Kıdem Tazminatı : İstifa Edenlerde Tazminat Alabilecek!Geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından verilen bir karar tüm işçileri ilgilendiren bir nitelik taşımaktadır.
Gaziantep’te, kanunlara aykırı bir şekilde gece vardiyasında üst üste çalıştırıldığı gerekçesiyle gündüz çalışma talebinde bulunan işçi, işverence zorla istifa ettirilerek kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı.
Kıdem Tazminatı : İstifa Edenlerde Tazminat Alabilecek!
İş mahkemesine başvuruda bulunan işçinin gerekçesi yetersiz bulunarak işveren haklı bulundu. Kararın bozulmasını talep eden işçi son çare olarak Yargıtay’a başvurarak kıdem tazminatını alma talebinde bulundu. Nihayet Yargıtay’ın kararı istifa etmiş olsa bile işçinin üst üstü gece vardiyasında çalıştırılmasının haklı fesih nedeni sayıldığı kararıyla işçinin kıdem tazminatı almasına karar vermiştir.
İşçinin Kıdem Tazminatını Alması Onaylandı!
Yerel mahkemede açılan ilk davada işveren haklı bulunmuştu. İşçinin avukatı tarafından Yargıtay’a yapılan başvuruda ise işçi haklı bulundu. İşçinin istifa dilekçesinin henüz çalıştığı sırada alındığının ortaya çıkması üzerine Yargıtay’ın kararıyla İşçiye 10 Bin TL’lik kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi kararlaştırıldı.
Bu karar için istinaf başvurusu hakkını kullanan işveren, istinaf mahkemesi tarafından da haksız bulunarak Yargıtay’ın verdiği kararın bir benzerini verdi.
Birçok farklı iş kolunda da olduğu gibi üst üstü gece vardiyasında çalıştırılmak zorunda kalan kişilerin istifa etmeleri durumunda haklı fesih nedeni sayılarak işveren tarafından işçiye kıdem tazminatının ödenmesi ön görülmektedir.
Yargıtay tarafından gece postasında çalışan kişilerin kıdem tazminatı almalarının önünü açan bu karardan birçok kişinin emsal göstererek yararlanacağı düşünülmektedir. İşçinin yazılı onayı alınmadan sürekli gece vardiyasında çalışması durumunda istifa ettiğinde bu kişilerin kıdem tazminatları işverenleri tarafından ödenmesi gerekmektedir.
İstifa Haklı Fesih Olarak Değerlendirilecek!
Yasalar kapsamında gece vardiyasında işçiler en fazla 7,5 saat çalıştırılabilmektedir. Bu süre işçinin yazılı onayı alındıktan sonra sürekli olarak gece postasında işçinin çalışması sağlanabilir. Ancak sürekli gece vardiyasında çalışan kişilerin istifa etmesi halinde bu durumun iş sözleşmesinde işçi lehine haklı olarak fesih nedeni olduğu Yargıtay kararıyla kesinleşmiştir.
Gaziantep’te yaşanan olaydan sonra Yargıtay’ın vermiş olduğu bu karar gece vardiyasında sürekli olarak çalışan tüm işçiler için önemli bir örnek teşkil etmektedir. Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın Yargıtay tarafından bozularak, işverenin bu sebeple işçiye 10 Bin TL tazminat ödemesi kararı sürekli gece postasında çalışanlar için emsal niteliği taşıyabilir.
Zorla gece vardiyasında çalıştırılan kişilerin bulundukları yerel mahkemelere müracaat ederek kıdem tazminatları almalarının önü Yargıtay’ın vermiş olduğu kararla birlikte açılmış oldu. Bu durumdaki kişilerin istifa etmesi halinde bile kıdem tazminatı almaları mümkündür.
İş hukuku avukatı ve danışma konuları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?