İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz

İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz
İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz Tanıma ve tenfiz nedir, tanıma ve tenfiz davaları yurt dışında alınmış kararları Türkiye’de de geçerli hale getirmek ve burada tanıtmak ve icra ettirmek için açılan davalardır. Türkiye’de evlenen sonrasında yurt dışında boşanan bir çift bunu Türkiye’de de geçerli kılmak için bu davaya başvurabilir. Yani kısaca bir...
İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz Nedir?  Tanıma ve tenfiz nedir, tanıma ve tenfiz davaları yurt dışında alınmış kararları Türkiye’de de geçerli hale getirmek ve burada tanıtmak ve icra ettirmek için açılan davalardır. Tanıma Davasını Kim Açabilir? Tanıma davasını kimler açar, Türkiye vatandaşı olup yurt dışında yaşayan ve orada boşanan vatandaşlar davayı açabilmektedir. Tanıma davasını açmak için yabancı mahkemeler tarafından yürütülen davanın tamamıyla bitirilmesi ve karara bağlanması gerekmektedir. Hali hazırda devam eden ve sonuca ulaşmayan davalar için Türk mahkemelerine başvuru yapılamamaktadır. Tanıma davasının başlatılabilmesi için yabancı mahkemelerin davayı bitirmeleri ve dosyanın kapanması istenmektedir. Aksi takdirde Türkiye’de herhangi bir tanıma ya da tenfiz davası için başvuru yapılamayacaktır. Tanıma ve tenfiz davası için Türk vatandaşı olmaya gerek bulunmamaktadır. Yabancı uyruklu vatandaşlar da Türk mahkemelerine tanıma ve tenfiz davası için başvuru yapabilmektedir. Tanıma ve Tenfiz Davası Açmak Tanıma ve tenfiz davası için yurt dışında bir mahkemenin bitmesi gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan dava bittikten ve evrakları teslim alındıktan sonra Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası için başvuru yapılabilmektedir. Tanıma ve tenfiz davası Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 5718. Madde ile yürütülmekte ve denetlenmektedir.

İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz

Boşanma tanıma tenfiz davası açmak yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının önemli sorunları arasında bulunmaktadır. Tanıma infaz davası yaşamakta oldukları ülkelerde evliliklerini sona erdiren vatandaşların Türkiye de hala evli görünmeleri halinde kayıtlarını düzeltmeleri adına açtıkları davalardır. Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması 2019 tanıma davalarında yabancı ülkelerde boşanan vatandaşların o ülke yetkili mahkemesinden almış oldukları kararı Türk mahkemesine sunarak onaylatmak zorundadırlar. Tanıma tenfiz davaları ise yabancı ülkede boşanma esnasında verilen;
  • Velayet
  • Nafaka
  • Tazminat ilişkin kararlar ile ilgili açılan davalara denilmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası Açma Zorunluluğu Var mıdır?

