Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzar Mı, Kiracı ile mülk sahibi arasındaki hukuki sorumluluk ve yükümlülüklerin düzenlendiği, uyuşmazlıkların giderildiği hukuk dalı kira hukuku olarak nitelendirilir. Kira hukukundan bahsedebilmek için yazılı veya sözlü kira sözleşmesinin yapılması gerekir.
Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzar Mı?
Kiracı ile kiralayan arasında en fazla uyuşmazlıkların yaşandığı konu başlığı, kira sözleşmelerinin sürelerine ilişkindir.
Kira sözleşmelerinin uzaması ya da uzamamasını gerektiren yani sözleşme feshine neden olan durumlar, hem kiracı hem de ev veya işyeri sahiplerinin en çok merak ettiği konulardır. Şimdi gelin kira sözleşmelerinin süreleri konusunda bilinmesi gerekenleri, yanlış bilinenleri açıklayalım…
– Sözleşme süresi bittiğinde ev sahibi sözleşmeyi feshedemez…
Öncelikle kira sözleşmelerinin süreli ya da belirsiz süreli olarak düzenlenebileceği bilgisini aktaralım. Adından da anlaşılabileceği gibi Süreli kira sözleşmelerinde sözleşmenin geçerli olduğu bir süre mevcuttur. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise süre yoktur.
Sözleşme sürelerini ilişkin bilinmesi gereken en önemli husus ise, kira sözleşmesi süreli olsa bile, ev ya da işyeri sahibinin süre bitiminde kira sözleşmesini sona erdirme hakkının olmadığıdır. Elbette ki, kiracının sözleşme şartlarına ve kanunlara uygun davrandığı varsayımıyla bu durum geçerlidir.
Ayrıca Borçlar Kanun’unda belirtilen fesih nedenlerinin oluşmaması da gerek. İlgili konut ya da işyerinin yeniden inşa ve imar durumları, mülk sahibinin, alt soyunun ya da üst soyunun o konuta ihtiyacı gibi durumlar ev sahibinin kira sözleşmesini feshedebileceği özel durumlara örnek olarak sayılabilir. Bu durumların hepsinin ortak özelliği ise mutlaka önceden yazılı olarak kiracıya bildirilmesi zorunluluğudur.
– Kira sözleşmelerinin uzatılmamasına kiracı nasıl karar verir?
Kiracılar belirli süreli kira sözleşmelerinin bitiminde, 15 gün önceden ev sahibine bildirmek koşuluyla sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.
Belirsiz süreli sözleşmeler için de aynı durum geçerlidir. 15 gün öncesinden yazılı olarak kira sözleşmesini feshetmek istediğini ev sahibine belirten kiracı, tek taraflı olarak sözleşmesini sonlandırma hakkına sahiptir.
– Ev sahibi süre bitmeden 15 gün önce bildirimde bulunmazsa…
Ayrıca, mevcut kira sözleşmenizin tamamlanmasına en az 15 gün kala, ev sahibiniz yeni bir sözleşme için bildirimde bulunmazsa mevcut sözleşmeniz üzerinde yazdığı haliyle bir dönem daha otomatik olarak uzar.
– Kira süresinde 10 yılın önemi…
Ev sahibi, süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde sözleşme fesih hakkı olmadığını söylemiştik. Ancak bu durum konutun ya da iş yerinin kiralandığı tarihten itibaren ilk 10 yıl için geçerlidir. 10 yılı dolduran kiracılar için ev sahipleri her kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından, sürenin sona ermesinden en az 3 ay öncesinde bildirmek kaydıyla fesih hakkına sahip olur.
10 yılın ardından her yıl için ev sahipleri 3 ay öncesinden bildirmek şartıyla kira sözleşmesini herhangi bir nedene dayandırmadan sonlandırabilir.
Makalede Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzar Mı konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Kira Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
Merhabalar Avukat Hanım,
2016 tarihinde 1 senelik kira sözleşmesi imzaladım.Ondan sonra herhangi bir sözleşme imzalamadım.2019 tarihinde daireyi farklı biri satın aldı.Sözleşme feshi istenmediğinde her sene bir dönem uzuyor mu?Ev sahibi değişince sözleşmenin yenilenmesi gerekmiyor mu?Ay sonu çıkmak istesem sıkıntı olur mu?
Ev aldım ancak kiracı oturuyor, kira sözleşmesi 26 Haziranda bitiyor sözleşme önceki ev sahibi ile yapılmış, bende kiradayım evime taşınmak istiyorum, konut ihtiyacım var kiracıya bildirimde bulunmam gerekiyormu