Miras Davası Avukat Ücreti Ne Kadar? Avukat tutmak gerekir mi? Miras davası avukat ücretleri standart bir fiyat üzerinden hesaplanmamaktadır. Miras davası avukat ücreti davanın ve konunun özelliklerine göre belirlenmektedir.
Miras davaları, uzun süreli anlaşmazlıklar sebebiyle karmaşık hale gelebilen dava türlerinden biridir. Bundan dolayı dava sırasında izlenecek yollar ve dava süresi her miras davası için ayrı şekilde belirlenmektedir.
Miras Davası Avukat Ücreti
Miras davalarında anlaşmazlık söz konusu olduğunda her bir mirasçı için ayrı ayrı dava açılması gerekmektedir.
Bu davaların tamamının sonuçlanmasından sonra her bir mirasçı için düşen pay belirlenmektedir. Bunun yanı sıra miras davaları çeşitleri durumlarda farklı davaların da açılmasına yol açabilir.
Miras davası avukat ücreti bilgileri için durumunuzu belirttikten sonra profesyonel bir avukattan bilgi alınması en sağlıklısı olacaktır. Bazı durumlarda ise mirasın paylaşılabilmesi için miras davası açmaya gerek kalmamaktadır.
Mirasçıların bir araya gelmesi halinde, miras konusunda avukat bir uzman eşliğinde miras paylaşımı konusu çözüme kavuşturulabilir. Bu gibi detaylar miras avukat ücreti konusunda belirleyici olmaktadır.
Miras Davası Avukat Ücreti 2023
Miras davaları olarak karşımıza çıkan uyuşmazlıklar Asliye hukuk mahkemesi ve Sulh hukuk mahkemesinde görülen davalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Baro tarafından tavsiye niteliğinde olan ücret tarifesi ise şöyle, Asliye hukuk mahkemesinde görülen Miras Davası Avukat Ücreti şöyle, Terkin ve Mirasta İade Davaları 10.340 TL, Vasiyetnamenin İptali Davaları 9.020 TL, Tapu İptali ve Tescil Davaları 12.870 TL, Ecrimisil Davaları 5.170 TL ve %10 olarak belirlenerek 2023 yılı için web sayfasında yayınlanmıştır.
Sulh hukuk mahkemesinde görülen Miras Davası Avukat Ücreti ise şöyledir, Mirasçılık Belgesinin Alınması 8.900 TL, Paydaşlığın Giderilmesi Davaları 10.900 TL, Terekede İhtiyati Tedbirler, Mirasın Reddi, Miras Şirketine atama Davalar 8.900 TL, Mirasta Defter Tutulması 5.830 TL, Mirasçılık Belgesinin İptali Davası 6.710 TL ve %10 olarak belirlenerek 2023 yılı için web sayfasında yayınlanmıştır.
Kira tahliye ve tespit davalarının açıldığı Asliye hukuk mahkemelerin de 2023 yılında hükmedilen avukatlık ücreti ise 9.200 TL olup Sulh hukuk mahkemelerin de 2023 yılında hükmedilen avukatlık ücreti ise 5.500 TL olarak TBB tarafından belirlenmiştir.
Yukarıdaki ücretler tavsiye niteliğinde olup, avukatlık ücretinin belirlenmesinde, davanın değeri ve özelliği, harcanacak mesaiyi belirleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Miras davasında avukat masraflarını kim öder?
Türkiye’de miras davalarında mahkeme dava harç ve masrafları, davayı açan (DAVACI) mirasçı ya da mirasçılar tarafından ödenir.
Eğer miras davasında bir avukat ile temsil edilmesini isterseniz, avukatın ücret tarifesine göre önceden anlaşarak belirleyebilirsiniz. Eğer avukat masrafları ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz, bir avukatın yardımını alarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
Miras davası mahkemesi için görevli olan mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi ise mirasçının son ikametgah adresine göre belirlenmektedir.
Fakat davanın gidişatı ve duruma göre mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne transfer edilmesi de söz konusu olabilir. Özellikle tapu tescil gibi konularda dava, Sulh Hukuk Mahkemesi kapsamında değil, Asliye Hukuk Mahkemesince değerlendirilir.
Miras Davası için Dilekçe Avukat Ve Danışmanlık
Miras davası örnek dilekçe yazmak oldukça önemlidir. Yazılan bu dilekçe aracılığı ile dava talebinde bulunulur. Bu dilekçe sonradan değiştirilemez ve mahkeme sırasında dilekçede yazılanlar doğrultusunda hareket edilir.
Avukat olmadan hazırlanan dilekçelerde usulün yanlış olması ya da yanlış anlaşılabilecek bilgilerin verilmesi davanın tüm seyrini değiştirebilir. Bundan dolayı miras davası için dilekçe yazarken uzman bir avukattan destek almak gerekmektedir.
Dava süreci disiplinli bir takip gerektirmektedir. Dava sırasında meydana gelen değişimler ve verilen kararların takip edilmesi ve gerektiği durumlarda karşı dava açmak oldukça önemlidir. Miras davaları oldukça karmaşık olabilen davalardır, davanın en kısa sürede, en başarılı şekilde sonuçlanması için bir avukatla çalışmak oldukça önem teşkil eder.
Miras davalarına hangi avukat bakar?
Miras davalarına tüm avukatlar mesleki yeterlilik olarak bakabilir. Ancak Miras hukukunda tecrübe edinmiş ve o alanda uzmanlaşmış avukatlar daha detaycı olması nedeniyle başarılı olabilirler.
Eğer miras davaları ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz, bir avukatın yardımını alarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
Makalede Miras Davası Avukat Ücreti anlatılmıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Miras Hukuku Avukatı ve danışma konularında ki sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
Iyi günler,yurtdışında yaşıyorum iki mirasciyiz arsanın satışı için avukata vekalet bırakmak istiyorum,bir avukata satış için vekalet bırakmak nekadar bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkür ederim.
Merhaba
Sağken anne ve babama reddi miras yapmak istiyorum. Ayrıca ben de onları mirastan ıskat etmek istiyorum. Nasıl yapabilirim.tesekkurler.(geçerli sebeplerim var)
Mehraba. miras davası için bilgi almak isterdim. biz altı kardeşiz. Annem ve Babam Sağ iken tüm yerlerimzsi ablamın üserine yaptık Noterde. Bir kısmını mutahıte verdeik . Yapılan dayrelerden ve dükkanlardan bize düşen payı sattılar ablam ve abim.
Nasıl biir işlem yapmamız grekiyok haklarımızı geri alabilmek için. ???
Teşekür ederim
iyi günler.2018 yılında vefat etmiş babamla ilgili bir icra takibi vardı.Bu takibe itirazla mirasın hükmen reddi davası açıldı.Bu icra takibi babamın yapmış olduğu ölümlü olmayan Bursa’da yaşanan bir trafik kazası sonucunda karşı tarafın sigortadan aldığı tazminat sonucunda varis olarak kardeşim ve bana rücu edilmek suretiyle icra takibi yapılmiştı.
Sorduğum sorularla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılar.
Mrh. Babam diyelimki vefaat etti, ama borçları çoktu annem reddi miras davası açtı ve kazandı. Babamın emekli maaşını alabilir mi. Yoksa emekli maaşı da miras statüsünde mi
Abim annem den önce vefat etti. Eşi abimin hisselerinden pay alabilirmi. Çocukları yok. Babam da vefat etti. Sadece annem ablam ve ben varım . lütfen cevap verin.