektedir.

Kanun yoluna başvurulan kararlar, bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay tarafından iki ay içerisinde karara bağlanmaktadır.

Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yapılacak temyiz başvurusu hükmü veren Bölge Adliye Mahkemesine bir temyiz dilekçesi verilerek yapılabilir. Temyiz dilekçesinde temyiz nedenleri açıkça belirtilmektedir.

Temyiz Edilmeyen İstinaf Mahkemesi Kararları

Bölge adliye mahkemelerinin bozma kararları dışında kalan kararlar için temyiz başvurusu yapılabilmektedir. ancak hükmedilen cezanın miktarı dikkate alınarak bazı İstinaf mahkemesi kararları aleyhine temyiz kanun yolu kapalı olmaktadır.

Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

121 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp