İstinaf Yoluna Başvurma Hakkından Feragat konusu yargıtayı dairelerin iş yükünü azaltmak için kurulan istinaf mahkemelerine başvuru hakları ve şartları incelenmesi gereken hususlardır.
İstinaf aşamasında feragat dilekçesi
İstinaf Yoluna Başvurma Hakkından Feragat ve kabul durumunda dilekçe ile başvuru yapılır. Feragat yada kabul etmeniz, karşı taraf ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Anlaşmalı boşanma istinaf feragat
Anlaşmalı boşanmada istinaftan feragat edilmesi boşanma davasının itiraz süresini beklemeden boşanma kararının kesinleşmesi anlamı taşıyacaktır.
Anlaşmalı boşanmada feragat dilekçesi ile aile mahkemesine eşlerin başvuru yapması ile dosyada itiraz hakkını kullanılmayacağından, artık verilen karar kesinleşmiş olacağından boşanma kararı hüküm ifade etmektedir.
Anlaşmalı boşanma hakkında daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Davadan feragat dilekçesi nereye verilir
Mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren 14 gün içerisinde verilen karara itiraz edilmemesi halinde, kara kesinleşecek ve verilen karar hüküm doğuracaktır.
Ancak istinaf yoluna başvurma hakkını kullanılması durumunda bazı kararlar hariç itiraz sebebiyle kesinleşmeyeceğinden verilen karar kesinleşene kadar hüküm doğurmaz.
İstinaf başvurusundan vazgeçme
İstinaf Yoluna Başvurma Hakkından Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hallerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir. Taraflar, ilamın kendilerine tebliğinden önce, istinaf yoluna başvurma hakkından feragat edemez.
İstinaf Yoluna Başvuru hakkınızdan vazgeçilmesi halinde, dava dosyası istinaf mahkemesine gönderilmez. Feragat ettiğiniz içinde davaya bakan mahkeme başvurunun reddine karar verilir.
Eğer dava dosyası İstinaf mahkemesine gönderilmiş vede henüz karar verilmemiş ise feragat sebebiyle reddolunur.
İstinaf Yoluna Başvurma Hakkından Feragat Dilekçesi
İstinaf yoluna başvurma hakkından feragat dilekçesi aşağıdaki önemli konu başlıkları yazılarak feragat edildiği konu ve açıklamaya yazılarak, altı imzalanır ve ilgili mahkemeye verilir.
… MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
Dosya No:…/…
İSTİNAF YOLUNA BAŞVURMA HAKKINDAN
FERAGAT EDEN (DAVACI/DAVALI) :
KONU : İstinaf hakkımızdan feragat isteğimizdir.
AÇIKLAMALAR :
SONUÇ VE İSTEM :
İSTİNAF YOLUNA BAŞVURMA
HAKKINDAN FERAGAT EDEN
Davalı/Davacı Vekili Av.İlkay UYAR KABA
SORULAR
Merhaba İlkay Hanım, ben reddi miras davası açmıştım. Mahkeme yetkisizlik kararı vermiş. Mahkeme kalemine gittim, “istinaf hakkından feragat ediyorum. Kararın kesinleşmesi için görevli mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum.” diye dilekçe yazdırdılar. Bu davayı yetkili mahkemeye mi gönderir yoksa mahkemeden vazgeçtiğim anlamına mı gelir?