Tanıma tenfiz yönetmeliğine göre yurtdışında boşanmalarına karşın Türkiye de hala evli görünün kişilerin yeniden evlilik yapabilmeleri, malların satış durumlarında zorluklarla karşılaşmamaları ve çocuk sahibi olan kişilerin çocuklarının velayetini almaları tanıma tenfiz davası açmaları önem kazanmaktadır. Tanıma tenfiz davası açmadan önce gerekli belgeler tamamlanmalı ve aranan diğer hususlar sağlanmalıdır. Yanlış belgelerle ve usulüne uygun açılmayan davalar uzun sürelerde sonuca bağlanmakta hatta bazı durumlarda yıllarca sürebilmektedir. Yurtdışı boşanmalarının Türkiye de geçerliliğini sağlamak adına açılan davalarda kişilerin avukat tutarak davayı açmaları yeterli olmaktadır. Avukat vekili adına açılan davayı takip ederek mahkemede vekilini temsil etmektedir. Böylece davacı kişinin boşanma olayını Türkiye de geçerli kılması için gelmek zorunda kalmadan davanın yürütülmesi mümkün olmaktadır.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İsveç İsviçre boşanma tanıma tenfiz davası açılması için gerekli olan belgeler şunlardır;
  • Yurtdışında boşanmış olunduğunu gösteren mahkeme kararı gerekmektedir. Alınan karar belgesi üzerinde ıslak imza bulunan aslı geçerli olmaktadır.
  • Alınan mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekir.
  • Mahkeme kararının kesinleşmiş olduğuna dair kesinleşme şerhi yazısı kararın ekinde ilave olarak mahkemeye sunulmalıdır. Yurt dışındaki boşanmaların kesinleştiğine dair mahkeme kararı olması tanıma tenfiz davalarını Türkiye de açmak için şarttır.
  • Kesinleşmiş olan mahkeme kararının yetkili mahkeme tarafından verildiğine dair onay yazısının Türk büyükelçiliği ya da konsolosluk tarafından verilmelidir.
  • Türk mahkemelerinde yargılama dili Türkçe olarak kabul görmektedir. Bu sebeple yurt dışından alınan mahkeme kararlarının türk diline çevrilmiş olması gerekir. Yurt dışı mahkeme kararları konsolosluklar ya da yeminli tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilmektedir.
Türkiye’de evlenen sonrasında yurt dışında boşanan bir çift bunu Türkiye’de de geçerli kılmak için bu davaya başvurabilir.

İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu dava için herhangi bir davaya başvurduğunuz gibi teferruatlı evrak hazırlıkları yapmış olmanıza gerek olmayacaktır. Aksine yalnızca yurt dışında sonuca varmış ya da ara karar verilmiş olan mahkemelerinizin dilimize çevrilmiş belgelerinin bulunması yeterli olacaktır.

Tanıma ve tenfiz için gerekli belgeler aşağıda belirtilen belgelerdir.

  • Talep formu veya dilekçesi
  • Mahkeme ilamı ya da ara karar örneği ve çevirisi
  • Adli müzaheret belgesi ve örneği
  • Vekâletname ve çevirisi
  • Kimlik aslı ve çevirisi

İsveç Boşanma Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Eğer davada taraflardan birisi yurt dışında ise bilgilendirme için verilen süre 6 ay olduğundan dolayı; bilgilendirme ve sonrasında geri bilgi alma sürecinden dolayı bir sene sürebilmektedir. Ancak her iki tarafta Türkiye’de ise ya da avukatlarına vekâlet vermiş ise dava 1 ayda tamamlanır. Bu tipdavalar diğer birçok dava gibi uzun süre bilecek ve vakit alabilecek davalar değildir. Tanıma ve tenfiz davalarında harç olarak belli bir tutar alınmaktadır. Tanıma ve tenfiz davası için vekâletname vererek bir tanıma ve tenfiz avukatı ile çalışabilirsiniz.

İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz Avukat Ve Danışma

Bütün işlemlerinizi avukatınız gerçekleştirebilir ve davaya katılmanız gerekmez. Yazacağınız tanıma ve tenfiz dilekçesi, avukatınız tarafından işleme sokulabilir. Tanıma ve tenfiz davası dilekçesi avukatınızın yardımıyla oluşturulabilir ve sizin imzanız ile geçerlilik kazanır. Böylece davanın daha kontrollü ve hızlı ilerlemesini sağlamış olursunuz. İsveç ve İsviçre Arpupa ülkesi olarak çok fazla özgürlüklerin yaşandığı gelir ve refah düzeyinin yüksek olması sebebiyle ülkemizden ve diğer ülkelerden insanlar tarafından tercih edilmektedir. Uzun zaman isveç ve isviçreden yaşayan vatandaşlarımızında burada uzun yıllardır yerleşik hayat sürmeleri nedeniyle bir çok doğal olaylar neticesinde evlenme, boşanma miras gibi hukuksal hakları ortaya çıkmaktadır. İsveç İsviçre Boşanma Tanıma Tenfiz  sorunları çözümü için danışmanlık ve destek almanız gerekmektedir. Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara