İyi bir kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira hukukunun uygulanabilmesi için kiracı ile mülk sahibi arasında bir kira sözleşmesi yapılmış olması gerekir. Kira hukuku kira sözleşmelerini, yazılı ya da sözlü olmaları, noter onayıyla yapılm
aları gibi şekil ve yöntem konusunda bir şarta bağlamamıştır. Ancak kabul edilmelidir ki; yazılı olmayan sözlü kira sözleşmeleri, süreç mahkemeye taşındığında ispat bakımından çok zordur. O nedenle kira sözleşmeleri genellikle yazılı olarak yapılmaktadır.
Kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?
– Kira sözleşmelerini mümkünse noter tasdikiyle yapın. Böylece doğabilecek uyuşmazlıklarda tarafların imzalarını inkar etmesinin önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca kira sözleşmelerinin tapuya şerh edilmesi kiracılar açısından bir kat daha koruma sağlayacaktır.
Tapuya şerh edilen kira sözleşmeleri, söz konusu mülkün satılması durumunda sözleşme süresi tamamlanana kadar, ev sahipleri kiracıların tahliyesini talep edemez.
– Depozito ve diğer harcamaları sözleşmeye ekleyin. Kiralama işlemi sırasında ödediğiniz depozito ve varsa masrafları sözleşmeye dahil ederek, yaptığınız ödemelerin makbuz, dekont veya faturalarını sözleşme sonuna kadar muhafaza edin.
– Evin durumunu ve demirbaşları sözleşmeye ekleyin. Bir ev ya da iş yerini kiralarken evi nasıl teslim aldığınızın ispat edilmesi için evin durumu açıklayıcı bir şekilde yazılmalıdır.
Boya badana durumu, kombi, şofben, davlumbaz, varsa diğer eşyalar sözleşmede mevcut haline göre eklenmeli. Örneğin, evi kiralarken duvarda kırık, laminant üzerinde çizikler varsa; hatta mümkünse fotoğraflarını da çekin ve sözleşmeye ekleyin.
İyi bir kira sözleşmesi nasıl yapılır?
– Elektrik su ve doğal gaz sayaçlarını okuyun. Kira sözleşmesinin yapıldığı tarihteki elektrik, su doğal gaz gibi sayaçların üzerindeki kullanım miktarını sözleşmede belirtin. Böylece olası bir borç çıkması durumunda haklarınızı korumuş olur ve uyuşmazlık durumun ispat etmeniz kolaylaşır.
– Apartman giderlerini kimin ödeyeceği hususunu belirleyin. Apartman dairesi kiralamanız durumunda aidat ve diğer rutin bakım onarım gibi apartman giderleri olacaktır. Bu giderleri kiralama süresince kimin karşılayacağı ev sahibiniz ile konuşun ve kira sözleşmesinde bunları açıklayın.
– Kira artış oranını netleştirin. Kira bedelini sözleşmede açıkça yazdığınız gibi kira artış oranı da çok önemlidir. Belirsiz süreli ya da bir yıldan daha uzun kira sözleşmelerinde kira artış oranı kanunlara uygun olacak şekilde kararlaştırılarak sözleşmede açıkça yazılmalıdır.
En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?
Kira sözleşmesi; kiraya verilecek olan yerin kiraya verilme şartlarını içeren ve kiracı ile kiraya verecek olan kişi arasında yapılan bir sözleşmedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında hazırlanan bir sözleşmedir.
Kişi bir yeri kaç kişiye kiraya verecek ise; kendinde ve her kiracıda 1 adet olmak üzere kira sözleşmesinden o kadar nüsha hazırlamalıdır.
Kira sözleşmesi nasıl yapılır 2020
Kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Kira sözleşmesinde kiraya veren kişinin ve kiracının kimlik bilgileri eksiksiz, doğru bir şekilde yazılmalıdır. Kiraya verilecek olan yerin tapusu kime ait ise kira sözleşmesinde o kişinin adı yer almalıdır.
- Kira sözleşmesinde ödenecek olan kiranın gerçek miktarı yazılmalıdır. Bu miktar hem sayı ile hem de yazı ile belirtilmelidir.
- Kiralanacak olan yerin bulunduğu adres tam ve eksiksiz şekilde kira sözleşmesinde belirtilmelidir.
- Kira sözleşmesinin bitiminde herhangi bir durum oluşmaması için demirbaşların listesi eksiksiz bir şekilde kira sözleşmesine yazılmalıdır.
Haber sayfası konusu İyi bir kira sözleşmesi nasıl yapılır? olup diğer hukuk haberleri için İlkay Hukuk Haber ana sayfasını Ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?