Kiracının Faydalı Masrafları Nelerdir? Kiracının Faydalı Masrafları Talep Hakkı, kiracının zorunlu ve faydalı masraflar, yapılması halinde, sebepsiz zenginleşme kanun maddesine dayanılarak talep edile bilinir.
Kiracının Faydalı Masrafları Talep Hakkı sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hakimini baktığı davalar dır.
Kiracı kiralamış olduğu gayrimenkulün mevcut durum dışında ortaya çıkan örneğin su borularının paslanması ve patlaması zorunlu ve yenilenmesi faydalı iştir. Bir başka örnek verecek olursak, kombili bir evin kombisinin çalışmaması ve tamir edilme imkanı olmaması durumunda yeni kombinin alınması zorunlu ve faydalı işlerdir.
Zorunlu Ve Faydalı Harcamalar Nedir
Kiracının mevcut durumda yenilik yapmayıp, mevcut kullanılan veya kullanılmaz bir şeyin kullanılır hale getirmesi, iyileştirmesi, kullanılır hale gelmesini, iyileştirilmesini bir başka deyişle yapılan işlemin yerin değerini de yükselten işlerdir.
Yapılan bu işlemlerin yazılı belgeli ve faturalı olması gerekmektedir. Kiracı bu yapılan zorunlu ve faydalı harcamaları, söylemesine rağmen yapılmaması durumunda ihtiyaç duyulan işlem yapılarak, mal sahibinden isteme hakkına sahiptir.
Aşağıda bu konu hakkında verilen örnek kararları inceleyerek durumunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kira hukuku ve Tahliye davası hakkında bilgi almak için diğer sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Kiracının Faydalı Ve Zorunlu Masrafların Tahsili Davası – Kiracının Faydalı Masrafları Talep Hakkı
Kiracı kira sözleşmesi ne dayanarak Kiracının Faydalı Ve Zorunlu Masrafların Tahsili Davası açabilir. Dava dilekçesine Kiracının yapmış olduğu Faydalı Ve Zorunlu Masraflara yönelik makbuzlar eklenir.
Kiracı faydalı ve zorunlu masraflar ev sahibi davalı için 6098 Sayılı kanunun 77.maddesi gereği sebepsiz zenginleşme oluşturmaktadır. İş bu sebeple yapılan masrafların tahsili sebebiyle dava açılarak talep edilir.
FAYDALI VE ZARURİ MASRAF ALACAĞININ TAHSİLİ İSTEMİ. FAYDALI İMALATLARIN YAPILDIKLARI TARİH İTİBARİYLE DEĞERLERİ TESPİT EDİLDİKTEN SONRA YIPRANMA PAYI DA DÜŞÜLEREK HÜKÜM KURULMASI GEREĞİ. AMORTİSMAN GİDERİ DÜŞÜLMEDEN HÜKÜM KURULMASININ İSABETSİZLİĞİ
ÖZET: Mahkemece mahallinde keşif yapılmak suretiyle faydalı imalatların yapıldıkları tarih itibariyle değerleri tespit edildikten sonra yıpranma payı da düşülerek sözleşmenin kalan süresi ile orantılı olarak bir hüküm kurulması gerekirken yanılgılı değerlendirme ile imalatların dava tarihi itibariyle değerleri tespit edilip amortisman (yıpranma) gideri düşülmeden hüküm kurulması doğru değildir. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?