Kısıtlama Davası Nasıl Açılır? Kısıtlama davası açılması için kanunda sayılan hallerin ve aranan şartlarının mevcut olması gerekmektedir.
Kısıtlama Davası Nasıl Açılır?
Kısıt altına alınması talep edilen kişi öncelikli olarak hakim tarafından değerlendirilmektedir. Kısıtlama davası nasıl açılır sorusu için gerekli şartlar ise:
- Kısıt kararı için kişinin akıl hastalığına sahip olması ya da akıl zayıflığı bulunması geçerli bir sebeptir. Bu sebepler dolayısı ile başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan kişilere kısıt getirilebilir. Bunun için devlet hastanesinden resmi bir sağlık raporu gerekmektedir.
- Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı gibi kötü yaşam tarzı ve kötü yönetim gibi sebeplerle kısıt getirilebilir. Bu gibi davranışların aile yapısını bozması halinde dava açılabilir.
- Özgürlüğü bağlayıcı cezalardan mustarip olan kişiler, kısıtlanmaktadır.
- Yaşlılık, sakatlık, deneyimsizlik ya da ağır hastalıklar gibi sebeplerle kişi kendi isteği ile kısıtlanabilir. Bu durumlarını ispat etmesinin ardından vesayet altına alınmayı talep edebilir. Bu gibi durumlarda hakim kısıtlanacak olan kişiyi dinledikten sonra karar verecektir.
Kısıtlama Kararı Nedir?
Kısıtlama kararı kanunlarda belirtilen sayılı durumlarda, ergin kişilerin; maddi ve yaşamlar menfaatlerinin muhafaza edilmesi için işlem ehliyetlerinin sınırlandırılması anlamına gelir. Bu karar yalnızca mahkeme tarafından, hakimce tarafların dinlenmesinden sonra verilmektedir.
Kısıtlanmış olan kişinin men edildiği maddi ve yaşamsal faaliyetleri ise, mahkemece atanmış olan vesayet makamları tarafından yapılmaktadır. Bu vesayet makamları ise:
- Vesayet daireleri,
- Vasi,
- Kayyımlardır.
Sulh Hukuk Hakimliği, düzenleme ve yasalara göre gerekli araştırmayı yaptıktan sonra kişinin kısıtlanıp kısıtlanmaması gerektiğine karar verecektir. Kişinin kısıtlanması durumunda, kişiye bir vasi atanmaktadır. Bu sayede kişi vesayet altına alınır.
Kısıtlama Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Kısıtlama davası için dilekçe örneği gerekmektedir. Davaya hazırlık aşaması bu noktada oldukça önemlidir. Dava dilekçesi yazımı için profesyonel bir avukattan destek alınmalıdır.
Davayı açan taraf, işbu dava dilekçesine göre değerlendirilir ve iddialarını, taleplerini dilekçeyi verdikten sonra değiştiremez. Davanın açılması için gerekli belgeleri ve delilleri mutlaka hukuki bir eğitim almış, tecrübeli avukatlardan bilgi alarak toplamak gerekmektedir. Dilekçenin hazırlanması için avukattan destek almak oldukça önemlidir.
Makalede Kısıtlama Davası Nasıl Açılır konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Miras Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
6 ay önce akıl hastası olduğum için cezaevinden tahliye edildim hakkımda kısıtlılık kararı var kısıtlılık kararını kaldırtsam cezaevine tekrar götürürlermi