Gayrimenkul Alırken Nelere Dikkat Edilir? Ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında tapu yer almakta olup tapunun doğruluğunun teyit edilmesi gerekmektedir.
Tapunun usule uygun olarak hazırlandığının ve gerçek bilgiler içerdiğinin kanıtlanmasının ardından gayrimenkul alım işlemleri başlatılmalıdır. Gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken birçok hukuki durum bulunmaktadır.
Bu hukuki durumlar için uzman bir avukattan ya da hukuk ofisinden destek alınması tavsiye edilmektedir.
Gayrimenkul Nedir?
Gayrimenkul, taşınmaz ve değerli mallara verilen bir isimdir. Emlak sektöründe terim haline gelen gayrimenkul kelimesi konut, arsa, bina, apartman dairesi gibi taşınmaz varlıkları kapsamaktadır.
Değerli olup alım ve satım gibi işlemlerin yapılabildiği taşınmaz varlıklar gayrimenkul olarak isimlendirilmektedir.
Gayrimenkul Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gayrimenkul satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Gayrimenkul alımı sırasında avukat desteği alınması ve ilgili belgelerin araştırılması büyük bir önem taşımaktadır.
Satıcının araştırılmasının yanı sıra belgelerin doğruluğunun da kontrol edilmesi daha sonra sorun yaşamamak için önem taşımaktadır. Gayrimenkul alırken nelere dikkat edilir şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tapu sicilinin araştırılması
- Satıcının kimliği ve portföyüne dikkat edilmesi
- Yapının bulunduğu belediyeden yapının ruhsatının ve konut projesinin kontrol edilmesi
- Yıkım kararı ya da zapt durumunun incelenmesi
- Yapı kullanma izin belgesinin araştırılması
- İmar planı ve iskan durumunun öğrenilmesi
- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin yapılması
- Konuta ait borçların araştırılması
- Emlak vergi değeri sorgulaması
Gayrimenkul alım sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlardır.
Gayrimenkul Alırken Bilinmesi Gerekenler
Gayrimenkul alırken ince ayrıntılara da dikkat etmek gerekmektedir. Tapu, vergi ve sicil araştırmasının yanı sıra sosyal olanakların da araştırmaya dahil edilmesi tavsiye edilmektedir.
Ev alırken dolandırılmamak için özellikle resmi belgelerin ve tüm izinlerin kontrol edilmesi ve bu süreçte avukat desteği alınması gerekmektedir. Gayrimenkul satın alma işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ödemelerin elden değil bir banka aracılığı ile yapılması gerektiğidir.
Takip işlemlerinin kolay olması ve kanıtlanabilirliği açısından ödemelerin banka hesabı üzerinden aktarılması önerilmektedir. Tapu iptal davaları ile süreci uzatmamak için tapunun önceden araştırılması kişinin yararına olacaktır.
Gayrimenkul Alırken Tavsiyeler
Türkiye’de her gün yüzlerce ev satılıyor ya da el değiştiriyor. Bir konutu satın aldığınızda, mülkiyeti üzerine geçirmeniz için ilk adresiniz tapu müdürlükleri olacaktır.
Ev sahibi olduğunuz bir dönemin beraberinde sorunlar getirmemesi için hukuki süreçlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, ev satın aldığınızda tapu işlemlerinde sizi hangi süreçler bekliyor ve tapuda nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Öncelikli olarak almak istediğiniz evin tapusu var mı, tapu yasal olarak uygun mu gibi soruların yanıtlarını araştırmanız gerekiyor. Bunun için de herkesin ulaşabileceği tapu müdürlüklerinden tapu sicilini kontrol edebilirsiniz.
Kat irtifakı olup olmadığı ilk dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Ayrıca tapunun aile konutu olması durumunda satış sürecinde eşlerin de rızası olması gerektiğinden bu durum da göz önünde bulundurulmalı.
Tapu sicilinde konutun inşa edildiği arazi üzerinde kimlerin hakkı olduğu hususu da çok önemlidir. Eğer konutu inşa eden firma ya da kişiler dışında üçüncü kişilerin arazi üzerinde hakkı varsa, bu durum projenin tamamlanması sürecinde sorun yaratabilir.
Kiracı varsa nelere dikkat edilmeli?
Eğer satın almayı düşündüğünüz evde bir kiracı varsa, kira sözleşmesine mutlaka göz atmanızda fayda vardır. Alacağınız evle ilgili sizin tasarruflarınız ile kiracının sözleşmesinin uyuşup uyuşmadığını ve sözleşmenin özel maddelerini kontrol edin.
Tapu sicilinden sonra diğer kamu kuruluşlarından da konuta dair incelemeler yapılmalı. Belediyelerden alacağınız evin yapı ruhsatı kontrol edilerek, yönetmeliklere uygunluğu ve ilgili onayların alınıp alınmadığı kontrol edilmeli. Ayrıca konutun bulunduğu binaya ait yıkım kararı vb. olumsuz tutanaklar olmadığından emin olunmalı.
Henüz inşaatı devam eden ya da başlayacak bir evi satın alıyorsanız; inşaat şirketi ile yapacağınız sözleşme satış vaadi sözleşmesi olmalıdır ve bu sözleşme noter tarafından onaylanmış olmalıdır.
Evin tüm borçlarını kontrol edin!
Tapusunu almadan önce evin eski sahiplerinin elektrik, su, doğalgaz gibi fatura ve abonelik yükümlülüklerini yerine getirmiş, gereken kapama işlemlerini yapmış olmalıdır. Yine benzer şekilde geçmiş dönemlere ait vergi ve harç borcu gibi ödemelerin eksiksiz olduğunu kontrol edin.
Ayrıca siz evi firma ya da şahıslardan alırken anlaştığınız fiyata vergi ve harç gibi masraf kalemlerinin dâhil olup olmadığını önceden öğrenin.
Son yıllarda ülke gündemini meşgul eden terör, dolandırıcılık vb. olaylar nedeniyle konutu satın alacağınız kişinin kimliğini ve ulaşabilirseniz konutun geçmişini araştırın.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?