İşe İade İçin Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır 2020 | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşe İade İçin Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır 2020

İşe İade İçin Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır 2020

İşe İade İçin Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır 2020, İşe İade Arabuluculuk İşçi ve işveren anlaşmazlıklarında arabuluculuk ile yeni bir süreç başlamıştır.

İş mahkemelerinin yükünü azaltmak için işe iade arabuluculuk dönemi başlamıştır.

Arabuluculuk Nedir?

İş ve iş eylemlerinden doğan hukuk anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla arabulucu olarak adlandırılan kişi nezdinde yapılan görüşmelere arabuluculuk denilir.

Arabulucu olarak adlandırılan kişi kendi yöntemleri ile görüşmek ve anlaşmazlığa sebep olan konuları çözmek amacıyla tarafları bir araya getirerek tarafların birbirlerini anlamalarını ve sorunlarına çözüm bulmalarını amaçlamaktadır. Ayrıca tarafların birbirlerine çözüm önerisi sunamadığı durumlarda taraflara çözüm önerisi de sunmaktadır.

Eğer dava ile çözülmesi gereken bir durum söz konusuysa dava açılmadan önce mahkemenin iş yükünü hafifletmek ve kısa sürede çözüm almak amacıyla öncelikle arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır. Arabulucuya başvuru yapılmadan mahkeme açılan davalar mahkeme tarafından geri çevrilmektedir.

İşe İade Süresinde Arabuluculuk

İşe iade konusu, işten çıkarılan çalışanın haksız yere çıkarıldığını düşünmesinden kaynaklanır.

İş sözleşmesinin usulüne aykırı olarak iptal edildiğini iddia eden çalışan, işverenin sözleşme iptaline itiraz etmektedir. İşveren ise bu süreçte işten çıkarma kararının geçerliliğini kanıtlamaya çalışır. Eğer fesihte belirtilen sebep dışında çalışan bir başka sebepten ötürü işten çıkarıldığını düşünüyorsa bu iddiasını kanıtlamak zorundadır.

İşe İade İçin Arabulucu için 1 aylık süre var

İşe iade durumda dava açılmadan önce arabulucuya başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak işe iade talebiniz varsa Arabulucuya başvuru için 1 aylık süre var, bu unutlmamalıdır.

Ayrıca arabuluculuk başvurusu olumsuz sonuçlanması halinde son tutanak tarihinden itibaren iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılması zorunludur. Bu süreler kesin süre olup hak kaybına uğrayabilirsiniz.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?

Gerek arabulucuya gerekse dava açmadan öncede işe iade durumunda, şu şartların sağlanıyor olması gerekir;

  • İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmeli 4857 sayılı iş kanuna bağlı olmalıdır.
  • İşyerinde en az 30 işçi çalışmalıdır. İş sahibinin farklı işyerleri varsa burada çalışanlar da hesaba dahil edilir.
  • Çalışan işyerinde en az 6 aydır çalışıyor olmalıdır.
  • İşçi ve işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalanmış olmalıdır.
  • İş sözleşmesinin feshi için genel ahlak, işi yapamama ya da işi aksatma gibi durumlar olmamalıdır. Böylesi durumlarda işe iade davası açılmamaktadır.

Bu şartlar altında İş Mahkemeleri Kanunu gereğince çalışan işine geri dönmek istiyorsa arabulucuya başvuru yapmalıdır. Arabulucu gerekli eylemleri yaptıktan sonra taraflar hâlâ aralarında anlaşma sağlayamamışlarsa arabuluculuk son tutanağı hazırlanır ve bu tutanağı takip eden iki hafta içerisinde dava açılır. Bu süreçte arabulucuya verilecek bilgiler ve belgeler önem taşımaktadır.

Arabulucuya doğru bir şekilde; işe başlama tarihi, boşta geçen sürede uğranılan maddi kayıp, işe başlanılmaması durumunda ödenecek tazminat miktarı gibi konularda bilgi verilmeli ve belirlenmelidir.

İşe İade İçin Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır 2020

Arabulucu tutanağı mahkeme kararı niteliğinde sayıldığından eğer taraflar arabulucu önünde anlaşma sağladıkları halde, işçi işe başlama tarihinde hâlâ işe başlatılmamışsa, söz konusu tazminat ret talebi olmaksızın işveren tarafından ödenir. Eğer işçi işe başlama tarihinde işine başlamazsa bu sefer işveren tarafından yapılan fesih geçerli sayılıp kişinin bir daha dava açma yolu kapanacaktır.

254 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp