Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır? Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Lüksemburg yetkili mahkemeleri tarafından alınmış olan boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için mutlaka dava açılmalıdır. Lüksemburg mahkemelerince alınan kararlar ülkemizde herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.

Lüksemburg’da karara bağlanan bir boşanma davasının Türkiye’de tanınması ve tenfizi sağlanmalıdır. Lüksemburg boşanma tanıma tenfiz davası istenirse Türkiye’de istenirse Lüksemburg’da açabilmektedir. Dava sonuçlanmadan yurtdışında alınan kararın hükmü Türkiye’de geçmeyecektir.

Lüksemburg Boşanma Kararı İçin Tanıma ve Tenfiz Yapılmazsa Ne Olur?

Tanıma tenfiz davası açmak, kararın Türkiye’de hukuk kuralları çerçevesinde geçerli olabilmesi için zorunludur. Türkiye’de boşanma kararı için tanıma ve tenfiz yapılmazsa;

  • Eşler Türkiye’de yasal olarak evli sayılacaktır.
  • Eşlerin evlilik ile ilgili tüm yasal hakları Türkiye’de geçerli sayılacaktır.
  • Eşler hala evli olarak sayıldığı için tekrar evlilik yapmaları mümkün olmayacaktır. Yeniden evlilik yapma ile ilgili problem Türkiye’de yaşanabileceği gibi Lüksemburg vatandaşlığına geçilse dahi yaşanabilmektedir.

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Süresi

Lüksemburg boşanma davalarının Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesi için zorunlu tutulmuş bir zaman sınırlanması bulunmamaktadır. Fakat dava ne kadar çabuk açılırsa taraflar için o kadar faydalı olacaktır.

Çünkü yukarıda sıralanan nedenler ve bunun yanı sıra miras paylaşımı gibi konularda da büyük sıkıntılar yaşanabilmektedir. İlerleyen zamanlarda bunun gibi sıkıntılardan kurtulabilmek için davanın bir an önce açılması gerekmektedir.

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Davanın en hızlı şekilde sonuçlanması için Türkiye’de boşanmadaki her iki tarafında avukata vekâlet vermesi şeklinde gerçekleşebilmektedir. Bazı ülkelerde davanın iki tarafında aynı avukata vekalet verebilmesi mümkün olurken ülkemizde bu mümkün olmamaktadır.

Bu sebeple davanın en hızlı şekilde açılması ve sonuçlanması için tarafların ayrı ayrı avukatlara vekalet vermesi mantıklı olacaktır. Tanıma tenfiz davası için gerekli evraklar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Lüksemburg mahkemesi kararının aslı ya da tasdikli sureti
  • Kararın kesinleştiğine dair şerh
  • Apostil
  • Davacıya ait pasaport fotokopisi
  • Davacıya ait nüfus cüzdanı fotokopisi

Evraklar yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmiş olmalıdır.

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Lüksemburg yani resmi adı ile Lüksemburg Büyük Dükalığı Batı Avrupa’da yer alan oldukça küçük bir ülkedir. Ülke 150 bini aşkın göçmen nüfusa ev sahipliği yapmaktadır fakat bunun büyük çoğunluğu hali hazırda Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden gelmiştir.

Lüksemburg’da ikamet eden Türk vatandaşlarının burada gerçekleştirdikleri boşanma işleminin Türkiye’de de sayılabilmesi için boşanma tanıma tenfiz davasının Türkiye’de açılması gereklidir.

Bu dava sonuçlanmadığı sürece taraflar Türkiye kanunlarına göre evli sayılmaya devam edecektir. Bu durumun, kişi sonradan vatandaşlık değiştirse dahi, gündelik yaşam ve yasal haklar üzerinde doğal olarak pek çok yan etkisi olmaktadır.

Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Lüksemburg tenfiz davasının açılabilmesi için kişiler Türkiye’de yetkili mahkemeye dilekçe yazarak başvurmalıdır. Dilekçede karar ve kararın tanınmasının istendiği belirtilmelidir. Burada bahsedilen yetkili mahkeme ise ilgili kişinin ikametgahının bulunduğu mahkemedir.

Eğer kişinin Türkiye’de ikametgahı yok ise hali hazırda yaşadığı yerin mahkemesine başvurulur. Bu da mümkün değil ise kişi için Ankara, İzmir ve İstanbul mahkemeleri yetkili mahkeme olacaktır.

Türkiye’deki yetkin bir avukata yüz yüze ya da konsolosluk yolu ile vekalet vermesi durumunda, kişinin davaya katılmasına gerek yoktur fakat aksi durumda davada bulunması şarttır.

Davalı eşin ise davaya gelmesi zorunlu değildir. Fakat tanımanın gerçekleşebilmesi için tebligatın kendisine mutlaka ulaşmış olması gerekir, ulaşmadığı takdirde yapılacak bir itiraz tanıma kararını geçersiz kılabilmektedir.

İki tarafın da davada olduğu durumlarda ise süreç oldukça hızlı işlemektedir, benzer bir şekilde iki taraf vekalet verdiğinde de birkaç ay içinde işlemler sona erer. Fakat tek tarafın vekalet verdiği durumlarda işlemler bir yıla kadar uzayabilmektedir.

Davalının boşanma tanıma tenfiz davası açabilmesi için ihtiyacı olan belgeler arasında Lüksemburg mahkemelerince verilmiş boşanma kararının aslı ya da onaylı örneği, boşanma kararının kesinleştiği yolunda şerh, pasaport fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve özel tasdikname yani Apostil şerhi sayılabilir.

Bu belgeler önce yeminli tercümanlarca Türkçe diline çevrilmeli, sonra noter ve konsolosluk tarafından onaylanmalıdır. Avukata vekaletname verilen durumlarda noter tasdikli vekaletname de gerekli belgeler arasına girer.

127 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp