İşyeri Devri Nasıl Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşyeri Devri Nasıl Yapılır?

İşyeri Devri Nasıl Yapılır?

İşyeri Devri Nasıl Yapılır konusu, Günümüz koşulları değerlendirildiğinde iş hayatında, ticari varlığınızı sürdürmek sadece sizin başarınızla ya da başarısızlığınızla ilgili değildir.

Değişen ekonomik koşullar, teknolojik gelişmeler hatta bazen yaşadığınız ülkenin iş yaptığınız bir ülkeyle olan münasebeti, sektörünüzdeki bir yasa değişikli işinizle, iş yeriniz ile ilgili önemli kararlar almanıza neden olabilir.

İşyeri Devri Nasıl Yapılır?

Ticaretle ilgilenen herkes bilir ki; doğru bir şekilde ve doğru zaman işlerinizde değişiklik yapmak maddi ve manevi açıdan çok büyük önem arz eder.

Bu gibi durumlarda iş yerinizi kapatabilir ya da başka birisine devretmeniz gerekebilir. Ve unutulmamalıdır ki sizin yürütemediği bir iş yerini sizden devralan kişi harikalar yaratabilir.

Peki hukuki anlamda iş yeri devri yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikli olarak bir iş yerinin devri söz konusu olduğunda bunu kısmen ya da tamamen yapabilirsiniz. Örneğin, bir restoran işletmesini devrederken, araçları ve ekipmanı ayırarak devredebileceği gibi tümüyle devir de yapabilirsiniz.

Bu hususları önceden belirleyerek, devralacak taraflar pazarlık konusu etmenizde fayda vardır. Her iki taraf açısında faydalı bir devir olabilmesi için işin ilerleyebilmesi için gerekli olan teknik unsurların devrinin devam edebilmesidir.

İşyeri devrinin koşullarından en önemlisi işverenin değişmesi ve fiziki olarak iş yerinin devridir. Sadece çalışanların başka bir işverene geçmesi iş yeri devri olarak değerlendirilemez. Ayrıca bir iş yeri kapatıldıktan sonra bir başkasına devredilemez.

Bu durum şirket kapanış ve şirket açılışı olacaktır. İş yeri hukukuna göre bir iş yeri devredilirken söz konusu iş yerindeki çalışanlarını rızası aranmaz. İşyeri devre hakkında avukat ve danışmanlık ile sgk işyeri devri nasıl olur konusunda ki sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş yeri devri sözleşmesi nedir, nasıl yapılmalıdır?

İş yeri devi işlemlerinde en temel hukuki dayanak ise iş yeri devir sözleşmesidir. Karşılıklı tarafların şartlarını belirleyebileceği iş yeri devir sözleşmelerinde devir sürecine ve koşullara yönelik ifadeler yer alır. Bu ifadeler ve şartlar üzerinde her iki tarafında mutabık olması ve imzalanması gereklidir.

Bir iş yeri devir sözleşmesinde demirbaş listesi, çalışanlara ait bilgiler, devir bedeli gibi unsurları mutlaka bulunmalıdır. Resmi bir belge olduğu için devreden ve devralan kişi ya da kişilerin kimlik numaraları da sözleşmede yer almalıdır.

Sözleşme nasıl yapılır ve hazırlanır konusu için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşyeri devri nasıl alınır

İş yeri devri; iş yerinin bütün aktifi, pasifi, tesisatı ve sigortalısı ile birlikte faaliyet halinde başkasına geçmesi anlamını taşımaktadır. İş yerinin faaliyet halinde olmasından, iş yerinin sigortalıları ile birlikte devir edilmesi anlaşılmalıdır.

Gayrı faal durumda bulunan, dolayısıyla sigortalı çalıştırılmayan bir iş yerinin, bina, makine ve tesisatlarının satılması devir olarak kabul edilemez.

İşyeri devir sözleşmesi nasıl yapılır

İşverenin veya iş yerinin unvan ve isim değişikliği, inşaat iş yerleri, ihale konusu işler, geçici ve mevsimlik işler, icra tarafından satılan iş yerleri ile noterlik iş yerlerinde devir olayından bahsedilemez.

İŞLETME DEVİR SÖZLEŞMESİ

Devir Eden                :

Devir Alan                 :

Devir Bedeli              : Ben devir eden  …………………………………………… beyan ve kabul ederim. Ben devir alan  …………………………………………………………………beyan ve kabul ederim. …/ …/ ….

DEVREDEN     DEVRALAN
Seri No Seri No
T.C. Kimlik No T.C. Kimlik No
Soyadı Soyadı
Adı Adı
Baba Adı Baba Adı

İŞLETME BİLGİLERİ:

Ticari …..       .    :

Ticari ……           :

Vergi N…….        :

DEMİRBAŞ LİSTESİ:

1-)

2-)

3-)

DİĞER HUSUSLAR:

1-) Devir tarihinden……………………………devredene aittir.

2-) İşletmenin …………………………………………. aittir.

3-) İşbu sözleşmeden…………….yetkilidir.

Devreden                                                                                                                 Devralan

(imza)                                                                                                                       (imza)

İşyeri devri ve diğer hukuku konularda avukat ve danışmanlık konuları hakkında sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

55.580 Görüntülenme

SORULAR

  1. Remziye Kula dedi ki:

    Yakında eşim olacak kisiden bir marketi devralacagim ama icinde calısan yok.o dukkanin benim oldugunu kanitlayacak belge bilgi dökuman nedir.nasil halledecegiz.

  2. a.nilgün dedi ki:

    Merhaba, mal sahibi izin vermezse devir mümkün olabilir mi?
    teşekkürler

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp